Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lokalizacja anemostatów od okien 0,5 1m??

Recommended Posts

Widziałem w projektach, że często się daje anemostat koło okna, mi też tak zasugerowano. Wrzuciłem temat na grupę dyskusyjną na FB i zdania są podzielone. Niektórzy mówią, że tak się nie robi. Popytałem różnych instalatorów i sugerują koło okien. Chętnie poznam Wasze opinie i wyjaśnienia.
  • Like 1

To widzę, że Ty idziesz w podobnym kierunku myślenia co ja. Bo uznałem, że 50 cm od okna to będzie szło po oknie i nadmuchiwało zimne powietrze. Jedne instalator powiedział mi, że przy oknach 3 szybowych tego nie powinienem odczuwać. Jak ktoś mówi, że nie powonieniem to odczytuję to jako, że niby nie, ale nie na pewno.

Mówią, że kurtyna się robi powietrzna i izoluje tę część okienną, ale różnie mówią, różni ludzie.

Tylko czy efekt Coandy powoduje przyklejenie do najbliżej powierzchni czyli zakręca po suficie, czy może zakręca po dekielku z anemostatu w dół?

Edytowane przez KowalM

Mówią, że kurtyna się robi powietrzna i izoluje tę część okienną, ale różnie mówią, różni ludzie.

Kurtyna wymaga dużych prędkości dużej ilości powietrza. Tu względnie dużą prędkość masz tylko w szczelinie na wyjściu z anemostatu.

Tylko czy efekt Coandy powoduje przyklejenie do najbliżej powierzchni czyli zakręca po suficie, czy może zakręca po dekielku z anemostatu w dół?

attachment.php?attachmentid=462899

Brzeg anemostatu działa jak odwrócone skrzydło samolotu. Popatrz głównie na przykład z wiatraczkiem:

Czyli ile od okna odsunąłbyś anemostaty? Ja mam małe pokoje.

.

Z punktu widzenia efektu Coandy najlepiej, jak anemostat jest z dala od ściany, która go zaburzy. Jednak tam często jest żyrandol a i rozprowadzenie rur nawiewu i wywiewu trzeba jakoś z tym pogodzić.

Tak, jak wygodnie będzie z punktu widzenia rozkładu rur i oświetlenia w ramach zasady "z dala od ścian".

i jakie wrażenia?

Mieszkałeś kiedyś z rekuperacją?

Jak nie, to nawet, jak na maksa zepsujesz, to będziesz zachwycony. Dopiero z czasem zaczniesz dostrzegać, że może być lepiej. Często znacznie lepiej. Ale akurat umiejscowienie anemostatów to najmniejszą różnicę zrobi - skupiasz się na mało istotnym elemencie (chociaż później trudnym do poprawy - podobnie jak średnice i ilość rur do poszczególnych pomieszczeń co ma większe znaczenie a jest jeszcze trudniejsze do zmiany). Największą różnicę robi jednak rekuperator - niby łatwo wymienić, ale koszt duży a konsekwencje pseudo oszczędności mocno wpływają na komfort i koszty.