Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna z parapetem czy balkonowe/tarasowe?

Recommended Posts

Cześć,

jestem na końcówce adaptacji projektu i jeszcze zastanawiam się nad oknami w pokojach. Aktualnie zdecydowaliśmy się na takie z parapetami (h90) oraz wysokość 140 cm i szerokość 130-210 cm. Głównym argumentem za takimi oknami była łatwość aranżacji takich pomieszczeń.

Pokoje od ogrodu są pokojami dzieci, a kolejne to biuro oraz nasza sypialnia (północ, widok za oknem to płot).

W salonie zostawiamy 2 okna do ziemi (230 cm).

Proszę o opinie na ten temat

zA4pPfa.png

Edytowane przez Arek.G

Znam dwie sytuacje z bloków, gdzie ktoś chciał wymienić okna od samej podłogi na normalne. W jednym przypadku udało się właścicielowi oficjalnie i legalnie wszystko załatwić, w drugim spółdzielnia pozwoliła tylko podzielić tak, że można górę było otworzyć gdy na dole stał fotel czy stół.

IMO jak ktoś ma nadmiar przestrzeni i nie przeszkadza mu pogorszenie ustawności pomieszczeń, to fajnie wygląda. Ale w normalnym domu nie tylko utrudnia aranżację, to jeszcze przegrzewa pomieszczenie (u mnie przez spory okap słońce przez okno południowe latem nie wpada wcale, a zimą prawie w całości - jakby było do podłogi, to by połowa jego powierzchni "pracowała" również w upały).

A ta przy okazji, to wiesz, że jakbyś wyprostował to wcięcie w prawym górnym rogu, to zyskałbyś ze 20m2 i jeszcze oszczędził koszt termoizolacji słupa i stropu od spodu i ich elewację?

Okna narożne to proszenie się o problemy.

To wcięcie to taras zadaszony i projekt został specjalnie wybrany m.in. przez idealną wielkość tego tarasu (ogród jest od wschodu).

Oczywiście Twoje pieniądze i Twoja decyzja. Uświadamiam jednak, że altanę na wypasie masz za 10K zł (a i za 5K da się kupić sensowną) a tu tracisz ze 20m2 PU warte z 80-100k zł.

A i garaż ogrzewany w bryle kosztuje krocie w porównaniu do wolnostojącego (czy oddylatowanego i tylko pro-forma doklejonego do domu). Komplikuje też wentylację, jak nie chcesz w nim utrzymywać tej samej temperatury co w salonie. Ale zawsze można dać dwa rekuperatory - to "tylko" kasa.

Cześć,

jestem na końcówce adaptacji projektu i jeszcze zastanawiam się nad oknami w pokojach. Aktualnie zdecydowaliśmy się na takie z parapetami (h90) oraz wysokość 140 cm i szerokość 130-210 cm. Głównym argumentem za takimi oknami była łatwość aranżacji takich pomieszczeń.

Pokoje od ogrodu są pokojami dzieci, a kolejne to biuro oraz nasza sypialnia (północ, widok za oknem to płot).

W salonie zostawiamy 2 okna do ziemi (230 cm).

Proszę o opinie na ten temat

zA4pPfa.png

" adaptacje " zazwyczaj opracowuje Architekt

Nie ma zdania na ten temat ? Bez względu na funkcję pomieszczeń wewnętrznych i widoki z okien, pasują mu i takie i takie okna w elewacji budynku ?

Oczywiście, że rozmawiałem z architektem który też zaproponował takie okna ale z racji tego, że to będzie mój dom i płacę za to duże pieniądze wybór finalny należy do mnie - chciałem poznać opinie ludzi którzy już wybudowali. Będą okna z parapetami.

Będą okna z parapetami.

Głupota. Z blokowisk nigdy nie wyjdziecie. W poprzednim domu większość okien to były portfenetry, w kolejnym bedzie tak samo. Duze , w połowie otwierane okna do podłogi z wyjsciem na taras. Tylko takie okno da odpowiednie światło. Żaluzje zewnetrzne jeśli komuś ciepło.

Żadna głupota, kwestia gustu. Pod dużym oknem balkonowym nic nie postawisz a nie wyglądają te pokoje na super wielkie. Pod zwykłym postawisz choćby biurko do nauki. Rolety to koszt nie tylko rolet ale i większego styro w elewacji. O tym już nie mówicie? Od wschodu i tak słońca będzie tam mało zwłaszcza pewnie jak to w parterowce spory okap.

Poza tym miesięcy letnich w których można wyjść w samych gaciach na taras jest 3 może cztery w roku, przyjemność z przebywania na tarasie to raczej posiłek i popita a żeby to zrobić i tak trzeba wrócić się do kuchni więc na taras można z rana wyjść z salonu. Przy wyborze okien balkonowych trzeba zrobić sporo większy taras a to też koszt

P. S. Wcięcie o którym pisze Kaizen też bym zlikwidował. Ale jeśli tego nie zrobisz zrozumiesz o czym mówi dopiero jak zaczniesz te wneke ocieplać i wykańczać.

Jeśli masz trochę kasy to pokusił bym się o poszerzenie salonu do 510cm. 466 z tego co widzę na projekcie trochę mało, jak na tak długi dom. Salon to miejsce gdzie spędzasz najwięcej czasu.

Edytowane przez zeusik6

Od wschodu i tak słońca będzie tam mało zwłaszcza pewnie jak to w parterowce spory okap.

Okap robi różnicę latem, ale głównie od południa bo od wschodu i zachodu i tak jak słońce świeci to krótko jest na tyle wysoko, że okap robi różnicę.

A latem tak mocno świeci, że bezpośredniego unikamy i zasłaniamy wtedy okna. A dla światła rozproszonego okap nie ma znaczenia.

Zimą słońce jest na tyle nisko, że nawet duży okap tuż nad oknem wcale albo bardzo niewiele cienia rzuca na okno nawet w południe. I wtedy może i na tyle tęsknimy za słońcem, że nie zasłaniamy. Ale ważniejsze, że okap latem znacznie ogranicza przegrzewanie (u mnie teraz zero słońca wpada przez południowe okno bezpośrednio - przy oknie do samej podłogi ta cała dolna część by "pracowała") a zimą wpuszcza całe ciepło. Genialne w swojej prostocie rozwiązanie oszczędzające energię.

• 2 weeks później...

Jakoś przeoczyłem powiadomienia do tego wątku, dziękuję za odpowiedzi.

Projekt wraz ze zmianami poszedł do urzędu w celu uzyskania PnB i ew. zmianę jeśli się zdecydujemy to okna do ziemi ale o mniejszej szerokości tj. 180 cm zamiast 210 (jak jest z parapetami).

Pokoje mają (od lewej) 15,70 m2 i 13,8m2 więc na to co dzisiaj mamy to i tak będą sporo większe.

Jeśli chodzi o taras to jest nasz świadomy wybór i mocno przemyślany (tego nam dzisiaj brakuje). Koszty wykończenia tej wnęki pewnie będą sporę ale jakoś to udźwignę - oczywiście kredytem :D

Jeśli masz trochę kasy to pokusił bym się o poszerzenie salonu do 510cm. 466 z tego co widzę na projekcie trochę mało, jak na tak długi dom. Salon to miejsce gdzie spędzasz najwięcej czasu.

sprawdziłem jak to jest z tym salonem i na w/w rzucie jest szerokość tarasu, a w samym salonie jest 506 cm więc mogę spać spokojnie :D