Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zalana piwnica-Co robić?

duble2

Recommended Posts

Witam zakupiłem stary dom 5 lat temu który posiada piwnice tylko w centralnej części domu.Do teraz było sucho lecz od tygodnia pojawiła się woda.najpierw 5 cm teraz już prawie 10cm więc szybko zakupiłem pompę aby nie zalało mi kotła na pellet i bojlera który stoi na fundamencie 12 cm. Ogołnie poziom wód jest bardzo wysoki gdyż nie daleko około 50m dalej jest rów melioracyjny który był suchy ale teraz płynie rzeczka! Pytanie moje co robić aby było dobrze? Kiedyś kopałem dziure i na metrze był piasek więc gleba jest chyba przepuszczalna gdyż to teren leśny.Czy wykonanie drenażu 2-3m od domu poniżej poziomu piwnicy wraz z studniami chłonnymi załatwiło by sprawe?

[ATTACH=CONFIG]468129[/ATTACH]

Najpierw może w jednym rogu domu wykopie dół i zobacze co na tych 1,5m się znajduje,Może byc że warstwa nieprzepuszczalna jest niżej?Na załączonym obrazku jest układ domu,piwnica jest w centralnej części.Myśłałem tez aby w piwnicy wyciąc w posadzce dziure wykopać tam studnie chłonną?

Edytowane przez duble2

Jeszcze jeden ważny aspekt około 8m od domu jest studnia która ma 3kręgi betonowe i beton w środku jest mała rura może fi250 która idzie w głąb ale nie wiem na ile metrów.Dziś wypompowałem z kregów wode i z tej małej rury ciągle wybija woda! Czy to też może być zwiazane ?czy po prostu wybija gruntówka?