KowalM 17.04.2024 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Widziałem w projektach, że często się daje anemostat koło okna, mi też tak zasugerowano. Wrzuciłem temat na grupę dyskusyjną na FB i zdania są podzielone. Niektórzy mówią, że tak się nie robi. Popytałem różnych instalatorów i sugerują koło okien. Chętnie poznam Wasze opinie i wyjaśnienia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2024 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia https://forum.muratordom.pl/showthread.php?384513-Rekuperacja-efekt-Coandy&p=8211454&viewfull=1#post8211454 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?380500-Anemostaty&p=8166220&viewfull=1#post8166220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 17.04.2024 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) To widzę, że Ty idziesz w podobnym kierunku myślenia co ja. Bo uznałem, że 50 cm od okna to będzie szło po oknie i nadmuchiwało zimne powietrze. Jedne instalator powiedział mi, że przy oknach 3 szybowych tego nie powinienem odczuwać. Jak ktoś mówi, że nie powonieniem to odczytuję to jako, że niby nie, ale nie na pewno. Mówią, że kurtyna się robi powietrzna i izoluje tę część okienną, ale różnie mówią, różni ludzie. Tylko czy efekt Coandy powoduje przyklejenie do najbliżej powierzchni czyli zakręca po suficie, czy może zakręca po dekielku z anemostatu w dół? Edytowane 17 Kwietnia przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 17.04.2024 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia (edytowane) Duplikat Edytowane 17 Kwietnia przez KowalM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2024 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Mówią, że kurtyna się robi powietrzna i izoluje tę część okienną, ale różnie mówią, różni ludzie. Kurtyna wymaga dużych prędkości dużej ilości powietrza. Tu względnie dużą prędkość masz tylko w szczelinie na wyjściu z anemostatu. Tylko czy efekt Coandy powoduje przyklejenie do najbliżej powierzchni czyli zakręca po suficie, czy może zakręca po dekielku z anemostatu w dół? Brzeg anemostatu działa jak odwrócone skrzydło samolotu. Popatrz głównie na przykład z wiatraczkiem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 17.04.2024 12:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Czyli ile od okna odsunąłbyś anemostaty? Ja mam małe pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.04.2024 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia Czyli ile od okna odsunąłbyś anemostaty? Ja mam małe pokoje. . Z punktu widzenia efektu Coandy najlepiej, jak anemostat jest z dala od ściany, która go zaburzy. Jednak tam często jest żyrandol a i rozprowadzenie rur nawiewu i wywiewu trzeba jakoś z tym pogodzić. Tak, jak wygodnie będzie z punktu widzenia rozkładu rur i oświetlenia w ramach zasady "z dala od ścian". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2024 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia ja mam tuż nad oknem tarasowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KowalM 18.04.2024 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia ja mam tuż nad oknem tarasowym i jakie wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.04.2024 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia i jakie wrażenia? Mieszkałeś kiedyś z rekuperacją? Jak nie, to nawet, jak na maksa zepsujesz, to będziesz zachwycony. Dopiero z czasem zaczniesz dostrzegać, że może być lepiej. Często znacznie lepiej. Ale akurat umiejscowienie anemostatów to najmniejszą różnicę zrobi - skupiasz się na mało istotnym elemencie (chociaż później trudnym do poprawy - podobnie jak średnice i ilość rur do poszczególnych pomieszczeń co ma większe znaczenie a jest jeszcze trudniejsze do zmiany). Największą różnicę robi jednak rekuperator - niby łatwo wymienić, ale koszt duży a konsekwencje pseudo oszczędności mocno wpływają na komfort i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2024 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia i jakie wrażenia? żadne. Instalacja działa, grzyba nie ma i ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts