Krystynaa 13.03.2024 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 Cześć! Kupiłam mieszkanie z ogródkiem ok 140m2. Mieszkanie jest w blokuz 2023 r.Niestety deweloper nie umieścił kranu zewnętrznego.Czy jest możliwość instalacji takiego kranu na tym zakończonej budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2024 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 Cześć! Kupiłam mieszkanie z ogródkiem ok 140m2. Mieszkanie jest w blokuz 2023 r. Niestety deweloper nie umieścił kranu zewnętrznego. Czy jest możliwość instalacji takiego kranu na tym zakończonej budowie? nie, bo blok zapewne ma jedno wspólne przyłącze. Trudno by ciągnięto od niego osobne rury do ogródka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystynaa 13.03.2024 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 nie, bo blok zapewne ma jedno wspólne przyłącze. Trudno by ciągnięto od niego osobne rury do ogródka. Niektórzy sąsiedzi z ogródkami posiadają takie krany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.03.2024 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 Niektórzy sąsiedzi z ogródkami posiadają takie krany. Przepraszam, źle zrozumiałam Pani wypowiedz. Myślałam, że chodzi o osobne przyłącze wody na którym nie nalicza się opłat za ścieki. natomiast wyprowadzenie sobie kranu na zewnątrz z własnej wewnętrznej instalacji wody jest oczywiście możliwe do wykonania. Im bliżej kuchnia czy łazienka ściany zewnętrznej, tym łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2024 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 Czy jest możliwość instalacji takiego kranu na tym zakończonej budowie? Teoretycznie potrzebujesz na ingerencję w elewację zgody wspólnoty. Jeżeli założysz podlicznik do takiego ujęcia, to trzeba to (zapewne z pośrednictwem wspólnoty) zgłosić taki licznik do wodociągów i nie będziesz za tę wodę płaciła ścieków. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381786-Dodatkowy-licznik-na-wod%C4%99&p=8181413&viewfull=1#post8181413 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystynaa 13.03.2024 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2024 U nas na osiedlu trzeba mieć zgodę prawie na wszystko, ale z tym problemu nie ma. Deweloper (ten sam od mojego bloku) buduje za płotem kolejne osiedle i pomyślałam, że zapytam się ich, czy za opłatą wykonają mi coś takiego. Mają wszystkie projekty i podwykonawców na miejscu, ale najpierw chciałam zorientować się czy to możliwe i ile z tym będzie pracy. Kran może być tylko na zewnątrz kuchni, ale z kolei zabudowę kuchenną już mam i szukam rozwiązania... ale chyba science fiction z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2024 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2024 Teoretycznie potrzebujesz na ingerencję w elewację zgody wspólnoty. Jeżeli założysz podlicznik do takiego ujęcia, to trzeba to (zapewne z pośrednictwem wspólnoty) zgłosić taki licznik do wodociągów i nie będziesz za tę wodę płaciła ścieków. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?381786-Dodatkowy-licznik-na-wod%C4%99&p=8181413&viewfull=1#post8181413 Wątpię czy wodociągi podpiszą osobną umowę na podlicznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystynaa 18.03.2024 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2024 Wątpię czy wodociągi podpiszą osobną umowę na podlicznik. Trudno. Chciałabym mieć po prostu ten kran bez względu na koszta. Ciężko będzie podlewać rośliny/trawę ręcznie. Będę posiłkować się jeszcze zbiornikiem na deszczówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.03.2024 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2024 Wątpię czy wodociągi podpiszą osobną umowę na podlicznik. Wodociągi zapewne na żaden licznik lokalowy nie mają umowy. Co nie zmienia faktu, że wspólnota może zamontować gdzie chce podliczniki i zgłosić do wodociągów (i odpowiednio rozliczać swoich członków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krystynaa 20.03.2024 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2024 Jeszcze jedno pytanie od blondynki w zakresie budownictwa:jeśli Wykonawca będzie dokonywał montażu tego kranu, to muszę liczyć się z ingerencją w ścianę również wewnątrz mieszkania? Czy może jest magiczne zaklęcie aby uniknąć ingerencji w zabudowę kuchenną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.03.2024 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2024 skąd mamy wiedzieć jak masz instalacje względem zabudowy? Którędy wykonawca chce prowadzić rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts