Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze wody - lokalizacja wodomierza

Etsonik

Recommended Posts

Forumowicze,

Gdzie macie umiejscowione wodomierze ? Mam kilka wyjść jako, że mam wewnętrzną drogę prywatną wjazdową 25m. Mam opcje:

1. Wodomierz w studzience na wjeździe bezpośrednio przy drodze głównej (narazie tak mi wydano warunki). Studzienka wodomierzowa będzie wystawana ponad ziemię i nie będzie można zbyt po niej jeździć dlatego to będzie raczej najgorsza opcja.

2. Wodomierz w studzience wodomierzowej zlokalizowane już na mojej działce (około 30m od nawiertki, rury głównej)

3. Wodomierz w budynku w garażu na ścianie (rura od nawiertki->przepust pod fundamentem->wodomierz na ścianę, okolo 40m od nawiertki)

Opcja 2 i 3 powiedziano mi że będzie możliwa dopiero jak będzie stał budynek. Jak to wygląda u Was?

Jak to wygląda u Was?

U nas, w Polsce przepisy rozwiązują ten dylemat.

§ 116. 1. Zestaw wodomierza głównego, na połączeniu z siecią wodociągową, powinien być umieszczony w piwnicy budynku lub na parterze, w wydzielonym, łatwo dostępnym miejscu, zabezpieczonym przed zalaniem wodą, zamarzaniem oraz dostępem osób niepowołanych. W budynkach mieszkalnych wielorodzinnych, zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej miejscem tym powinno być odrębne pomieszczenie.

2. Dopuszcza się umieszczenie zestawu wodomierza głównego w studzience poza budynkiem, jeżeli jest on niepodpiwniczony i nie ma możliwości wydzielenia na parterze budynku miejsca, o którym mowa w ust. 1.

Studzienka może być jak jeszcze nie ma budynku - ale jest dosyć droga jak na rozwiązanie tymczasowe.