Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Demontaż rury spustowej - problem z obejmą

pawel0014

Recommended Posts

Witam, podświadomie czuję, że pytanie będzie głupie, ale nie radzę sobie ze zdjęciem takiej obejmy flamingo. Muszę wymienić uszkodzony fragment rury a ta blaszka siedzi tak mocno, że ciężko ją wybić. Boję się walić z całej siły.. może ktoś coś podpowie ? Pozdrawiam

https://allegro.pl/oferta/obejma-rury-spustowej-flamingo-fi-90mm-antracyt-13432479196

Pomogło z wd40, dziękuję :) kolejny problem to nie jestem w stanie rozdzielić dwóch wciśniętych w siebie odcinków rury spustowej , nie ma jak przyłożyć dużej siły by nie oderwać od ściany. Próbowałem jakoś kręcić czy coś, nawet nie drgnie :/

Zamieść fotki jak wygląda sytuacja bowiem nie mogę sobie wyobrazić w czym tkwi problem. Najlepiej całości rynny, oraz samego łączenia z opisem który odcinek chcesz usunąć.Jeśli wszystkie zaczepy rury są otwarte to musi istnieć możliwość zruszenia całości i tym samym oddzielenia jednego z odcinków.

Młotek gumowy i delikatne obstukanie nawet przez szmatkę aby nie spowodować wgieceń musi spowodować jakiś luz i możliwość wysunięcia.

Wszystko zależy który odcinek należy zdemontować. To na pewno pociąga za sobą demontaż całości a następnie montaż pozostałej części.

W zależności od sytuacji i rozwiązania dachu albo zaczynamy od góry albo od dołu.

Edytowane przez Mareks77