Gik 26.02.2024 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Strrraszna pomyłka bo na klawiaturze wdusiłem 6 a nie 3 które jest poniżej. Jak już lubisz się bezmyślnie czepiać to zwróć na swój zapis Ty chyba z matmy kiblowałeś bo nie napisałeś że masz średnio 350 Wh a napisałeś tylko że masz jakieś dziwne "300~400Wh" a to nie znaczy że masz średnio 350 Wh. Nie znasz poprawnego zapisu tego co chciałeś przekazać? Kiblowałeś z polskiego i z matmy? Ułatwię "Liczbowe oznaczenia wartości oddzielamy od symboli jednostek fizycznych monetarnych itp. spacją." Średnio 350 Wh to inaczej ~350 Wh a zapis "300~400 Wh" jest niepoprawny. nie widzę w tym problemu 300~400. Ale skoro Ty masz, to przepraszam. Następnym razem postaram się dopasować poziom. Wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 26.02.2024 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Wojna idzie ,premier Fico się wygadał więc jeśli chodzi o palenie grzanie itp polecam robić zawczasu zapasy chrustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2024 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego (edytowane) nie widzę w tym problemu 300~400. Ale skoro Ty masz, to przepraszam. Następnym razem postaram się dopasować poziom. Wybacz Mam nadzieję, że zauważyłeś ironiczną odpowiedź na tym samym poziomie Też wybacz Pozdrawiam Edytowane 27 Lutego przez d7d literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.02.2024 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego Wojna idzie ,premier Fico się wygadał więc jeśli chodzi o palenie grzanie itp polecam robić zawczasu zapasy chrustu. Skąd idzie wojna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 27.02.2024 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego rekuperator z 50W średnio Whaaat? U mnie w rekuperatorze mielą dwa turbiny po 300W BTW. poznałem swoją autokonsumpcję za ostatni rok - Bez PV zużywałem 3800kWh, wraz z PV wyszło 2900kWh. Przy czym czynnikiem zmiennym jest ogrzewanie - gdy nie miałem podukcji zimą hajcowałem w kotle węglowym, a gdy była, odpalałem klimę. Więc de facto śnieżne zimy to niższe zużycie prądu, bo albo palę w kopciuchu, albo do dom nie wracam, bo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 27.02.2024 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Whaaat? BTW. poznałem swoją autokonsumpcję za ostatni rok - Bez PV zużywałem 3800kWh, wraz z PV wyszło 2900kWh. 900 kWh autokonsumpcji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.02.2024 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Skąd idzie wojna? Ty coś mało widzisz ,nie widzisz napinania naszych polityków ,jeden depcze putina w ziemię dosłownie , to się kroi od dosyć dawna a ty jakoś nic ? poczekaj max 1-1,5 miesiąca i to nie putin na nas naskoczy to pierwsza a druga na bliskim wschodzie , na jutubie masz wywiad premiera Fico ze słowacji posłuchaj , Tusk też napomykał ale ludki małokumani nie załapali o czym gada. no i aby nie było wojsko zanim wyruszy powinno postawić jeden warunek Tusk,Kaczyński,Morawiecki,Chołownia na czele wojska powinni iść inaczej nie opuszczamy koszarów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 27.02.2024 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Który to nasz polityk "depcze putina w ziemię dosłownie" ? ak nie putin na nas naskoczy to kto?My na putina naskoczymy?Na Bliskim Wchodzie cały czas jest wojna.Premier Fico ze Słowacji jest wiarygodnym źródłem kto "kroi" wojnę? Do tych polityków których wymieniasz dołącz też swoich idoli. Nie znasz nazwiska Marszałka Sejmu RP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego (edytowane) Whaaat? U mnie w rekuperatorze mielą dwa turbiny po 300W Zmień rekuperator. Szkoda kasy. Mój na maksa bierze 170W (dwa wentylatory). Jak nikogo nie ma w domu to chodząc na minimum razem z elektroniką obydwa pobierają 15W, jak jesteśmy to najczęściej 40W, w nocy najwięcej (ale to bez znaczenia przy rozważaniu autokonsumpcji z PV). W praktyce: A mowa o domku 85m2 po podłodze - czyli o 1/4 mniejszym. BTW. poznałem swoją autokonsumpcję za ostatni rok - Bez PV zużywałem 3800kWh, wraz z PV wyszło 2900kWh. 600W * 24h/d * 365d = 5 256kWh. Coś tu się nie zgadza. Sam rekuperator pożarł więcej, niż całe Twoje roczne zużycie prądu. Edytowane 27 Lutego przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 27.02.2024 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 600W * 24h/d * 365d = 5 256kWh. Coś tu się nie zgadza. Sam rekuperator pożarł więcej, niż całe Twoje roczne zużycie prądu. Odpalam go na pół godziny rano i pół wieczorem - chata 360m^2. Więc stanowi jakieś 8% zużycia dobowego energii... Zmienić nie zmienię, gdyż i tak zbyt wiele roboty było z jego instalacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2024 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Odpalam go na pół godziny rano i pół wieczorem - chata 360m^2. Więc stanowi jakieś 8% zużycia dobowego energii... Zmienić nie zmienię, gdyż i tak zbyt wiele roboty było z jego instalacją... To średnia... (2x0,5hx600W)/24h=25W... Aaa, chodziło Ci o to, że 2x zawyżyłem pisząc, o 50W średniej? OK. Tak, dałem "fory" wysokiej autokonsumpcji. rekuperator z 50W średnio Whaaat? U mnie w rekuperatorze mielą dwa turbiny po 300W Pominę sensowność takiego "wietrzenia" przy rekuperacji. Ani to komfortowe, ani ekonomiczne (im większy przepływ przez rekuperator, tym mniejsza sprawność a przez opory rosnące wraz z przepływami również m3/W wypadają słabo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 27.02.2024 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego Pominę sensowność takiego "wietrzenia" przy rekuperacji. Ani to komfortowe, ani ekonomiczne (im większy przepływ przez rekuperator, tym mniejsza sprawność a przez opory rosnące wraz z przepływami również m3/W wypadają słabo). I tak ma za mały przepływ, nie wiem czy to kwestia cienkich kanałów, czy ich poprowadzenia, ale teraz, gdy na dworze ciepło to lepiej okno uchylić, niż rekuperację włączać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.02.2024 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego I tak ma za mały przepływ, nie wiem czy to kwestia cienkich kanałów, czy ich poprowadzenia, ale teraz, gdy na dworze ciepło to lepiej okno uchylić, niż rekuperację włączać Zakończyłeś sezon grzewczy? Ja, ani moi sąsiedzi nie. A w takich warunkach uchylanie okien oznacza nie tylko wyrzucanie pieniędzy, ale też wpuszczanie nieprzefiltrowanego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.02.2024 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego (edytowane) U mnie na bytowym wychodziło 4400lWh rocznie.Czyli wszystko, nie wliczając CWU i CO.Po wymianie licznika przez ZE na intelogentny, zużycie spadło o około 900lWh, bo licznik był wadliwy.Także, jeśli ktoś napisze, że mistrzostwem jest przekroczenie 3 tys kWh, to opowiada bajki.U mnie na starym liczniku było w okolicach 4400kWh.Podane dane są zaokrąglone. Edytowane 28 Lutego przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 28.02.2024 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego (edytowane) Styczeń -bytowe + pompa plus przepalanie w kotle - 980 kwh -Luty bytowe + pompa bez przepalania kotłem - do dzisiaj 880 kwh. Tak że te limity to na pewno nie dla pompiarzy czy innych grzejących bez smrodzenia. Czyli od marca zaczynam kopcić, Za prad nie nalezy sie spodziewać chyba żadnych pieniędzy bo jak tylko zaczyna słońce świecic wielkimi litarami polskie informatory krzyczą że prad i energia tanieje zastraszająco szybko- dodają przy tym że polakowi i tak gówno z tego. Edytowane 28 Lutego przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 28.02.2024 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego Styczeń -bytowe + pompa plus przepalanie w kotle - 980 kwh -Luty bytowe + pompa bez przepalania kotłem - do dzisiaj 880 kwh. Tak że te limity to na pewno nie dla pompiarzy czy innych grzejących bez smrodzenia. Czyli od marca zaczynam kopcić, Za prad nie nalezy sie spodziewać chyba żadnych pieniędzy bo jak tylko zaczyna słońce świecic wielkimi litarami polskie informatory krzyczą że prad i energia tanieje zastraszająco szybko- dodają przy tym że polakowi i tak gówno z tego. No i bardzo dobrze,kopć skoro komuchy zielone tego chcą to róbmy to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 28.02.2024 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego Zakończyłeś sezon grzewczy? No już z tydzień nie grzeję, bo nie widzę potrzeby - wczoraj było cieplej na dworze niż u mnie w środku... I co złego jest w nieprzefiltrowanym powietrzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 28.02.2024 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego No już z tydzień nie grzeję, bo nie widzę potrzeby - wczoraj było cieplej na dworze niż u mnie w środku... To ile u Ciebie było wczoraj na dworze a ile miałeś w domu? Wg stacji Katowice Józefowiec maks to 19,13*. I co złego jest w nieprzefiltrowanym powietrzu? Serio pytasz? Wolisz to, co widać tutaj filtrować płucami? klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 28.02.2024 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego Zmień rekuperator. Szkoda kasy. Mój na maksa bierze 170W (dwa wentylatory). Jak nikogo nie ma w domu to chodząc na minimum razem z elektroniką obydwa pobierają 15W, jak jesteśmy to najczęściej 40W, w nocy najwięcej (ale to bez znaczenia przy rozważaniu autokonsumpcji z PV). W praktyce: A mowa o domku 85m2 po podłodze - czyli o 1/4 mniejszym. 600W * 24h/d * 365d = 5 256kWh. Coś tu się nie zgadza. Sam rekuperator pożarł więcej, niż całe Twoje roczne zużycie prądu. Mój przy 250m3/h bierze 75-82W przy 120m3/h 19W 120m3 to mój ulubiony przepływ. Latem ustawiam niższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rupicapra 28.02.2024 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego To ile u Ciebie było wczoraj na dworze a ile miałeś w domu? Wg stacji Katowice Józefowiec maks to 19,13*. W domu to mam koło 14°C, na poddaszu pewnie cieplej, na parterze mniej... Serio pytasz? Wolisz to, co widać filtrować płucami? Mieszkam otoczony lasem z trzech stron, jeśli ktoś hajcuje wunglem w okolicy, jestem to ja Sąsiady grzeją gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts