silnor3ki 22.05.2024 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja (edytowane) witam proszę o podpowiedź - czy na dachu jednospadowym, krycie blachą, rozstaw pomiędzy ścianami na których będzie sie opierał ten dach to 4m , spadek dość mały bo coś 5-7 stopni, bez problemu można by użyć krokwie w rozmiarze 7x14 cm w rozstawie mniej więcej 53cm i nie będą sie uginały pod ciężarem własnym czy w zimie ze śniegiem ? Głownie chodzi mi o to czy przy takim rozstawie 4m nic się z tym nie powinno dziać jeżeli ten dach nie byłby niczym podparty w połowie długości krokwi czy przy takim przekroju krokwi oraz ich długości raczej wypadałoby czymś podeprzeć ? Czy może zastosować wyższe krokwie ? Tylko bardzo prosze o nie odpisywanie "zapytaj konstruktora, skonsultuj z projektantem" itp itd Dzięki Edytowane 22 Maja przez silnor3ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnor3ki 23.05.2024 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja nikt nic nie wie ? nie podpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 23.05.2024 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja Poszukaj programów doboru dla np belek drewnianych stropowych jakiegoś dużego producenta. 4 metry dla drewna to nie jest mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silnor3ki 27.05.2024 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja No tak też myślałem, że nie mało i dlatego wolę zapytać, ale wertując sieć znalazłem i takie konstrukcje gdzie takie belki z rozstawem 80 cm i rozpiętością 5m ktoś użył i zapewniał że nic sie nie dzieje z tym. U mnie to będzie 3,8m między punktami podparcia tych belek bo ściany maja mieć po 10cm i rozstaw między belkami co 60cm . Programów szukałem ale nic nie znalazłem, a jak juz coś jest to dla profesjonalistów. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts