Chris Zielonka 22.05.2024 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Węgiel po 1400 daje z 1 kilograma 5 kwh a więc za 28 groszy PC pradem po 1,3 zrobi 3 kwh po 43 grosze za każdą . Tak więc dopóki węgiel nie przekroczy 2100 za tonę pompa wypada gorzej - dlatego wymyslono dopłatę do CO2 aby te proporcje zmienić - niestety jednocześnie z tym zdrożeje prąd i koło się zamyka.Urządzenia do spalania nadal biją na głowę technologie - bo większość pradu do nich pochodzi z ............urządzeń do spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2024 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Węgiel po 1400 daje z 1 kilograma 5 kwh a więc za 28 groszy PC pradem po 1,3 zrobi 3 kwh po 43 grosze za każdą . Po przekroczeniu limitu cena to jakieś 80gr/kWh w taniej strefie co przy COP=3 (a przy podłogówce w domu spełniającym chociaż WT2014 będzie wyższe) daje niespełna 27gr/kWh, więc wychodzi taniej. I w tym COP PC jest pompa obiegowa i elektronika - przy węglu musisz jeszcze doliczyć prąd do kotła i pomp obiegowych. Niby przy PC masz droższe przeglądy, ale nie są obowiązkowe. Przy węglu masz obowiązkowego kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 22.05.2024 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja (edytowane) Te 80 gr to bez opłat stałych i raczej 90 bo te akcyzy jakościowe i inne podnoszą - zgodziłbym się na złotówkę ostatecznie ale to naprawdę trzeba się postarać .Póki co mam średnioo cenę 1,1 zł czyli 36 groszy - od lipca sam nie wiem ile będzie więc stary sezon i tak zapłacony a nowy pokaże raczej oblicze kata niż anioła.Węgiel już mam a jakby co to kupiłbym w maju ze zniżką na cały sezon 24-25 prądu niestety nie kupię więc przewaga smrodziarzy nad technokratami jest oczywista i mierzalna. Boli mnie to jak cholera bo od czasu jak tylko uruchomiłem pierwsze elektryczne ogrzewanie domu 45 lat temu każdy inny sposób uważam za zbrodnię przeciw rozumowi.Tak zajrzałem w zapowiedzi Tauronu : cena 1 kWh od 1 lipca 2024 roku w Tauron w taryfie G13 z umową sprzedawcy będzie wynosić: G13 [strefa 1] = 1,1513 + opłata dystrybucyjna = 1,1513 zł + [obecnie] 0,2826 zł = 1,4339 zł Brutto G13 [strefa 2] = 1,6605+ opłata dystrybucyjna = 1,6605 zł + [obecnie] 0,4645 zł = 2,1250 zł Brutto G13 [strefa 3] = 0,8364 + opłata dystrybucyjna = 0,8364 zł + [obecnie] 0,0900 zł = 0,9264 zł BruttoWarto zauważyć że dystrybucja ma napis OBECNIE czyli jeszcze dowalą No węgiel kładzie moją pompe na łopatki Edytowane 22 Maja przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2024 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja (edytowane) Te 80 gr to bez opłat stałych i raczej 90 bo te akcyzy jakościowe i inne podnoszą - zgodziłbym się na złotówkę ostatecznie ale to naprawdę trzeba się postarać . Tu nie ma się co zgadzać - to czysta matematyka Już raz Ci to liczyłem: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?385842-PC-a-dynamiczne-ceny-energii-elektrycznej-i-magazynowanie-ciep%C5%82a-w-wylewce&p=8228639&viewfull=1#post8228639 Tych cen na czerwono nie masz prawa zobaczyć na fakturze. Póki co mam średnioo cenę 1,1 zł Tiaa. Co kogo obchodzi średnia cena - grzejesz (a przynajmniej powinieneś) w taniej strefie. Tylko chyba ciągle nie uwzględniasz limitu ceny ani jeszcze niższej ceny do limitu zużycia. cena 1 kWh od 1 lipca 2024 roku w Tauron w taryfie G13 z umową sprzedawcy będzie wynosić: Przeczytaj ze zrozumieniem jak działa limit ceny i nie siej defetyzmu. I niebawem wchodzą taryfy dynamiczne. Edytowane 22 Maja przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.05.2024 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Węgiel po 1400 daje z 1 kilograma 5 kwh a więc za 28 groszy PC pradem po 1,3 zrobi 3 kwh po 43 grosze za każdą . Tak więc dopóki węgiel nie przekroczy 2100 za tonę pompa wypada gorzej - dlatego wymyslono dopłatę do CO2 aby te proporcje zmienić - niestety jednocześnie z tym zdrożeje prąd i koło się zamyka. Urządzenia do spalania nadal biją na głowę technologie - bo większość pradu do nich pochodzi z ............urządzeń do spalania. Jest nawet lepiej bo węgiel w promocji pgg kosztuje 850 zł plus transport do KDW to razem ok 1 tysiaka i daje nie 5kwh tylko ok 7kwh , węgla można kupić każdą ilość a przynajmniej za tyle ile kosztuje pompa ciepła plus fotovoltaika plus magazyn energi i w 80-ciu procentach tyle nas zniknie z tego świata zanim to spalimy orazm ominą nas te durnoty ets2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 22.05.2024 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja Po przekroczeniu limitu cena to jakieś 80gr/kWh w taniej strefie co przy COP=3 (a przy podłogówce w domu spełniającym chociaż WT2014 będzie wyższe) daje niespełna 27gr/kWh, więc wychodzi taniej. I w tym COP PC jest pompa obiegowa i elektronika - przy węglu musisz jeszcze doliczyć prąd do kotła i pomp obiegowych. Niby przy PC masz droższe przeglądy, ale nie są obowiązkowe. Przy węglu masz obowiązkowego kominiarza. Jaki to obowiązkowy kominiarz ? żartujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.05.2024 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja daje nie 5kwh tylko ok 7kwh Tyle to węgiel o parametrach z ulotki reklamowej spalany w idealnych warunkach w najlepszym kotle wyciągnie (choć wątpię). Jaki to obowiązkowy kominiarz ? żartujesz. Żarty się skończyły. Teraz kwestia czasu, aż jakiś premiowany za wpływy do budżetu urzędnik zapyta informatyka "Zbyszek, a ile czasu zajmie Ci zrobienie raportu, kto do CEEB zgłosił kocioł albo piec, a nie ma protokołu z przeglądu?" I zaskoczony jakie to proste zacznie już liczyć swoją premię od nałożonych po kilka lat wstecz... Prawo Budowlane: 5. Protokół, o którym mowa w ust. 1, w zakresie kontroli przewodów kominowych (dymowych, spalinowych i wentylacyjnych) przeprowadzanej na podstawie art. 62 ust. 1 pkt 1 lit. c, jest sporządzany w formie dokumentu elektronicznego, z wykorzystaniem systemu teleinformatycznego obsługującego centralną ewidencję emisyjności budynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2023 r. poz. 2496). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.05.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Ano rubta co chceta wasza kasa waszą moja moją ,ty rób jak chcesz ja też,mnie moje pasuje i tak zostanie i nie próbuj mi nachalnie wmawiać dwukrotnie czegoś czego ja nie zrobiłem , kończę bo gadka z sępami którzy grzeją gazem a mądrzą się o pompach sensu nie ma, to przytyk do takiego jednego mądralę internetowego, ja swoje zrobiłem i nie chcę zamieniać a bynajmniej już na bank nie na pompę ciepła prędzej w coś w czym da się palić , rządzący obrzydzają tzw ekologiczne grzanie dosyć skutecznie ,obecnie taniej węglem grzać niż pompą prawdopodobnie lub tak mi się wydaje . Może nie ,,madrala internetowy " a praktyk z jakąś tam wiedza w temacie . Oczywiście to że lepiej PC niż jakis piec do którego trzeba biegac to też tak uważam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.05.2024 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Panowie , o czym Wy tutaj gadacie , jakie palenie węgłóem ?! Zapraszam może na grupę FB Gruntowa Pompa Ciepła - jak zrobić - wiedza praktyczna , jak ktoś chce wgłębić się w wiedze jak zrobić samodzielnier PC gruntowa inwerter , na ogólnodostepnych ,,klockach " . a mozna mniej więcej tak jak na zdjeciach [ATTACH=CONFIG]469033[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]469034[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]469035[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]469036[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.05.2024 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja https://www.facebook.com/janjakub.kowalski.5/videos/1389678438414853?idorvanity=3180892095510973 https://www.facebook.com/janjakub.kowalski.5/videos/1129083031547347?idorvanity=3180892095510973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.05.2024 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Te 80 gr to bez opłat stałych To ludzie bez PC nie mają przyłącza prądu i nie płacą opłat stałych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 23.05.2024 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja (edytowane) To ludzie bez PC nie mają przyłącza prądu i nie płacą opłat stałych Dla wyliczenia opłacalności należy brać rzeczywisty koszt jaki zapłace za prąd nie jego surową najniższą cenę - nie da się nawet mając duży bufor grzać tylko w najniższej taryfie niską temperaturą. Da się ominąć 5 godzin najdroższej strefy . Tak więc pozostaje średnia z dwóch taryf a skoro najwięcej zużywa pompa to i też należy lwią część opłat stałych doliczyć do jej kosztu. Bez pompy miałbym może inna umowę i inne koszty. Licząc koszt energii z węgla też nie wziąłem ceny hurtowej jak goguś tylko rzeczywistą ze sklepu pgg 1200 za tonę plus dowóz. Podobnie z wydajnością z kilograma 5 kwh to jest moja zmierzona wydajność z węgla Marcel spalanego w kotle dolnego spalania. Zachodzę w głowę gdzie kolega goguś znalazł węgiel za 850 tona bo kto wie czy bym nie zamówił z 5 ton czarnego złota . Edytowane 23 Maja przez Chris Zielonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 23.05.2024 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Panowie , co Wy z tym weglem pierdzielicie . Po co mi kotłownia , po co komin , po co skłąd opału , po co brud ? Mój do zużywa na CO i CWU w sezonie zimowym 2000-2500 kwh ( nie mam PV ) , fakt ostatnio cena prądu nie rozpieszcza , u mnie z Fak średnia wychodzi nie całe 1,2 pln za 1 kwh . W najgorszym razie koszt wyjdzie 2500 X1,2 =3000 pln . Niby ile bym zaoszczędził jakbym weglem grzał ? Teraz wchodzi tania taryfa 0,80pln brutto za 1 kwh , czyli oszt grzania za sezon wyjdzie ~2500 K . Nie ma co się cieszyć wkrótce ceny węgla p[oszybuja , i będzie znowu płącz węglowców . Zwróccie też uwagę na dziwną rzecz , energia elektryczna ostatnimi laty podrożała bo węgiel był mega drogi , teraz wegiel zszedł do normalnej ceny , a ceny EE pozostały , aczkolwiek tylo u NAS , COŚ W KRAJACH OŚCIENNYCH POTANIAŁA ee potaniała o ~30% . NIEDŁUGO WEGLOWCY , OPRÓCZ KOMINIARZA , ZAPŁĄCA TEŻ PODATEK OD NIERUCHOMOŚCI WIĘKSZY O PONOŻ 1,4k - TO ZA SPALINKI Z KOMINA , NIEDŁUGO ZAMKNĄ PARĘ KOPALNI , BO NIBY WĘGIEL ZASIARCZONY , ceny wegla znowu wzrosną , węgiel bedzie ,,wycięty " jak paliwo w domach jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 23.05.2024 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Panowie , co Wy z tym weglem pierdzielicie . Po co mi kotłownia , po co komin , po co skłąd opału , po co brud ? Mój do zużywa na CO i CWU w sezonie zimowym 2000-2500 kwh ( nie mam PV ) , fakt ostatnio cena prądu nie rozpieszcza , u mnie z Fak średnia wychodzi nie całe 1,2 pln za 1 kwh . W najgorszym razie koszt wyjdzie 2500 X1,2 =3000 pln . Niby ile bym zaoszczędził jakbym weglem grzał ? Teraz wchodzi tania taryfa 0,80pln brutto za 1 kwh , czyli oszt grzania za sezon wyjdzie ~2500 K . Nie ma co się cieszyć wkrótce ceny węgla p[oszybuja , i będzie znowu płącz węglowców . Zwróccie też uwagę na dziwną rzecz , energia elektryczna ostatnimi laty podrożała bo węgiel był mega drogi , teraz wegiel zszedł do normalnej ceny , a ceny EE pozostały , aczkolwiek tylo u NAS , COŚ W KRAJACH OŚCIENNYCH POTANIAŁA ee potaniała o ~30% . NIEDŁUGO WEGLOWCY , OPRÓCZ KOMINIARZA , ZAPŁĄCA TEŻ PODATEK OD NIERUCHOMOŚCI WIĘKSZY O PONOŻ 1,4k - TO ZA SPALINKI Z KOMINA , NIEDŁUGO ZAMKNĄ PARĘ KOPALNI , BO NIBY WĘGIEL ZASIARCZONY , ceny wegla znowu wzrosną , węgiel bedzie ,,wycięty " jak paliwo w domach jednorodzinnych O czym tu w ogóle dyskutować? Mamy 21 wiek a ktoś chce być dobrowolnie, na 2-i etat palaczem we własnym domu? Nawet, jeżeli (w co wątpię) jest to kilkaset zł. rocznie tańsze to nie szkoda wam życia? A co będzie, jak zimą za "zaoszczędzone względem PC" pieniądze postanowicie polecieć na 2 tygodnie na Karaiby? Wynajmiecie palacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 23.05.2024 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Na zimę chcę dołożyć kolejne 4-6kwp paneli poza już obecnymi 8,4kw ale tym razem pionowo aby śnieg nie zawalał ,chyba na mikroinwerteże to zrobię bez zgłaszania tylko faza podpięta pod fazę z pompy ciepła (mam 3 fazy) wiosną odłączę i zapodam tzw prostokątny falownik-sterownik do grzania cwu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.05.2024 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja (edytowane) Dla wyliczenia opłacalności należy brać rzeczywisty koszt jaki zapłace za prąd nie jego surową najniższą cenę Weźmy taki przykład. Ma ktoś do wyboru grzanie kotłem na gaz i kotłem elektrycznym. Nie ma gazu, ale ma prąd (no, bo bez niego nie da się żyć). Gdy rozważa założenie gazu do grzania - to musi uwzględnić wszelkie koszty inwestycyjne (łącznie z przyłączem) jak i wszelkie okresowe opłaty stałe (których by nie ponosił, gdyby nie grzał gazem). W przypadku prądu będzie inaczej. Kosztów WLZ i opłat stałych nie ma sensu wliczać, bo je ponosisz czy grzejesz prądem, czy nie. Montując PC, grzałkę, kocioł elektryczny czy kable ponosisz dodatkowo wyłącznie koszty zmienne z rachunku za prąd. Jak ktoś grzeje prądem i zużywa na to, powiedzmy (dla uproszczenia), 1000kWh to zmieniając ogrzewanie na inne rachunki o prąd spadną mu nie o te (weźmy Tauron G13 powyżej limitu ilości kWh z obecnie obowiązującą ceną maksymalną) 992zł (patrz tabela którą wrzucałem) a grzejąc w 100% w najtańszej strefie 740zł. - nie da się nawet mając duży bufor grzać tylko w najniższej taryfie niską temperaturą. Przy podłogówce da się. Bez bufora. Z buforem i grzejnikami nie da się, to prawda - ale nie z powodu bufora a z powodu grzejników wymagających wysokiej temperatury. Da się ominąć 5 godzin najdroższej strefy To trzeba wziąć taryfę G12 gdzie taniej strefy masz 10 godzin. Zresztą G13 ma tylko jeden operator i jej opłacalność jest wątpliwa. Edytowane 23 Maja przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.05.2024 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Swego czasu, 15 lat temu wybudowałem mały domek. Kafelki w środku dałem kiepskie, ale izolacje zrobiłem lepszą niz byłu ówczesne wymagania. Po 15 latach mieszkania, mój kocioł gazowy powoli kończy swój żywot, lada moment przyjdzie mi go wymienic. Pchanie sie w gaz to podobno kiepski teraz pomysł. W dyskusjach i wątkach o pompach ciepła pojawiają sie wpisy o pompach 8/9/12 kW. Ja tak dużej nie potrzebuje. Budując domek postanowiłem zawalczyc z wszelkimi udziwnieniami wiec nie mam balkonów, wykuszy, lukarn. Pozostawiłem sobie przepusty w stropie , wiec 5 lat temu zastąpiłem wentylacje grawitacyjną, rekuperatorem. 60% powierzchni domu ma ogrzewanie podłogowe. Dodatkowo jako przeciwnik wszelkich niegospodarności, ograniczyłem funkcją serwisową moc kociołgazowego, aby zawsze grzał z mocą 4kW. udało mi sie wyeliminowac taktowanie kotła, kocioł w zaleznosci od temperatury zewnetrznej grzej 5-14 godzin dziennie, pozostałe godziny jest w trybie przeciwzamrozeniowym. Efekt - statystki za ostatnie 15 lat pokazuja ze do ogrzania domu potrzebuje 700-900 m3 gazu rocznie, czyli ekwiwalent 8000-10000kWh. Wyliczające teraz uproszczony audyt OZE moja maksymalna potrzebna moc grzewcza to 5,4 kW, przecietna moc grzewcza to 2,4kW a moc w temperaturze biwalentnej to 3,5kW. Wskaznik zapotrzebowania na moc grzewczą to 42W/m2. Za audytu wyszo, że zapotrzebowanie na moc przy -6 stopnia to 3,5kW i to by sie zgadzało z moja 15 letnia praktyką grzania. Podłogówka daje ogromna bezwładność, nawet w czasie mrozów -10 stopni dom wychłodza sie 1,5 stopnia na 16 godzin, wiec schemat grzania 10 godzin grzania i 14 godzin bez grzania jest rownoważony akumulacja cieplną. Taktowanie kotła wyelimonowane. Aby 'madrze wejsc w pompe ciepła' potrzebowałbym podobne urzadzenie, czyli o mocy cieplnej max 3-4 kW a w takim przedziele mocy z ofertami jest słabo. Czy lepiej abym wział troche wieksze urzadzenie (5 kW) - bo dla takich mocy ofert jest wiecej + wiekszy bufor ciepłaj wody? Czy tez moze przy podłogówce posiadanie bufora ciepłej wody nie ma sensu? Obecnie ograniczajac moc kotła gazowego temperatura na kotle po godzinie rośnie do 35 stopni i tak sie utrzymuje przez kilka godzin, no moze w mrozne i słoneczne dni wzrasta do 40 stopni po 10-12 godzinach grzania, wiec odbiór ciepła z kotła mam na tyle duży, że może bufora nie potrzebuje. Ktoś wesprze mnie swoją radą/doświadczeniem? Nie chcę wpadac w 'szpony' handlowców i marketingowców, aby mi z mózgu papki nie zrobili. Mim zdaniem, mała pc gruntowa inwerter , góra 4 kw mocy nominalnej ( co przy zasilaniu GZ +30*c da 5 kw mocy cieplnej ) , zadnych buforów , zadnych mieszaczy , tylko zasobnik CWU i zawór 3d NA CO -CWU . Tutaj z zużyciem pradu ,zejdziesz do niżej jak 2000 kwh . Tutaj za bardzo na moc pc p-w nie możesz\ patrzec na 5 kw , bo one mocno traca na mocy i sprawności wraz ze spadkiem temp zewnętrznych . PW musiałbyć mieć z 7 kw żeby za duzo grzałką się nie podpierać , przy gruntowej grzałka nie potrzebna . Kwestia tylko taka zebyś całośc instalacji zrobił w akceptowalnych kosztach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregmantzew 22.10.2024 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października W dniu 23.05.2024 o 21:51, goguś1719517740 napisał: Na zimę chcę dołożyć kolejne 4-6kwp paneli poza już obecnymi 8,4kw ale tym razem pionowo aby śnieg nie zawalał ,chyba na mikroinwerteże to zrobię bez zgłaszania tylko faza podpięta pod fazę z pompy ciepła (mam 3 fazy) wiosną odłączę i zapodam tzw prostokątny falownik-sterownik do grzania cwu . czy do swojej pompy haiera stosowałeś bufor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts