duble2 12.02.2024 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Witam zakupiłem stary dom 5 lat temu który posiada piwnice tylko w centralnej części domu.Do teraz było sucho lecz od tygodnia pojawiła się woda.najpierw 5 cm teraz już prawie 10cm więc szybko zakupiłem pompę aby nie zalało mi kotła na pellet i bojlera który stoi na fundamencie 12 cm. Ogołnie poziom wód jest bardzo wysoki gdyż nie daleko około 50m dalej jest rów melioracyjny który był suchy ale teraz płynie rzeczka! Pytanie moje co robić aby było dobrze? Kiedyś kopałem dziure i na metrze był piasek więc gleba jest chyba przepuszczalna gdyż to teren leśny.Czy wykonanie drenażu 2-3m od domu poniżej poziomu piwnicy wraz z studniami chłonnymi załatwiło by sprawe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.02.2024 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Poszukaj lepiej renomowaną firmę, która ma doświadczenie w takich sprawach. Już na pierwszy rzut oka widać, że skoro woda jest na metrze, to drenaż moze nie dać rady. Lustro jest płytko, więc "gleba" NIE jest przepuszczalna, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duble2 12.02.2024 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Nie woda nie jest na metrze! woda wybija około półtorej metra od gruntu.Pisałem że kiedyś wykopałem dziure na metr głębokości i był sam żółty piach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 12.02.2024 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2024 Racja, źle przeczytałem. Nie zmienia to, że 1,5 m to też dużo za płytko jak na piwnicę. Może wystarczy drenaż. Na początek możesz spróbować wykonać studnie na narożnikach budynku. Może będziesz miał szczęście i woda zejdzie poniżej warstwy nieprzepuszczalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duble2 13.02.2024 05:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]468129[/ATTACH]Najpierw może w jednym rogu domu wykopie dół i zobacze co na tych 1,5m się znajduje,Może byc że warstwa nieprzepuszczalna jest niżej?Na załączonym obrazku jest układ domu,piwnica jest w centralnej części.Myśłałem tez aby w piwnicy wyciąc w posadzce dziure wykopać tam studnie chłonną? Edytowane 13 Lutego 2024 przez duble2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duble2 13.02.2024 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2024 Jeszcze jeden ważny aspekt około 8m od domu jest studnia która ma 3kręgi betonowe i beton w środku jest mała rura może fi250 która idzie w głąb ale nie wiem na ile metrów.Dziś wypompowałem z kregów wode i z tej małej rury ciągle wybija woda! Czy to też może być zwiazane ?czy po prostu wybija gruntówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts