ediz4 25.03.2024 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2024 Witam Posiadam działkę rolną 1086 metrów klasy IV i chciałbym ją odrolnić w celu wybudowania domu jednorodzinnego i garażu. Pierwszy etap a więc warunki zabudowy już mam. Pozostał wniosek o wyłączenie gruntu z produkcji rolnej i tutaj pojawia się moje pytanie bo informacje w internecie sa niejednoznaczne. Czy będę musiał za to zapłacić a podawane kwoty ok 20k za 1k metrów są dość wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 25.03.2024 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2024 Podana przez Ciebie kwota to cały koszt odrolnienia. Od tej kwoty następnie należy odliczyć rynkową wartość działki.Po odjęciu dopiero uzyskamy wartość jednorazowej opłaty, natomiast pozostałe opłaty ponoszone przez 10 lat wynoszą 10% tejże kwoty. Odrolnienie 1ha gruntu IV klasy w zależności od rodzaju wynosi faktycznie od 87 do 204 tyś. https://kancelarianosal.pl/koszt-odrolnienia-dzialki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 25.03.2024 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2024 Pamiętaj, że 5 arów jest darmowe.A propos, wydawało mi się, że klasę IV wyłącza się z produkcji rolnej za darmo, ale może byłem w błędzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ediz4 26.03.2024 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 Podana przez Ciebie kwota to cały koszt odrolnienia. Od tej kwoty następnie należy odliczyć rynkową wartość działki. Po odjęciu dopiero uzyskamy wartość jednorazowej opłaty, natomiast pozostałe opłaty ponoszone przez 10 lat wynoszą 10% tejże kwoty. Odrolnienie 1ha gruntu IV klasy w zależności od rodzaju wynosi faktycznie od 87 do 204 tyś. https://kancelarianosal.pl/koszt-odrolnienia-dzialki/ Dziekuję za odpowiedzi. A czy da się odrolnić tylko część działki by całkowicie uniknąć opłat skoro 500 metrów jest darmowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2024 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 Możesz odrolnić część działki pod zabudowę. Całość jest do 500m2 ale grunt musi być niskiej klasy. Zasadą jest że grunty klas IV - VI nie muszą być odralniane.Najpierw jednak dowiedz się czy dla tego terenu istnieje MPZP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ediz4 26.03.2024 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) No to informacje są sprzeczne - są to grunty klasy IV. To trzeba je odralniać czy nie?Dla tego terenu nie ma MPZP więc wystąpiłem od WZ które otrzymałem na dom i garaż. W piśmie który otrzymałem ze Starostwa dotyczącym uzgodnienia WZ jest adnotacja że przed uzyskaniem pozwolenia na budowę muszę wystąpić o decyzję określającą warunki wyłączenia gruntu z produkcji rolnej. Dlatego też chciałem działkę odrolnić. Edytowane 26 Marca 2024 przez ediz4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 26.03.2024 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2024 (edytowane) Grynty te mogły być zrekultywowane dla potrzeb rolnictwa a wtedy odrolnienie jest konieczne. Poza tym grunt sklasyfikowany jako IV klasy może być pochodzenia organicznego luib mineralnego.W tym drugim przypadku nie potrzeba odrolnienia.Nie ulega jednak wądpliwości że grunt w klasach IV - VI jest sklasyfikowany jako średnio słaby lub słaby więc procedura jest prostrza i wymaga tylko odpowiedniego wniosku.Samo odrolnienie jest niejako 3 etapowe. To że nie ma tam MPZP jest plusem gdyż nie trzeba tego planu zmieniaćPoza tym w tych klasach nie trzeba wyłączać gruntu z produkcji rolnej i wystarcza tylko zmiana jego przeznaczenia Edytowane 26 Marca 2024 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ediz4 27.03.2024 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 No chyba nie do końca"W piśmie który otrzymałem ze Starostwa dotyczącym uzgodnienia WZ jest adnotacja że przed uzyskaniem pozwolenia na budowę muszę wystąpić o decyzję określającą warunki wyłączenia gruntu z produkcji rolnej."Na wniosku mogę wyłączyć część całości z produkcji i tak chyba zrobię. Czy mogą być z tego powodu później jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 27.03.2024 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 Najlepiej podejdź do starostwa i tam się wszystkiego dowiesz z pierwszej ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.03.2024 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2024 "W piśmie który otrzymałem ze Starostwa dotyczącym uzgodnienia WZ jest adnotacja że przed uzyskaniem pozwolenia na budowę muszę wystąpić o decyzję określającą warunki wyłączenia gruntu z produkcji rolnej." To oznacza nic innego anizeli to że grunt jest kl. IV pochodzenia organicznego. Dla gruntów kl. IV mineralnych wyłączenie jest zbędne. Wystąp o warunki to będziesz wiedział wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ediz4 28.03.2024 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2024 Tak zrobię. Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts