asaledr 02.03.2024 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Witam, Wyznaczali u mnie nowy przebieg drogi gminnej będą niedługo w marcu robić, ale nie było mnie akurat wtedy i tak sobie teraz na nie patrze, wszystko rozumiem, ale co oznaczają napisy na tych drewnianych palikach wbitych w ziemie, a mianowicie napisane markerem na każdym coś w stylu "4 cm", "20 cm", "0,0" itp. co oznaczają te centymetry na tych palikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 02.03.2024 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Pytaj wykonawcę prac geo, my możemy tylko gdybać. Może różnice do projektowanej rzędnej? Może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 02.03.2024 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2024 Spytam pewnie, ale tak zanim spytam to człowiek ciekawy jest. A co to znaczy prostym językiem różnica co do projektowanej rzędnej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 03.03.2024 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 W projekcie masz rzędne (wysokosci H tzn. npm) . Pytanie co tam tyczyli? Ile trzeba odjąć do wykorytowania, potem nasypac, zageścic i warstwy jezdni. Gdy zobaczysz ludzi na budowie drogi to idź do kierownika i obejrzyj projekt, pogadaj aby wyjaśnili co i jak.Popatrz jaka data mapy (może coś przerabiałes w międzyczasie?) i zorientujesz sie czy projekt wpisuje sie w to co masz na wjeździe. Widziałem kwiatuszki, że bez 4x4 nie dało się wyjechac bo ktoś posłużył się byle jak zaktualizowaną mapą (najtańszy wykonawca z drugiego końca PL). Dopóki budowa trwa, wszystko da się dogadać czy wyprostowć, jak ekipa zejdzie z budowy, to już jest tylko temat dla telewizji interwencyjnej czyli szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaledr 03.03.2024 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2024 (edytowane) I tak muszę do nich zagadać bo zaznaczyli wjazdy na posesje gdzie mają być i zamiast tam gdzie mam teraz wjazd i bramę to całkiem w innymi miejscu zapalikowali wjazd... Nie wiem po pijaku to chyba projektowali, przecież nie będę bramy przestawiać. Zakładam że tak zrobili bo teraz mam jakby wjazd w dolinie, a tam gdzie sobie zaznaczyli wjazd jest równiutko więc im pewnie prościej tam zrobić, a jak zrobią drogę wyżej tam gdzie mam teraz wjazd i tam mi zrobią wjazd to pewnie będzie taka górka że autem nie wjadę. Trzeba będzie ich sprawdzać bo gmina wybrała najtańszego, wszyscy dawali ofertę że będzie robota kosztować 900 tyś, a ten 1 wysłał że za 400 zrobi, więc boje się już tych ich robót Edytowane 3 Marca 2024 przez asaledr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 04.03.2024 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2024 Tak wyglądają przetargi gdzie jest tylko jedno kryterium - cena. Takich chorych czasów dożyliśmy a jest to między innymi skutek drenowania samorządów "przez osiem ostatnich lat". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts