Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kran ogrodowy

Krystynaa

Recommended Posts

Cześć!

Kupiłam mieszkanie z ogródkiem ok 140m2. Mieszkanie jest w blokuz 2023 r.

Niestety deweloper nie umieścił kranu zewnętrznego.

Czy jest możliwość instalacji takiego kranu na tym zakończonej budowie?

nie, bo blok zapewne ma jedno wspólne przyłącze. Trudno by ciągnięto od niego osobne rury do ogródka.

Niektórzy sąsiedzi z ogródkami posiadają takie krany.

Przepraszam, źle zrozumiałam Pani wypowiedz. Myślałam, że chodzi o osobne przyłącze wody na którym nie nalicza się opłat za ścieki.

natomiast wyprowadzenie sobie kranu na zewnątrz z własnej wewnętrznej instalacji wody jest oczywiście możliwe do wykonania. Im bliżej kuchnia czy łazienka ściany zewnętrznej, tym łatwiej.

Czy jest możliwość instalacji takiego kranu na tym zakończonej budowie?

Teoretycznie potrzebujesz na ingerencję w elewację zgody wspólnoty. Jeżeli założysz podlicznik do takiego ujęcia, to trzeba to (zapewne z pośrednictwem wspólnoty) zgłosić taki licznik do wodociągów i nie będziesz za tę wodę płaciła ścieków.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381786-Dodatkowy-licznik-na-wod%C4%99&p=8181413&viewfull=1#post8181413

U nas na osiedlu trzeba mieć zgodę prawie na wszystko, ale z tym problemu nie ma.

Deweloper (ten sam od mojego bloku) buduje za płotem kolejne osiedle i pomyślałam, że zapytam się ich, czy za opłatą wykonają mi coś takiego. Mają wszystkie projekty i podwykonawców na miejscu, ale najpierw chciałam zorientować się czy to możliwe i ile z tym będzie pracy.

Kran może być tylko na zewnątrz kuchni, ale z kolei zabudowę kuchenną już mam i szukam rozwiązania... ale chyba science fiction z tego wyjdzie.

Teoretycznie potrzebujesz na ingerencję w elewację zgody wspólnoty. Jeżeli założysz podlicznik do takiego ujęcia, to trzeba to (zapewne z pośrednictwem wspólnoty) zgłosić taki licznik do wodociągów i nie będziesz za tę wodę płaciła ścieków.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381786-Dodatkowy-licznik-na-wod%C4%99&p=8181413&viewfull=1#post8181413

Wątpię czy wodociągi podpiszą osobną umowę na podlicznik.

Wątpię czy wodociągi podpiszą osobną umowę na podlicznik.

Wodociągi zapewne na żaden licznik lokalowy nie mają umowy. Co nie zmienia faktu, że wspólnota może zamontować gdzie chce podliczniki i zgłosić do wodociągów (i odpowiednio rozliczać swoich członków).