mx 14.01.2005 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Cześć Forumowicze!Mam zamiar zainstalować kocioł kondensacyjny(Vaillant) , powierzchnia domu 120m2. Słyszałem ,ze przy takiej powierzchni lepszy byłby normalny ze względów, że zwrot poniesionych nakładów nigdy by się nie zwrócił. Czy ktoś może to zweryfikować i czy ktoś ma taki kocioł przy porównywalnej powierzchni i jak to wygląda w praktyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 14.01.2005 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Nie przeliczaj oszczędności do powierzchni domu. Pamiętaj paliwo zawsze idzie do góry i zawsze jest sens posiadania urządzenia oszczędniejszego o średnio 15 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.01.2005 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Tu nie chodzi o to ,że nigdy się nie zwróci ,ale o to kiedy się zwróci. Przeciętna "żywotność" kotła to ok. 8 lat-a ten zwróci Ci się za jakieś 12-15 lat .I tu pytanie :czy warto. Oczywiście inna sprawa co się będzie działo z cenami gazu,tzw abonamentu za gaz i jakości tegoż surowca. Tak ,że w tej chwili szczerze mówiąc nic nie wiadomo.A jak nic nie wiadomo to wiadomo że chodzi o kasę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.01.2005 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 W warunkach polskich kociołek pracuje 15-20 lat bo nas nie stać na częste wymiany i tez mamy traka mentalność że "robimy raz na całe życie". Trzeba by jeszcze zwrócić uwage na ochrone środowiska, bo jak każdy zacznie dalej truć kotłami atmosferycznymi to Polska przestanie istnieć, taka czarna dziura w Ziemi a nie w kosmosie. Ale sie naraziłem tym co maja "kopciuchy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.01.2005 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 grzegorz 13 wybacz ,ale sie z tobą nie zgodzę.O ekologie musimy dbać tylko dlaczego my sami.W krajoch pro ekologicznych obywatel dba bo ma z tego korzyści . My biedni mamy wydawać ostatnie pieniądze a taka nawet ameryka nic sobie nie robi z emisja gazów.Zobacz nawet w niemczech to od frontu jest ok .ale z drugiej strony ,gde nikt nie widzi co mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 15.01.2005 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Co do kociołka to z czystym sumieniem polecam poski termet.Tańszy i tak samo dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 15.01.2005 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2005 Adamos pewno że u naszych sąsiadów wszystko wygląda cacy na pokaz, tyle że tam są dofinansowania w praktyce co zmusza ich do inwestowania w ekologiczne rozwiazania. U nas niestety rząd zmusza nas do poszukiwania tańszych żródeł energii i nam nic nie dopłaca (chyba kłody pod nogi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 16.01.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 mx można się nie znać na kotłach, ale wystarczy trochę ekonomiki, przeanalizować średni czas życia kotła, ilość zaoszczędzonego paliwa, koszt paliwa, koszt serwisów, statytystykę awaryjności i cześci i to wszystko w stosunku do ceny. Wniosek jeden Tobie się nie opłaca instalować w kondensacyjny, a jak już chcesz koniecznie to wybierz coś z tańszych firm, a nie za 11tyś zł, bo przy dobrym wietrze to co najwyżej wyjdziesz na swoje. Z ekonomicznego punktu widzenia, taki kocioł ma sens jak się zwraca w ciągu 5lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 16.01.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Gdzie jest napisane ile kocioł będzie pracował,gdzie jest napisane ,że nie będzie awarii.Ja już wielokrotnie pisałem o kotłach ,które są składane dobrze napisałem składane z tych samych części i z tych samych firm .różnica więc polega na nazwie i cenie kotła i jęzęli tego nie zrozumiecie o ekonomi nawet nie piszcie ponieważ sprawnośc pomiedzy nimi rózni się parę procent a to jest w granicach błędu w labolatorium .Wiem co piszę ponieważ obsługuję kilkunastu serwisantów z wielu firm i jak bym wam napisał ,który kociołek jest najbardziej awaryjny to byłoby wielkie zdziwienie.Reklama reklama i jeszcze raz reklama naprawę czyni cuda a od siebie dodam wmawia nam pewne sterotypy i uważamy je za własne dopasowywując do tego fakty jak i potwierdzenia czasami nawet bardzo drobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 16.01.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Również uważam, że Termet jest do przyjęcia. Różnice między kotłami tego typu są naprawdę symboliczne.Ale równie ważny od samego kotła jest jego serwis podczas użytkowania.Dostępność serwisowa.O tym należy myśleć. Wiadomo, kiedy serwisanci są najbardziej obciążeni- kiedy zaczyna się sezon. Przeglądy gwarancyjne, bieżące, inne.Może się zdarzyć, iż musimy czekać w kolejce kilka dni.Serwisant taki może chcieć od nas więcej kasy. Wiadomo, jest rozchwytywany. Termet to tani kocioł i tani serwis, choć w uszach niektórych trochę gorzej brzmi.Oczywiście są kotły lepsze. Adamos, jeśli tu jesteś, co z moim pytaniem z wątku o buforach??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2005 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Tu nie chodzi o to ,że nigdy się nie zwróci ,ale o to kiedy się zwróci. Przeciętna "żywotność" kotła to ok. 8 lat-a ten zwróci Ci się za jakieś 12-15 lat .I tu pytanie :czy warto. Jeśli przyjąć, że to jest prawda to faktycznie nie...pytanie czy to prawda?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 16.01.2005 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Weż kondensata, ale tańszego, np. Termeta i nie będziesz żałował.Poprzednio miałem zwykłego, co to jak pisza koledzy miał pracować 8 lat, po 15 został wyrzucony, bo .... obudowa tak przerdzewiała, że już patrzeć na niego nie mogliśmy a poza tym modernizowaliśmy kotłownię. Wszystko zależy od egzemplarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 16.01.2005 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Weż kondensata, ale tańszego, np. Termeta i nie będziesz żałował. Te termety to naprawdę porządne sprzęty?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.01.2005 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2005 Byłem w Termecie i rozmawiałem z fachowcem -z tego co mówił to owe Termety kondensaty są wysyłane na zachód bez opisu-tam się opis dokłada i sprzedaje jako ichni wyrób-wnioski (o ile to prawda) nasuwają sie same.Ale: pompy Halm-jak w wielu kotłach obok wilo i grundfosa,palniki portugalskie a osprzęt włoski -i chyba tylko elektronika krajowa (ups sorry-sterownik jest na pewno niemiecki).W sumie jakby rozebrać to właściwie każdy podobny do każdego.Chociaż nie ukrywam ,że jest w różnych kotłach parę różnych,indywidualnych patentów (np viessmann z palnikiem matrix lub wymiennikiem ciepła(a może raczej skraplaczem)w stojącym kondensacie?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.01.2005 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Weż kondensata, ale tańszego, np. Termeta i nie będziesz żałował. Te termety to naprawdę porządne sprzęty?? Mój nowy Termet kondensat pracuje od 4 miesięcy i jak na razie nawet nie kaszlnał. Cichy, oszczędny - co tu wiecej chcieć ? Przy obecnych temeraturach wziął 800 l PB co daje średnio na miesiac 200 l po 1,50 to 300,- zł / m-c przy suszeniu nowego budynku i wietrzeniu go daje dobry wynik dla domku 165 m2. Przynajmniej mnie zadawala. Jak dojdzie kominek, podziele pomieszczenia drzwiami, pozakladam głowice, przestane wietrzyć i zamieszkam powinno być jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 17.01.2005 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 A ile teraz kosztuje taki kondensacyjny termet (z upustem sprzedawcy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 17.01.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Uuuuuu, obecnie nie wiem, ja płaciłem z zasobnikiem i całym osprzętem w kwietniu 7000,- zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 17.01.2005 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Uuuuuu, obecnie nie wiem, ja płaciłem z zasobnikiem i całym osprzętem w kwietniu 7000,- zł Dzięki wszystkim za odpowiedż. Moje pytanie kondensacyjny czy zwykły dalej pozostaje otwarte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Uuuuuu, obecnie nie wiem, ja płaciłem z zasobnikiem i całym osprzętem w kwietniu 7000,- zł Dzięki wszystkim za odpowiedż. Moje pytanie kondensacyjny czy zwykły dalej pozostaje otwarte. Przy twoim metrażu to faktycznie ciężkie zadanie podjąć właściwą decyzję. Masz w zasadzie tylko same przesłanki natomiast konkretów niewiele. Pisałem co prawda już kilka razy na temat tego czy zwykły czy kondensat ale mogę napisać jeszcze raz. 1) Pierwsza przesłanka to pewny wzrost ceny gazu szybszy niż inflacja i wzrost wysokości wynagrodzeń - plus dla kondensata 2) Trwałość zwykły kocioł ok. 10 lat kondensat 20...25lat (dane takie podaja producenci) drugi plus dla kondensata 3) Mniejsze spalanie gazu myślę że śmiało można przyjać 20% trzeci plus dla kondensata 4) Wyższe koszty inwestycyjne pierwszy minus dla kondensata 5) Kocioł z zamkniętą komorą spalania, nie wychładza pomieszczenia kotłowni, b. bezpieczny można powisić byle gdzie - plus dla kondensata i kotła turbo Ja wybrałem kondensata mam co prawda dom ponad 190m2 i nakłady szybciej się zwrócą niż przy domu 120 m2. Zwykły kocioł atmosferyczny z zalet to tylko nizsza cena inwestycji, kocioł turbo to już cena prawie jak kondensata. Moim zdaniem przy domu 120m2 kupiłbym co najmniej kocioł turbo miałbym przynajmniej sensowną pralnię/kotłownie. Jak policzysz całkowite nakłady na kotłownię: komin, zasobnik, materiały aramatura itp. montaż, kocioł, regulator pogodowy, uruchomienie itd. to sam podejmiesz właściwą decyzję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mx 17.01.2005 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Dzięki Inwestor za cenną odpowiedż.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts