ADAMOS48 17.01.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Przepraszam ,ale kiedy tą bajkę z ekranizują bo scenariusz już jest.Napewno kondensat jest sprawniejszy ,ale nie o 20%Kto napisał że normalny 8lat a kondensat 25zamknięta komora spalania, to nie musi być kondensat,Ale generalnie jak stać inwestora jestem za kondensatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.01.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jeszcze ja krótko.Ważę sobie jak niezwykle szybki jest obecnie postęp techniczny.W związku z tym powstaje otwarte pytanie (już gdzieś je postawiłem ?), czy aktywnie pracujące urządzenie, warto kupować z 20-letnią opcjąjego amortyzacji?Przecież w tzw. międzyczasie nastąpi jakiś nieokreślony dalszy postęp.Czy uważamy, że firmy powiedziały już swoje ostatnie słowo?Wyścig przecież trwa i trwać będzie.Komputer jest obecnie przestarzały po dwóch latach.Nie wierzę by firmy kotlarskie zainteresowane były modernizowaniem już sprzedanego towaru. Choć automatykę dodatkową zawsze można będzie zabudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.01.2005 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Właśnie a co z ogniwami paliwowymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 17.01.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jak narazie to vaillant cos ściemnia, ale pożyjemy zobaczymy może i w Termecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 17.01.2005 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 czy aktywnie pracujące urządzenie, warto kupować z 20-letnią opcją jego amortyzacji? NIE z czystych względów ekonomicznych nie warto, gdyby planowało się jakąś inwestycje, jakiś zakup do firmy, powiedzmy auto to maksymalny koszt amortyzacji to 5lat, co stanowi około 50% czasu jego eksploatacji, powyżej już się nie opłaca. Podobnie jest w kotłach, warto dopłacić do oszczędnejszego pod waruniem iż zwróci się nam w przeciągu 5 lat. Nastepne 5lat to powinny być zyski, jeśli pochodzi tyle to O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2005 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Przepraszam ,ale kiedy tą bajkę z ekranizują bo scenariusz już jest.Napewno kondensat jest sprawniejszy ,ale nie o 20% Kto napisał że normalny 8lat a kondensat 25 zamknięta komora spalania, to nie musi być kondensat, Ale generalnie jak stać inwestora jestem za kondensatem. Adamos takie trwałości sa deklarowane przez producentów a wynika to z zastosowanych do budowy wymiennika materiałów. Przy kondensacie wymiennik jest z kwasówki a przy zwykłym z Cu. Napisałem tez wyraźnie że co najmniej Turbo a nie wyłacznie kondensat. Sprawnośc co najmniej 20 wyższa wynika z charakterystyki sprawności kotła. Zwykły kocioł ma sprawnosc maksymalną w granicach 85....93% w zakresie znamionowego obciazenia ( tak podaja producenci sredniosezonowa sprawnośc). Czyli jak kocioł jest 20 kW to ok. 90% sprawności ma przy 20kW jak chodzi na 5 kW to na pewno ma dużo mniej może nawet 70m % albo i słabiej. Jak w domu 120 m2 zapotrzebowanie ciepła maksymalne wyniesie 7 kW to wszystko. Czyli taki kocioł śmiga przez praktycznie cały sezon na 50%. maksymalnych strat czyli jakieś 3,5 kW co oznacza obciażenie poniżej 29% !!!!!!! mocy znamionowej sprawność będzie wtedy smiesznie niska jak będzie na poziomie 65...70% to szczęście ogromne. Przy kondensacie charakterystyka sprawności jest odwrotna kondensat lubi własnie małe obciażenia i pracuje wtedy najwydajniej jak ma grzejniki niskotemperaturowe to praktycznie cały sezon nie schodzi poniżej 100%. Więc tak naprawde to co napisałem o 20% oszczędności to bardzo bardzo ostrożne szacunki. Następna sprawa to jak kupisz mniejszy kocioł (o mniejszej mocy) to moga wystąpić problemy z wydajnością c.w.u. były już na ten temat rózne watki. Jkabyś nie liczył to aby nastarczyć z zapotrzebowaniem c.w.u. na dwa punkty rozbioru to 20kW to moc minimalna szczególnie zima gdy zimna woda ma około +6st. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2005 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Jeszcze ja krótko. Ważę sobie jak niezwykle szybki jest obecnie postęp techniczny. W związku z tym powstaje otwarte pytanie (już gdzieś je postawiłem ?), czy aktywnie pracujące urządzenie, warto kupować z 20-letnią opcją jego amortyzacji? Przecież w tzw. międzyczasie nastąpi jakiś nieokreślony dalszy postęp. Czy uważamy, że firmy powiedziały już swoje ostatnie słowo? Wyścig przecież trwa i trwać będzie. Komputer jest obecnie przestarzały po dwóch latach. Nie wierzę by firmy kotlarskie zainteresowane były modernizowaniem już sprzedanego towaru. Choć automatykę dodatkową zawsze można będzie zabudować. Bogusław obecnie kondensat wyciaga z gazu 109% wartości opałowej pomyśl ile jeszcz da się wycisnąc i jaka jest granica wysysania energii z gazu ???? o ile dobrze pamietam to cos koło 117 % wiecej wody ze spalin skropić się już nieda . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.01.2005 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 z tymi sprawnościami to jak procenty przy pożyczkach niby ich nie ma a są .Papier jest cierpliwy i dużo strawi ,ale jak weżmie się wymerne ilości to wypadają bardzo słabo,PS .kotłów o sprawności 85% już nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 z tymi sprawnościami to jak procenty przy pożyczkach niby ich nie ma a są .Papier jest cierpliwy i dużo strawi ,ale jak weżmie się wymerne ilości to wypadają bardzo słabo, PS .kotłów o sprawności 85% już nie ma A weglowe ??? Adamos a tak na powaznie jakie są sprawności kotłów przy pracy niepełną mocą np 15, 20, 30% znamionowej który z producentów się tym chwali ??? Atmosferyczne słabiutko nieco lepiej turbo. Ale niestety automatyka kotła zwykłego musi trzymać wymiennik w temp. powyżej 55st bo zacznie się wykraplanie kondensatu i bardzo szybka korozja. Za darmo nie da sie utrzymac takiej temperatury wymiennika więc właśnie taka a nie inne charakterystyka sprawności. Fizyka jest jedna i nie da sie oszukać. No chyba że marketing to czasem potrafi nawet fizyke oszukac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.01.2005 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Inwestor, nie kwestionuję i nie polemizuję. Masz słuszność.Moje pytanie było otwarte - jaka jest granica postępu?Na pewno technika nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. A paliwa alternatywne?Stąd moje pytanie czy warto- jeśli ma się zwrócić za 20-25 lat?Lecz żyjemy teraz...... nie wiem. Aktualnie koło siebie funkcjonują kondensaty, pompy ciepła z jednej strony a z drugiej strony sprzedawane są kotły zasilane szuflą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 17.01.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Wspowniałeś o fizyce więc jak wytłumaczysz 118%sprawności .Powiesz ,że z kondensatu ,więc kto ten kondensat wytworzył.O kotłach węglowych nie rozmawiamy bo to inny temat też żartuję.A poważnie jak to się dzieje ,że kociołek w europie czytaj Polsce ma 118%sprawności a w takiej hameryce tylko 97% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.01.2005 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Adamos wszystko zależy od punktu odniesienia. Od czego liczy się 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 17.01.2005 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2005 Wspowniałeś o fizyce więc jak wytłumaczysz 118%sprawności .Powiesz ,że z kondensatu ,więc kto ten kondensat wytworzył.O kotłach węglowych nie rozmawiamy bo to inny temat też żartuję.A poważnie jak to się dzieje ,że kociołek w europie czytaj Polsce ma 118%sprawności a w takiej hameryce tylko 97% Adamos sprawność kotła wg normy nie jest tą samą sprawnością co w fizyce zbieżność nazw jest owszem nieco myląca . Przy wyznaczaniu wartości opałowej dla gazu pominieto wartość ciepła utajonego zmiany stanu skupienia pary wodnej i wyłącznie z tego powodu sprawności kotłów podawane u nas przekraczają 100%. Nie ma z tym problemu bo gazownie podają z kolei wartosc opalowa gazu również bez uwzględnianai ciepła utajonego więc wszystko się zgadza i przy wyliczaniu sprawności i wyliczaniu ilości gazu potrzebnego do ogrzewania domu. A kondensat bierze się z reakcji chemicznej spalania metanu gdzie produktami są woda i dwutlenek wegla. I tak się właśnie składa że tą wodę kocioł kondensacyjny potrafi skroplić i odebrać spore ilości ciepła. ADAMOS tak praktycznie na dobę powstaje ok. 10 l kondensatu (u mnie ok. 0,8 l/h) wyobraź sobie taki gar z 10 litrami wody jak sie grzeje na kuchni ile musisz gazu spalić aby te 10 litrów wody odparować. Ten gaz spalony pod tym 10 l garem to jest własnie przewaga kondensata. Pamiętaj dzień w dzień 10 litrowy gar z woda to juz nie jest marketing to sa konkretne ilości gazu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 18.01.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Uuuuuu, obecnie nie wiem, ja płaciłem z zasobnikiem i całym osprzętem w kwietniu 7000,- zł No jezeli tyle mialbym zaplaci za kondensacyjnego termeta to napewno bym sie nie zdecydowal. w sierpniu 2003 (fakt przed zmiana Vatu) zaplacilem za EcoCompact czyli kompletna kotlownie z zasobnikiem pompkami i innymi duperelami 7800 zł + sterownik Kociol wyglada estetycznie stoi jak lodowka w kuchni. Juz nie jeden moj znajomy dal sie nabrac i wyslalem go po piwo do"lodowki" Do Termetu oprocz ceny sprzedazy trzeba doliczyc cene instalacji bo cizko to samemu zlozyc czyli kolejne 500 poleci pewnie. A ja swoja "lodowke" podpialem bez niczyjej pomocy z czego mialem duza satysfakcje. Tez popieram polskie produkty ale jak mam wybor pomiedzy zagranicznym markowym i sprawdzonym a innym i przy tym roznica ceny jest niewielka to sory ale jednak wybiore ten pierwszy. Poza tym do Termetu mam awersje. Kiedys mieszkalem na osiedlu w blokowisku gdzie wszyscy mieli zamontowane temy wlasnie Termetu bo innych nie bylo i kiedys jak ojciec myl glowe nad wanna to poczas podgrzewania wody wywalilo przednia obudowe piecyka ktora spadla mu na glowe a przy kazdym wlanczaniu plomien buchal ze az szedl do komina. Nie wiem czy mial opozniony zaplon czy co ale tak mial. Powiedzialem ze nigdy w zyciu tego "g..." nie kupie. Tyle moich refleksji na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 18.01.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Rzeczywiście Termet nie ma za dobrej opinii i chyba długo jej nie poprawi. Musi najpierw poprawić serwis, bo ten to dobry w czarowaniu klienta a nie w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 18.01.2005 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Termet jednak serwis bardzo poprawił. Ja mam Temeta 6,6 - 24 Kw i jestem bardzo zadowlony i kazdemu go polecam. Serwis dobry i tani, punktualny i generalnie na odpowiednim poziomie. W przeciwienstwie do serwisu Junkersa nie jezdzą firmowymi Oplami Astra kombi, lecz skromniejszymi wozami. Ze te wozy serwisowe "renomowanych" firm ktos jednak musiał zapłacic, nie sądze, aby były one "w promocji". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 18.01.2005 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Rzeczywiście Termet nie ma za dobrej opinii i chyba długo jej nie poprawi. Musi najpierw poprawić serwis, bo ten to dobry w czarowaniu klienta a nie w robocie. i tutaj nie zgodzę się z kolegą. Ja mam Termeta i nie narzekam zarówno na jego funkcjonowanie jak i na serwis, który zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 18.01.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 To jednak serwis bardzo poprawili. Ja mam Temeta 6,6 - 24 Kw i jestem bardzo zadowlony i kazdemu go polecam. Serwis dobry i tani, punktualny i generalnie na odpowiednim poziomie. W przeciwienstwie do serwisu Junkersa nie jezdzą firmowymi Oplami Astra kombi, lecz skromniejszymi wozami. Ze te wozy serwisowe "renomowanych" firm ktos jednak musiał zapłacic, nie sądze, aby były one "w promocji". Mozna wiedziec ile wydales na kotlownie w oparciu o termeta i z jakim zbiornikiem? Czy ten Termet to kondensacyjuny Czy masz np goraca wode pozwalajaca ci wziasc prysnic juz po minucie od wlaczenia pieca ktory podgrzewa wode od 15 stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 18.01.2005 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Za kotlownie Termeta (kociol plus zasobnik 120l) zapłaciłem 3500 złotych w grudniu 2003 roku. Kociol nie jest kondensacyjny, zasobnik 120 litrow, ciepłej wody mi dotychczas nie zabraklo, mam cyrkulacje, wiec wode ciepłą mam praktycznie natychmiast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wejlantf 18.01.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2005 Za kotlownie Termeta (kociol plus zasobnik 120l) zapłaciłem 3500 złotych w grudniu 2003 roku. Kociol nie jest kondensacyjny, zasobnik 120 litrow, ciepłej wody mi dotychczas nie zabraklo, mam cyrkulacje, wiec wode ciepłą mam praktycznie natychmiast. a ja mam kocioł kondens. Termet Eco Term Plus i do tego zasobnik 120l + sterownik pogodowy BME. Zapłaciłem za wszystko niecałe 8000 zł. To było pod koniec 2004 roku. Nie mam cyrkulacji, ale ponieważ łazienka jest bardzo bliziutko to na wodę praktycznie nie muszę czekać. No może kilka sekund w łazience, która jest zlokalizowana nieco dalej. Ale najlepiej zrobić cyrkulację, której koszt w porównaniu z komfortem jest znikomy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts