Marcin834 26.09.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Witam! 1. Czy sosonową elewacją ( piórowpust ) imregnowaną altaxinem, radzicie później olejować ? 2. Czy ewentualnie po impregnacie, kolor na elewacji po olejowaniu może ściemnieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 26.09.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Witam! 1. Czy sosonową elewacją ( piórowpust ) imregnowaną altaxinem, radzicie później olejować ? 2. Czy ewentualnie po impregnacie, kolor na elewacji po olejowaniu może ściemnieć ? Sosnowa elewacja, hmmm... czy to aby dobry pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin834 29.09.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 poprzednia również była sosnowa - wytrzymała 25 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 30.09.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Moje 3 grosze jako użytkownika drewnianej elewacji: Marcin834:Mogę z dużą dozą pewności powiedzieć, że elewacja zawsze ściemnieje.Najpierw po oleju, potem z upływem czasu, pod wpływem chyba UV ściemnieje jeszcze bardziej. Tak na marginesie: moim zdaniem w przypadku np. świerka czy sosny nie ma sensu dobieranie kolorów, żeby idealnie pasowały okien (jak ja to zrobiłem). Trzeba pomalować sporo jaśniejszym odcieniem lazury czy impregnatu o odpowiedniej tonacji, a po roku-dwóch surowe drewno "dojdzie" do oczekiwanego koloru. Ja malowałem nie impregnatem, ale... hm, chyba lazurą. Teraz, po ok. 2 latach, spora część elewacji, zwłaszcza ta wystawiona na słońce, lekko zszarzała i pokryła się białym nalotem. Kolor nie jest już taki intensywny jak na początku. W związku z tym, jedną ściankę na próbę pokryłem olejem do tarasu. Wygląda to naprawdę nieźle, a dodatkowo zabezpieczyłem w ten sposób jakieś niewielkie pęknięcia, które powstały w deskach przez te 2 lata. Stopniowo planuję zaolejować całą elewację. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin834 30.09.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 wjaz - bardzo dziękuję za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jan987456321 08.12.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) Witam.Szukam Fachowcow od elewacij drewnianej , ocieplenie wełna 10 stary domek drewniany oko 300m2 .Mozecie kogos polecic kto zna sie na rzeczy ? Okolice Siedlec.Dzieki. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez jan987456321 pospiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga33 19.04.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam zastanawiam się nad elewacja z thermo sosny amerykańskiej (bezsęcznej) , czy ktoś taka posiada i czy jest zadowolony ? W przypadku thermo z tego co się dowiedziałam jest prawie bezobslugowa , tylko cena . Natomiast myślałam o tarasie z modrzewia syberyjskigo ale czytałam dużo pozytywnych i negatywnych opinii , może ktoś się wypowie kto użytkuje takie taras . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.04.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 ja też mam pytanie. między ociepleniem a deską musi być przestrzeń na wentylację. jak zabezpieczyć tę przestrzeń przed owadami? czy taśma rozprężna będzie dobra? to najprostsze rozwiązanie, tylko mam wątpliwości czy ruch powietrza będzie wystarczający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 21.04.2015 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Siatka z drobnym oczkiem (z nierdzewki)? Pomysł z taśmą rozpr. IMHO wybitnie słaby, to chyba zaprzecza idei tej szczeliny went... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Siatka z drobnym oczkiem (z nierdzewki)? Pomysł z taśmą rozpr. IMHO wybitnie słaby, to chyba zaprzecza idei tej szczeliny went... taśma rozprężna jest mocno paroprzepuszczalna, ale chyba raczej nadaje się do dylatacji a nie wentylacji. myślałem jeszcze o siatce ocynkowanej, ale sprzedawana w większych arkuszach. musiałbym ją pociąć i pewnie po takiej operacji zeżre ją rdza. inna opcja (dla ubogich) to siatka do klejenia styropianu, ale ma spore oczko i byłby problem ze szczelnym montażem (za to z tworzywa sztucznego, które powinno wytrzymać długie lata) i jeszcze sprawa wkręcania desek do rusztu. ile wkrętów na jedno mocowanie? jeden czy dwa? szerokość krycia deski 130 mm, całkowita szerokość z piórem 146 mm. zrobiłeś już swoją elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.04.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie robiłem swojej elewacji, czeka mnie to wiele później. Nastawiam się na mocowanie łącznikami rack (w sprawie wkrętów nie wiem "ile co ile"). Siatkę dam taką aby jej prędko nie wymieniać, (nie mam pewności ile gorsza jest siatka alu), oko siatki do dociepleń IMHO wiele za duże, raczej sądzę że coś koło 2x2mm byłoby ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 14.05.2016 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jakie drewno na elewację wybrać gdzie głównym kryterium jest stosunkowo mała waga i wytrzymałość na nasze warunki atmosferyczne ... dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 14.05.2016 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jakie drewno na elewację wybrać gdzie głównym kryterium jest stosunkowo mała waga i wytrzymałość na nasze warunki atmosferyczne ... dziękuje i pozdrawiam świerk zwykły lub skandynawski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 14.05.2016 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Ja mam u siebie termo sosnę - materiał jest bardzo lekki jak na drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 14.05.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 Jakie drewno na elewację wybrać gdzie głównym kryterium jest stosunkowo mała waga i wytrzymałość na nasze warunki atmosferyczne ... Chodzi o gatunek czy o profil (grubość)? Dlaczego ma to (waga) znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 14.05.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 (edytowane) Chodzi o gatunek czy o profil (grubość)? Dlaczego ma to (waga) znaczenie? Drewnem wypełniam też bramę garażową zatem waga jest ważna. Będzie to elewacja ażurowa/żaluzja elewacyjna profil rhombus . Wybór pomiędzy meranti , okume cedr ? Edytowane 14 Maja 2016 przez CZARNY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 14.05.2016 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2016 świerk zwykły lub skandynawski Myślisz , że świerk lepiej zniesie nasze warunki . Większość "ekspertów" doradza coś z egzotyki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariober 15.05.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2016 Myślisz , że świerk lepiej zniesie nasze warunki . Większość "ekspertów" doradza coś z egzotyki . świerk to jest optymalny wybór łatwość obróbki, cena , dostępność - najlepsze były by ciężkie gatunki liściaste ale ich cena jest wysoka tak jak gatunków egzotycznych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 22.05.2016 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 świerk to jest optymalny wybór łatwość obróbki, cena , dostępność - najlepsze były by ciężkie gatunki liściaste ale ich cena jest wysoka tak jak gatunków egzotycznych . Jak już wspomniałem problemem nie jest dostępność czy cena a waga. Jeśli nie ta wybrałbym modrzew syberyjski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZARNY. 03.07.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2016 Dalej te same dylematy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts