Korleon 12.03.2024 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca Polecają mi AllinOne. PC chyba długo i wolno podgrzewa wodę. Nie tylko tyczy się to Wanny ale też np. 3 pryszniców wieczorem. Czy te zbiorniki w AllinOne nie są za małe jak ktoś ma 3 osobową rodzinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 12.03.2024 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca (edytowane) Na początek powinieneś zadać sobie pytanie ile ciepłej wody zużywacie? U mnie tylko prysznice, 3 osoby co raczej wodę oszczędzają i całkowite zużycie wg licznika wodociągów mam 4-4,5 m3/mies.(zimna woda)U kogoś innego to może być 8 / 12 lub 15 m3/mies. Te 185L w All in One wymusi częstsze dogrzewanie wody w ciągu doby.Jeśli macie wannę i duże zużycie wody, to faktycznie lepszy będzie oddzielny bojler o pojemności 250 - 300L. Szybkość nagrzewania zbiornika zależy od mocy Pompy Ciepła, pojemności bojlera, temperatury wody i temperatury powietrza w jakiej pompa pracuje. U mnie PC 6 kW nagrzewa bojler 200L w 35-50 minut najczęściej. Bo w mrozy dłużej. Z zastrzeżeniem, że mam tak ustawioną PC by wymusić jedno grzanie bojlera na dobę. O 13 godz. w tanim okienku G12W i ciepłej porze dnia dla poprawy COP.Te 200L potrafi "zgubić" 10 do 15*C po 2-3 prysznicach. I kolejne 7-10*C strat postojowych w ciągu doby.Przy cyrkulacji straty dobowe będą jeszcze większe. Wiec dużo zależy od warunków w jakich cały układ będzie pracował. Przy pojemności 185L i fabrycznie ustawionej histerezie 5*C - możesz mieć nawet 4 grzania bojlera w ciągu doby. U siebie by ograniczyć liczbę grzań w ciągu doby ustawiłem histerezę 10*C i dwie temp. w harmonogramie. Edytowane 12 Marca przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Korleon 12.03.2024 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca No właśnie nie mamy wanny w tej chwili. Dom jest w budowie dopiero. Wydawało mi się, że jak ktoś napełni wannę - małą bo będzie 130 cm długości, to potem może zabraknąć. Mi polecali pompę o mocy 5kw Panasonic L. Raczej ta wanna będzie sporadycznie używana, ale i tak 3 prysznice trochę pociągną, może nie jeden po drugim, ale na przestrzeni 2h. Najlepiej chyba zrobić zbiornik, ale ja mam dość ciasną kotłownię. Może wejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 13.03.2024 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca (edytowane) Odpowiadając wprost na pytanie z tematu - ciepłej wody nie braknie.Przy dużych rozbiorach wody użytkowanie będzie mniej ekonomiczne, bo wyjdzie niższy COP grzania CWU, ale ciepłej wody nie braknie. Zazwyczaj czujnik temperatury jest w połowie wysokości bojlera CWU, a ujęcie ciepłej wody w najwyższym punkcie.Więc nawet gdy PC widzi temp. +25*C, to ciepła woda leci na poziomie +30*C - da się jeszcze wziąć szybki prysznic przy takiej temp. wody. Wiem bo wypraktykowałem, gdy przez przypadek ręcznie wyłączyłem grzanie CWU na dobę. Więc gdy w harmonogramie będzie PC pilnowała temp. +40*C / +47*C, z histerezą 7*C / 8*C - to ciepłej wody nie braknie.Gdy podczas napełniania wanny temp. w bojlerze spadnie o 10*C, to PC przełączy się na grzanie CWU.I uzupełni temp. wody. A jak PC będzie 5 kW, to nawet lepiej gdy bojler będzie mniejszy, bo szybciej daną objętość wody zagrzeje do oczekiwanej temp.Bojlery 300L to częściej montuje się z PC 9-12 kW. U mnie te 200L jest grzane o 15*C co dobę, dlatego trwa to 30-50 minut. Przed PC, grzałem wodę w bojlerze CWU Kospel Slim 50L z grzałką 1,5 kW.Tu faktycznie kolejne osoby musiały między prysznicami odczekać 10-15 minut na uzupełnienie ciepłej wody. Przy 185L i histerezie 7*C, jest szansa że te 5 kW zagrzeje wodę w 20-40 minut w zależności od pogody. Do tego awaryjnie może się wspomóc grzałką 3 kW. Edytowane 13 Marca przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 15.03.2024 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca (edytowane) Polecają mi AllinOne. PC chyba długo i wolno podgrzewa wodę. Nie tylko tyczy się to Wanny ale też np. 3 pryszniców wieczorem. Czy te zbiorniki w AllinOne nie są za małe jak ktoś ma 3 osobową rodzinę? Przy dużej wannie może być problem (szczególnie zimą i/lub chcesz uniknąć grzałki). Zalecam sprawdzić jak dużo ciepłej wody, jakiej temp. i w jakim czasie możecie potrzebować, jak jest zbudowany zasobnik (miejsce czujnika, ilość wody nad wężownicą), jak szybko pompa dogrzewa wodę. BTW, nie podoba mi się idea all-in-one (czy szaf hydraulicznych), gdzie wszystko jest upchane i ew. serwis/naprawa/wymiana komponentów czy modyfikacje są utrudnione. Ale wiem że teraz taka moda. Edytowane 15 Marca przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts