uasz 15.04.2024 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Hej.W ostatnim roku zużyłem około 6600kWh, poprzedniego roku było to 7600kWh.Pompa ciepła powietrzna.Niebawem odpalona będzie fotowoltaika.Planujemy używać dwie hybrydy plug-in na dojazdy - ładowanie z jednej fazy na jedno auto - max 2,3-2,6kWh. Jaką taryfę sugerujecie użyć? Jesteśmy w stanie przezwyczaić się do prania / pieczenia w określonym czasie (w sensie po 22 albo właśnie w ciągu dnia).Net-billing niestety. G11 wydaje sie być lepsza zimąG12 wydaje się byc lepsza latem a mogę zmieniać tylko raz na 12 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2024 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Jaką taryfę sugerujecie użyć? Prawdopodobnie dynamiczne wyjdą najkorzystniej - ale żeby mieć pewność, to muszą zostać opublikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 15.04.2024 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Prawdopodobnie dynamiczne wyjdą najkorzystniej - ale żeby mieć pewność, to muszą zostać opublikowane. Jeszcze o nich nic nie wiem - poczytam. A jak to wygląda na dzień dzisiejszy? Działać nadal w G11 i czekać, czy może coś sugerujecie zmienic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2024 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Działać nadal w G11 i czekać, czy może coś sugerujecie zmienic ? G11 najbardziej opłacalne będzie w jakiejś wyjątkowej sytuacji - na pewno nie dla grzejącego prądem. Nawet gdy ogrzewanie puści samopas, to zimniej mamy w taniej strefie i wtedy też najmniej zysków. A tym bardziej jak ustawisz grzanie CWU w taniej strefie, podniesiesz o oczko krzywą w taniej strefie (albo obniżysz w drogiej) i/lub przeniesiesz pranie czy zmywanie do taniej strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 15.04.2024 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Przy taryfie G12 jest chyba jakaś stała opłata miesięczna 50 albo 58zł ? Ta róźnica musiała by rekompensować tą opłatę. Jeśli chodzi o pranie - G12w czy G12r - jestem w stanie przestawić się na tanią taryfę. Jeśli chodzi o prace pompy - to chyba tez jest jakieś okienko w ciagu dnia w taryfie tańszej - więc moge skonfigurować pompę ciepła do pracy właśnie w tańszej 'taryfie'. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 15.04.2024 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Od G11 każda będzie lepsza nawet jak nic nie zmienisz w użytkowaniu urządzeń - nie wiem jak w innych sieciach ale w Tauronie jest jeszcze G12W i G13 .Kwestia co bardziej pasuje wymaga dokladniejszych sprawdzeń zwyczajów domowych jednak samo to że w obu tych ostatnich taryfach weekendy i święta są liczone w najniższej strefie juą daje pole do oszczędzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 15.04.2024 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia W Energa - gdzie jestem jest właśnie G12w lub G12r. Raczej zdecyduje się na G12r + zmiana nawyków - ale obawiam się okresu zimowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2024 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Przy taryfie G12 jest chyba jakaś stała opłata miesięczna 50 albo 58zł ? Jak dasz się wpakować w "elektryka" czy "ubezpieczenie" czy inny bonus to owszem, masz znacznie opłaty miesięczne. Składnik stały opłaty sieciowej różni się o o jakieś 5zł - a reszta składników taka sama. Za to różnica w cenie kWh znaczna. Stawki w taryfach, w których tanich godzin jest więcej są wyższe i przez to mniej się opłacają bo niewiele więcej kWh zużyjesz w taniej strefie, za to za każdą kWh i w drogiej, i w taniej strefie zapłacisz drożej. Choć mogą być wyjątki, więc dla pewności sprawdź swoje ceny i podstaw https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7598233&viewfull=1#post7598233 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 15.04.2024 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Jak dasz się wpakować w "elektryka" czy "ubezpieczenie" czy inny bonus to owszem, masz znacznie opłaty miesięczne. Składnik stały opłaty sieciowej różni się o o jakieś 5zł - a reszta składników taka sama. Za to różnica w cenie kWh znaczna. Stawki w taryfach, w których tanich godzin jest więcej są wyższe i przez to mniej się opłacają bo niewiele więcej kWh zużyjesz w taniej strefie, za to za każdą kWh i w drogiej, i w taniej strefie zapłacisz drożej. Choć mogą być wyjątki, więc dla pewności sprawdź swoje ceny i podstaw https://forum.muratordom.pl/showthread.php?334458-Nowa-taryfa-dla-ogrzewaj%C4%85cych-si%C4%99-pr%C4%85dem-mo%C5%BCe-wejdzie-w-%C5%BCycie&p=7598233&viewfull=1#post7598233 Nie wiem czy 'wpakować' to odpowiednie słowo, ale mam parę aut, w tym dwie hybrydy plugin. Niestety - zasięg jednej z nich to 32km - żona do pracy i do domu ma 38km zasięg drugiej z nich to ~48km - ja mam 58km w dwie strony. Więc małą część będziemy na benzynie jechać. Ubezpieczenie? Tutaj absolutnie nie wiem co masz na myśli. Świeży w tym temacie jestem, ale za to nadrabiam w innych, w których to pomagam na innych forach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.04.2024 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Nie wiem czy 'wpakować' to odpowiednie słowo, ale mam parę aut, w tym dwie hybrydy plugin. Elektryk to taki pan, co przyjdzie naprawić instalację jak coś się zepsuje. ZE na potęgę wciskają prąd z czymśtam i życzą sobie za to kilka dych miesięcznie ekstra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 15.04.2024 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Z innej beczki, ile kWh bierze podczas jednego ładowania takie elektryczne auto??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sito 15.04.2024 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia Z innej beczki, ile kWh bierze podczas jednego ładowania takie elektryczne auto??? Tyle ile miejsca jest w baterii... A te są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 16.04.2024 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Elektryk to taki pan, co przyjdzie naprawić instalację jak coś się zepsuje. ZE na potęgę wciskają prąd z czymśtam i życzą sobie za to kilka dych miesięcznie ekstra. Aaa hehe Ja o samochodzie myślałem, stąd te ubezpieczenie w tym zdaniu nie pasowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 16.04.2024 05:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia Z innej beczki, ile kWh bierze podczas jednego ładowania takie elektryczne auto??? To zależy ile ładujesz. Przykładowo BMW i3 może mieć baterie ~22kWh lub większe (zależnie od roku produkcji), ale są auta elektryczne, które mają baterię 100kWh i więcej. Najczęściej około 80kWh Ile podczas ładowania? No to już zależy od stanu naładowania i samej ładowarki, gdyż na niej tez jest jakaś strata (zależnie od ładowania AC czy DC). Średnie zużycie energii w EV to 15kWh - mniejsze auta, przez 22kWh i 25-30kWh (suvy etc.) Dla przykładu BMW G30 530e z lat 17-lipiec 2019 - ma baterie brutto 9,3kWh - po 6 latach ma coś koło 7kWh - starcza na 32 km delikatnej jazdy Drugie G30 530e z 20 roku ma baterię 12kWh - tutaj mniejszy przebieg, większa batka i już starcza na ~44-52km około. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcelixt 16.04.2024 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia https://tvn24.pl/biznes/pieniadze/ceny-pradu-w-2024-roku-od-1-lipca-nowa-stawka-za-megawatogodzine-jest-projekt-ustawy-st7873040 Nowe stawki. Trudno coś zrozumieć. Czy cena za gaz też będzie większa???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 22.04.2024 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia To zależy ile ładujesz. Przykładowo BMW i3 może mieć baterie ~22kWh lub większe (zależnie od roku produkcji), ale są auta elektryczne, które mają baterię 100kWh i więcej. Najczęściej około 80kWh Pojemność aku nie ma praktycznie wpływu na moc ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 24.04.2024 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Pojemność aku nie ma praktycznie wpływu na moc ładowania. Ma krytyczny wpływ. Im większa pojemnosć - tym więcej ogniw z reguły, a im więcej ogniw - można ich więcej jednocześnie ładować = większą mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uasz 24.04.2024 07:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Pojemność aku nie ma praktycznie wpływu na moc ładowania. Ma ogromne znaczenie. Większa pojemność = więcej ogniw. Więcej ogniw = większa moc ładowania, gdyż ładuje się większą ilość ogniw jednocześnie (połączonych równolegle / lub równolegle pakiety szeregowo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty1986 24.04.2024 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia BMS steruje. Stary telefon ładował się z mocą 15 W. Mój obecny ładuje się 33 W. Najmocniejsza obecnie ładowarka to chyba 300W. Wszystkie 3 telefony pojemność to ok ~ 4Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 24.04.2024 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia Dobry temat oby się rozwinął , sam przymierzam się do kupna akusiów z alibaby tylko nie wiem w co iść czy na początej 4x100Ah 12v czy 16 x280Ah 2,6 volt dopiero co zaczynam lizać temat i mogę mieć błednespojrzenie ale dziadostwa ani zbyt drogiego też nie chcę ,dofinansowań też nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts