Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła 3-4 kW, śa takie? ma to sens?

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To wszystko fajnie brzmi. Kupić, dokupić. Żaden instalator nie chce się w to bawić. Ja sam takich zdolności nie mam. Stąd moje pytanie o pompę bądź kocioł elektryczny.

Kocioł kosztuje 4k a tania pompa monoblok 10k . Po jakim czasie Ci sie zwróci musisz policzyć. W tak małym domku wyjść jest sporo. Można dać kocioł i klime. Wiele się wyjaśni po lipcu

Klima będzie i tak. Ale ja nie jestem zwolennikiem grzania powietrzem. Mam klimatyzację w domu i grzanie tym bardzo mi nie odpowiada. No właśnie wszystko okaże się w lipcu. Jak poznamy ceny energii. Jakiś w miarę split z wbudowanym zbiornikiem to koszt około 20 tys. Kospel z wbudowanym zbiornikiem to 10 tys. Takze jak podniosą ceny to te 10 tys różnicy szybko zniknie

Może od tego trzeba zacząć. Kiedyś pamiętam, że taki użytkownik asolt się tym zajmował. Polecicie kogoś?

Tylko tak myślę co mi z OZC, jak osoba, która będzie tam mieszkać potrafi np w zimę wietrzyć dom bo jej z gorąco :) Trzeba urządzenie, które tanio wyprodukuje ciepło :) więc raczej pozostaje pompa. Mieliście styczność z LG therma V? Są takie 5 kW z wbudowanym zbiornikiem za około właśnie 20 tys. Ja ogólnie jestem bardziej z gruntówkami. Taką mam, działa kupę lat ale ten budynek jest za mały na takie inwestycje

Edytowane przez photos

Może od tego trzeba zacząć. Kiedyś pamiętam, że taki użytkownik asolt się tym zajmował. Polecicie kogoś?

Tylko tak myślę co mi z OZC, jak osoba, która będzie tam mieszkać potrafi np w zimę wietrzyć dom bo jej z gorąco :) Trzeba urządzenie, które tanio wyprodukuje ciepło :) więc raczej pozostaje pompa. Mieliście styczność z LG therma V? Są takie 5 kW z wbudowanym zbiornikiem za około właśnie 20 tys. Ja ogólnie jestem bardziej z gruntówkami. Taką mam, działa kupę lat ale ten budynek jest za mały na takie inwestycje

Za 2-3 tygodnie będę miał w firmie szkolenie z urządzeń Hyundai. Poznam też warunki rabatowe. Widziałem, że mają monobloki od 4,4kW. Jeśli będzie to kosztowało w granicach kilku tysięcy to sam się chyba na to zdecyduje bo potrzebuje czegoś by zaprzęgnąć grzejniki. Dam znać jak to będzie wyglądało.

Polskiego w szkole nie miałeś?

Nie każdy jest zwolennikiem druciarstwa.

To też, urządzenie musi spełniać swoją funkcje i być bezawaryjne. Takiego składaka czasem nawet ich autor nie jest w stanie poustawiać. Tupniesz nogą a on powie, że wcale nie musi tu być i tego słuchać i co zostanę z wynalazkiem sam :) Jestem zwolennikiem jednak jakiegoś gotowego urządzenia z jakimkolwiek wsparciem producenta

To też, urządzenie musi spełniać swoją funkcje i być bezawaryjne. Takiego składaka czasem nawet ich autor nie jest w stanie poustawiać. Tupniesz nogą a on powie, że wcale nie musi tu być i tego słuchać i co zostanę z wynalazkiem sam :) Jestem zwolennikiem jednak jakiegoś gotowego urządzenia z jakimkolwiek wsparciem producenta

Acha czyli uważesz że to jakiś sputnik ,rakieta ??? toć to dokładnie to samo tylko ileś razy mniej i wiedzy nie trzeba większej niż 30 lat temu koleś po zawodówce by to potrafił , jaki ty widzisz problem podłączyć 2 rurki zamiast do jednostki wewnętrznej do wymiennika gaz/woda to cię przerasta ??? dobra nie ma tematu nie odpisujcie ja więcej też nie będę bo widzę z czym mam do czynienia.pzdr

Fakt, jest faktem, ze będąc w sytuacji @pluszku kupiłbym teraz kocioł gazowy za 5-6tys i przez kolejne 10 lat o zmianie źródła ciepła nie myślał.

A w nowym bardzo energooszczędnym też postawiłbyś na gaz? Parterowy dom 120m2. Raczej nie ma to sensu. Straszą, że za 3-4 lata ceny gazu wzrosną.

@pluszku:

1. Z opisu wynik, że masz solidną podłogówkę (dobrze akumulującą ciepło). W tej sytuacji warto pomyśleć o grzaniu w taryfie taniej. To z kolei oznacza, że moc pompy musi być wyższa w stosunku do zapotrzebowania (z uwagi na ograniczone godziny pracy pompy.

2. Przy podłogówce bufor jest zbędny (wręcz szkodliwy) o ile podłogówka jest w stanie zapewnić odpowiedni przepływ oraz o ile podłogówka zawsze jest w stanie przyjąć ciepło (brak termostatów)

Według mnie w obecne sytuacji sensowne są następujące rozwiązania:

1. Pozostanie na gazie (tani kocioł) - bo w przyszłości gaz na pewno istotnie podrożeje- tylko że nie wiadomo kiedy (może za rok może za 15 lat...)

2. Jeśli masz wilgotny grunt warto rozważyć: prostą pompę gruntową ON/OFF (ok 5-6 kW), bez bufora + 1 odwiert pionowy 100m i grzanie w taniej taryfie

- SCOP powinien wyjść w okolicach 5,(średnio rocznie 5kW ciepła z 1 kW energii), przy grzaniu w taniej taryfie - taniej niż gaz

- koszt odwiertu to ok 100 zł z metr, pompy on/off są być tanie,

- obecnie można dostać podwyższone dofinansowanie na pompę gruntową

- no i spokój na najbliższe 20-30 lat

3. Pompa powietrzna przy obecnych cenach nie da oszczędności w w stosunku do gazu, a z uwagi na jednostkę zewnętrzną ma zdecydowanie niższą trwałość i może się okazać, że pompa nie doczeka czasów gdy gaz podrożeje...

Dzieki za komentarze, chyba pozostane przy gazie, moze wersja z 'niewypasionym' kociołkiem na nastepne 10 lat jest najbardziej sensowna bo poki co to patku ETS2 jeszcze nie ma i ulgowych taryf na prąd dla ogrzwajacych sie pompami ciepła tez nie ma.

Za 10 lat może sporo się zmienić pompach ciepła na "plus". Mam PC 8 kW na R32 która spada z poborem energii nawet do około 300 W. Gdy miałem PC tej samej firmy też o mocy 8 kW z 2008 roku to ona spadała z mocą do około 600 W, potem taktowała.

• 3 weeks później...
Witajcie,

Czy coś się zmieniło w ciągu ostatniego miesiąca? Znalazłeś jakieś rozwiązanie dla siebie?

Mam jeszcze trochę czasu na podjęcie decyzji. Tzn wszystko jest gotowe i czeka na wpięcie urządzenia. Ale zaczekam do lipca i zobaczę co zrobią z cenami prądu. Z tym, że to bardziej czekanie na utwierdzenie się w przekonaniu, że pompa powietrzna będzie najlepszym rozwiązaniem. Za około 20 tys da się kupić dobre urządzenie dołożę trochę fotowoltaiki i nie będę myślał jaki teraz rachunek mi przyjdzie. Poczekam jednak z decyzją do lipca

• 1 month później...
No i zamontowałem. Therma V 5kW z jednostką wewnętrzna IWT czyli z wbudowanym zbiornikiem CWU. Tak z ciekawostek pompa ma wbudowane naczynko CO, filtr siatkowy, odpowietrznik, zawór bezpieczeństwa CO. Czyli jak w układzie mamy około 200L wody nic nie trzeba dodatkowo montować. Sterownik na pierwszy rzut oka mało zrozumiały, ale idzie to ogarnąć. Instalacja w domu bardzo prosta, 60 m2 podłogówki i to wszystko. Bez sterowników, czujników, siłowników. Wszystko na pogodówce. No i bufor wpięty w powrót aby zwiększyć ilość wody w układzie. Po sezonie grzewczym napiszę jak się sprawdza