Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur oporowy na gliniastym podłożu

Recommended Posts

Dokładnie skarpa jest w stronę istniejacego ogrodzenia. Bardziej mi chodzi o nieckę, która jest widoczna na pierwszym zdjęciu. Z poziomu podwórka wyglada to tragicznie, tak jakby cała działka się zapadała. Dlatego tam ciciałem to delikatnie wyciągnąć. Ale w takim wypakdu mogę zrobić to geokrata.

Ja nie wiem czy to jest ewidentna niecka czy tylko pozostały teren jest tak wyprofilowany że na 75% jest skarpa która maleje więc te 25% to teren płaski bez skarpy trochę pochyły.

Moim zdaniem jeśli nawieź tam kilka taczek ziemi i zrekultywuj trawkę tak aby była idealnie płaska. Skarpa to krata ze żwirem bo koszenie na skarpie stwarza problemy co wiem po sobie.

Ja nie wiem czy to jest ewidentna niecka czy tylko pozostały teren jest tak wyprofilowany że na 75% jest skarpa która maleje więc te 25% to teren płaski bez skarpy trochę pochyły.

Moim zdaniem jeśli nawieź tam kilka taczek ziemi i zrekultywuj trawkę tak aby była idealnie płaska. Skarpa to krata ze żwirem bo koszenie na skarpie stwarza problemy co wiem po sobie.

Mówisz o geokracie położonej na płasko na skarpie, czy w formie takich schodków?

Geokrata na płasko i żwir. Aby to nie porastało można dać dwie warstwy geokraty. Pierwsza zasypana rodzimym gruntem a następnie agrowłóknina gruba czarna i druga warstwa kraty zasypana żwirem.

Wierzchnią włókninę i kratę przymocować w kilkunastu miejscach na samej górze i po środku długimi szpilkami......najlepiej sprawdzaja się kołki do dociepleń