Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy zabezpieczyć XPS dookoła płyty?

Roman6

Recommended Posts

Cześć,

Pisze z takim problemem. Płytę robiliśmy kilka lat temu i nieświadomie zrobiliśmy dookoła opaskę z 20 cm EPS. Po głębszej refleksji, padła decyzja, aby na wspomnianego EPS przykleić styrodur. Tak pozostawiono od zeszłego sezonu. W tym sezonie chcemy zrobić opaskę z kamienia i doszedłem do wniosku, że warto byłoby zrobić jakieś uszczelnienie przeciw wodne między płytami XPS, oraz między XPS a cokołem elewacyjnym, są ta niewielkie szpary. Teraz pytanie, czym to uszczelnić, żeby przetrwało w gruncie? Oraz drugie pytanie, czy prawidłowo jest zostawić "goły" styrodur w ziemi, tak jak mam to w planach? Dookoła domu nie będzie nasad a grunt został wymieniony na pospółkę. Pod bloczkami jest papa a na płycie folia czarna i na to styropian i podłogówka. [ATTACH=CONFIG]468349[/ATTACH]Mam nadzieję, na otrzymanie porady. Dziękuje i pozdrawiam.

Styrodur na całej głębokości powinien być wykończony poprzez siatkę elewacyjną z klejem a następnie pomalowany jakąkolwiek izolacją typu Izohan. Po tym etapie na tak wykończony styrodur idzie folia kubełkowa bezpośrednio zasypana piaskiem.

Folia do wysokości opaski z kamienia ponad gruntem.

Aby klej z siatką nie wilgotniał maluje się go izohanem lub inną izolacją przeciwwodną.

Sam styropian także po jakimś czasie chłonie wodę

Wykończenie siatką zatopioną z klejem wzmacnia powierzchnię i umożliwia pokrycie styroduru izolacją.

Niektóre izolacje są typu bitumicznego zawierającego rozpuszczalniki które mogą niszczyć styropian.

Folia kubełkowa chroni styrodur przed wilgocią z gruntu a kubełki chronią przed większymi kamieniami które napierając razem z gruntem niszczą jego powierzchnię. Ponadto odstęp na kubełki umozliwia wentylacje

Powtarzam za fizykami budowli: XPS-a poniżej gruntu niczym się nie smaruje.

Hydroizolacja jest pod XPS-em, a nie na XPS.

XPS zabezpieczasz membraną kubełkową, ale nie tyle przed wodą, co przed wilgotnym syfiastym gruntem, przed gryzoniami i przed mechanicznym uszkodzeniem w trakcie zasypywania wykopu.