Arek.G 21.02.2024 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Cześć, szybkie pytanko - mam działkę 25x43m z wjazdem od zachodu (-6m linia zabudowy). Założenia są proste: parter, garaż 2 stanowiskowy, 4 pokoje (2 malutkie + 2 dla dzieci) i z racji powszechnie znanej zasady, że dzieci powinny mieć doświetlone pokoje to póki co wybrałem projekt:> https://www.mgprojekt.com.pl/sielanka-3 (4 pokoje mocno nagrzane latem)> ale również biorę pod uwagę projekty typu: https://www.extradom.pl/projekt-domu-e-118-WAX1020 (pokoje od wschodu, od południa biuro i sypialnia). Za domem mam ładne widoki i salon musi być z tyłu lub na przestarzał. Proszę o rady co z tymi pokojami - południe? wschód? (dzieci rozpoczynające dopiero szkołę). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2024 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 (edytowane) Przecież okna południowe można prosto zacieniać roślinami, okapem, roletami. A zimą niedobór światła jest bardzo dotkliwy. Przy oknach od północy czy wschodu dzieci zimą praktycznie sa skazane na sztuczne światło. W tym pierwszym projekcie niezbyt korzystne jest sąsiadowanie sypialni dziecka ze ścianą telewizyjną pokoju - jeśli dziecko będzie wrażliwe na dźwięki, może mieć problem ze snem. Zamieniłabym miejscami sypialnię rodziców i dziecka. Okna sypialni wychodziłyby na południe - sąsiedzi mają parterowy dom? Jak daleko odsunięty od granicy? Okna na froncie - bardziej efekt wow niż praktyczność. W sypialni starczyłoby normalne okno, a garderoby lepiej bez okien (bo od frontu i tak będą wiecznie zasłonięte - do garderoby wchodzi się zwykle nago lub w bieliźnie). Biuro od południa to zły pomysł. Akurat biuro to jedno z pomieszczeń, do którego nie powinno wpadać bezpośrednie światło słońca w godzinach pracy, bo będzie odbijać się od monitora. Chyba, że to ma być biuro do prac ręcznych? Do Sielanki wprowadziłabym zmiany robiąc dwie łazienki zamiast ciasnej i niewygodnej pralni oraz zmieniając położenia sypialni: Edytowane 21 Lutego 2024 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 21.02.2024 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Licząc od salonu to byłoby: nasza sypialnia, dziecko,dziecko, biuro.Biuro byłoby od zachodu i praca zdalna. Sąsiedzi mają dom parterowy 4m od granicy (ja bym miał 5m). Ciężko wszystko połączyć mając wjazd od zachodu. Może znasz jakieś ciekawe projekty pod ten układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2024 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 ekonomiczny po modyfikacjach. Można też pomyśleć o wejściu do domu nie od frontu tylko z boku aby skrócić ciągi komunikacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2024 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 21.02.2024 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 ekonomiczny po modyfikacjach. Można też pomyśleć o wejściu do domu nie od frontu tylko z boku aby skrócić ciągi komunikacyjne. modyfikacje które wprowadziłaś są mega przemyślane (zapisuje). Ten dodatkowy projekt to nie bardzo bo chciałem mieć wyjście z salonu na taras za domem (gdzie są drzewa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2024 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Mam okno kuchni 150x150 od północnego wschodu i zimą jak jest pochmurnie, to za dnia muszę zapalać światło przy bardziej precyzyjnych czynnościach.Czytanie w świetle naturalnym w kuchni odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 21.02.2024 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Mam okno kuchni 150x150 od północnego wschodu i zimą jak jest pochmurnie, to za dnia muszę zapalać światło przy bardziej precyzyjnych czynnościach. Czytanie w świetle naturalnym w kuchni odpada. wybór projektów z pokojami od wschodu jest znacznie większy, stąd też pytam o Wasze doświadczenia. Projekt sielanka 3 jest idealny ale ma 1 minus - powierzchnia zabudowy to maks 30% (322 m2), z czego dom to 250m2 + jakbym chciał podjazd to (6m linia zabudowy + 7 m wzdłuż domu) * 5m szerokość = 65m2. Mało zostanie np. na domek ogrodowy. Wiecie czy linia zabudowy obejmuje również oczyszczalnię biologiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.02.2024 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 tak mogłaby wyglądać mniejsza wersja Sielanki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 21.02.2024 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 e) dopuszcza się przeznaczanie pod zabudowę (w tym utwardzone nawierzchnie, dojścia i dojazdy, parkingi i tarasy) maksymalnie do 30% powierzchni działek, pozostałą część należy użytkować jako czynną biologicznie (trawniki, zieleń ozdobna, ogrody itp.), taki mam zapis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 21.02.2024 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 Przeczytałem ustawę i powierzchnie zabudowy liczy się bez podcieni czyli wynosi tylko 218m2 co już daje dużą rezerwę pod podjazd i chodnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.02.2024 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2024 (edytowane) Przeczytałem ustawę i powierzchnie zabudowy liczy się bez podcieni czyli wynosi tylko 218m2 co już daje dużą rezerwę pod podjazd i chodnik. Tyle, że tam masz taras - a to nie jest powierzchnia biologicznie czynna. A zapis nie używa "powierzchnia zabudowy". Edytowane 21 Lutego 2024 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2024 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 nie wrysowuj tarasu do projektu. Ja tak zrobiłam u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 22.02.2024 09:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 nie wrysowuj tarasu do projektu. Ja tak zrobiłam u siebie Raczej bez szans, skoro są tam słupy ale i tak według wyliczeń powinno być dobrze, podjazd i chodnik zmieści się. Bardzo dziękuję za pomoc i póki co zostawię sobie układ projektu Sielanka czyli okna od południa i zachodu, a salon od wschodu. Może ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie w temacie układu pokoi względem stron świata? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2024 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 Ja po prostu kocham światło. Zima i jej ponurość mnie dobija. Dlatego mój dom ma 70% okien od południa (w zasadzie południowego wschodu). To duże przeszklenia. Nie posiadam okapu, nie mam klimatyzacji ani rolet. Czy latem się nagrzewa? Tak. Ograniczam nadmiar słońca zasłonami. Na tarasie latem okno przesłonięte jest wysokimi roślinami w donicach. Jak na razie w domu temperatura podnosi się na tyle wolno, że otwieranie okien w nocy daje radę schłodzić dom do akceptowalnej temperatury 26 stopni. Jak ogromne upały staną się normą, to pewnie zainwestuję w klimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek.G 22.02.2024 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 Ja jedynie martwię się o pokoje dzieci, w sumie mam chwilę na zastanowienie się przed zakupem projektu i jego adaptacje. Ja raczej będę montował rekuperację, klimę i żaluzje fasadowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2024 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 jeszcze jeden pomysł: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 22.02.2024 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2024 no to przy klimatyzacji i żaluzjach jaki byłby sens odcinać się od słońca? Lato to tylko 3-4 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts