muahahahh 15.02.2024 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego Witam, Odebrałem właśnie mieszkanie w stanie deweloperskim, właśnie w łazieńce okazało się, że instalacja wodno-kanalizacyjna jest wyprowadzona natynkowo.Na zdjęciu widać podejścia do umywalki i wanny. Czy moglibyście mi podpowiedzieć, jak obecnie ogarnia się takie rzeczy? Czy jedynym wyjściem była by zabudowa całej ściany (albo ewentualnie do połowy i robienie półki) płytą budowlaną/gk? Jakbyście to zrobili? Podejście do umywalki[ATTACH=CONFIG]468171[/ATTACH] Podejście do wanny[ATTACH=CONFIG]468172[/ATTACH] Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.02.2024 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) To są giętkie rurki PEX lub inne więc najlepiej zdemontuj zamocowania i wykuj bruzdy.Do kanalizacji dokupisz ze dwa kolanka 45* i schowasz całość w ścianie.Nawet łatać tego jakoś wizualnie ładnie nie musisz bo całość przykryją płytki.Jeżeli umywalka będzie wisząca to zrobienie półek także jest możliwe ale potem kłopotliwe.Zabudowa całej ściany tylko w przypadku gdy umywalka jest umieszczona na stojącej szafce Edytowane 16 Lutego przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muahahahh 16.02.2024 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) To są giętkie rurki PEX lub inne więc najlepiej zdemontuj zamocowania i wykuj bruzdy. Do kanalizacji dokupisz ze dwa kolanka 45* i schowasz całość w ścianie. Nawet łatać tego jakoś wizualnie ładnie nie musisz bo całość przykryją płytki. Jeżeli umywalka będzie wisząca to zrobienie półek także jest możliwe ale potem kłopotliwe. Zabudowa całej ściany tylko w przypadku gdy umywalka jest umieszczona na stojącej szafce niestety wkuć tego nie mogę, ponieważ za ścianą jest sąsiad i podczas odbioru poinformowano mnie o tym zakazie. ściana do sąsiada ma 18cm, ściana za wanną, z bloczków, jest do sypialni i ma 10cm Edytowane 16 Lutego przez muahahahh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.02.2024 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego (edytowane) Kuć może i nie można ale na wysokość o,5m ściana nie ulegnie osłabieniu.Po drugie to szlifierka kątowa z tarczą do betonu i można bruzdy wyciąć tylko na głębokość rurki.Ten stan nie jest standardem dewel....... tylko utrudnianiem wykończenia lokatorom.Rozumiem rurki za wanną lub do stelaża WC bo to i tak zabudujesz ale umywalka to jakaś paranoja.Innym sposobem umywalka na stelażu.Jeszcze innym to najlepiej dać płytę kartonowo gipsową ale na klej.Pierw jedna warstwa z wycięciem na rurki a następnie druga warstwa.W ten sposób będziesz mógł na ścianie cokolwiek powiesić, np szafkę z umywalką. Niestety ze konstrukcja płyt KG stelażem będzie pod tym kątem kiepska. Edytowane 16 Lutego przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muahahahh 16.02.2024 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego A teraz tak pomyślałem, co gdyby rury do wanny obciąć i zaślepić poniżej poziomu posadzki, natomiast pod prysznic rury poprowadzić od umywalkowych podejść. czy coś takiego ma sens? Czy byłoby to w miarę zgodne "ze sztuką"? Bo wtedy mógłbym zrobić zabudowę całej ściany pod prysznicem i połowy obok umywalki, tworząc w sumei praktyczną półeczkę pod lustrem [ATTACH=CONFIG]468182[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 16.02.2024 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego Przyłącza czyli wyjścia do umywalki są zazwyczaj pod nią a więc na wysokości 0,5m i baterie podłącza poprzez zbrojone rurki giętkie, natomiast do prysznica robi się je na wysokości od 1m i bateria jest podłączana bezpośrednio.Moim zdaniem zamiast zaślepiać podejście do wanny podciągnij je wyżej po skosie pół metra od narożnikai aby tam wykonać brodzik z prysznicem półokrągły o szerokości 90 lub 100 x 100.Po wyjściu akurat masz drabinkę grzejnika gdzie zawiesisz ręcznik do suszenia lub weźmiesz i wytrzesz się nim ciepłym po kąpieli.Umywalkę zrób na stelażu który zakryjesz przedścianką z płytami KG. Nie wiem jak to wygląda w rzeczywistości bo fotki pokazują dwie różne ściany ale po lewej byłby w narożniku prysznic i grzejnik a przed prysznicem na tej ścianie z prawej była by umywalka a przed nią na drugiej ścianie stelarz do WC bo tam jest pion kalalizacyjny i widać niebieskie podejście do spłuszcki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 16.02.2024 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego ja mam natynkowo.Cała instalacja do umywalki jest w zasadzie schowana w szafce. Pod prysznicem mam zabudowę do wysokości baterii i nad tym powstaje naturalnie półka na kosmetyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muahahahh 19.02.2024 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego Sama instalacja za szafką jest zabudowana płytą? a pytanie z innej beczki, jak być z hydroizolacją jeśli muszę przewiercić kila otworów. np. żeby zawiesić pod prysznicem półkę, czy nawet szybę do brodzika i profile pod zabudowę geberit. jak przewiercę, to przecież hydroizolacja zostanie naruszona, czym to uszczelniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmarcinnn 20.02.2024 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego Sylikon w kołek albo obsadzać na kotwie chemicznej. Tylko dokładnie wyczyścić puki mokre bo później nic się nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts