chcialbympompe 26.05.2024 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja W sobie może i zagrzeje tylko co dalej. Zazwyczaj "dalej" to się ją zużywa na cele kąpieli, mycia rąk, itp. Nie wyzywaj bo i tak nie jesteś w stanie mnie w taki sposób obrazić. Gdyby twoje wyliczenia były prawdziwe to nie byłoby takich dramatycznych artykułów po forach i Internecie - https://flixenergy.pl/blog-1423--rachunki-grozy-za-uzytkowanie-pomp-ciepla-w-polsce-skad-sie-to-bierze- A gdzie ten dramat w podanym linku? Raczej jest tam wyjaśnienie, że jak ktoś robi instalację "na pałę" to różnie się to kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.05.2024 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Nie wyzywaj bo i tak nie jesteś w stanie mnie w taki sposób obrazić. Gdyby twoje wyliczenia były prawdziwe to nie byłoby takich dramatycznych artykułów po forach i Internecie - https://flixenergy.pl/blog-1423--rachunki-grozy-za-uzytkowanie-pomp-ciepla-w-polsce-skad-sie-to-bierze- Jak ktoś kupuje tanią, chińską pompę basenoową, to ma problem w zimie, tylko, ze nie nie powód, aby wrzucać wszystkie pompy P-W do jednego wora, bo tylko się ośmieszasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.05.2024 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja W sobie może i zagrzeje tylko co dalej. Nie wyzywaj bo i tak nie jesteś w stanie mnie w taki sposób obrazić. Gdyby twoje wyliczenia były prawdziwe to nie byłoby takich dramatycznych artykułów po forach i Internecie - https://flixenergy.pl/blog-1423--rachunki-grozy-za-uzytkowanie-pomp-ciepla-w-polsce-skad-sie-to-bierze- Czyli jak mam rozumieć , przyjąłeś do wiadomosci że jednak PC p-w ( choc proteza ) zagrzeje wode do wyższej temperatury np +45*C nawet jak na zewnątrz bedzie -10*C ? Jęśli przyznajesz się do pomyłki w tym zagadnieniu , jak najbardziej mogę podjąc dyskusję na temat kosztów , czy to montazu PC P-W CZY GRUNTOWEJ jak i kosztów ich eksploatacji . Nie musze czytać opini zawiedzionych klientów , zawiedzionych rachunkami , to po prosu nierozgarnięci ludzie którzy ulegli nachalnemu marketingowi i pomontowali pc p-w ( często gorszej jakości ) , na dodatek źle wykonany montaz , np zwykłą niskotemperaturowa proteza , wstawiona w miejsce kotła wysokotemperaturowego , instalacja na małych grzejnikach ( przy piecu zasilanych +60*C żeby było w domu ciepło ) i na dodatek 15-20 letnia instalacja bez czyszczenia przy montażu PC p-w . Podkreslam , to sa klienci którzy maja pc p-w , przy gruntówce już by to wyglądało znacznie lepiej , choć inastalacja CO MUSI być przystosowana do PC , Sam mam od 15 lat ? ( chyba bo już dokłądnie nie pamiętam ) PC grunt dom 140 m2 po podłodze , od 15 lat zuzycie jak w zegarku 2000-2500 kwh za sezon grzewczy ( zdarzyło się ze dwa razy że poniżej 2000 kwh , ale takie zimy się trafiły ) . Nie mam PV , nie jestem zawiedziony rachunkami , a teraz nawet p[ocieszony , bo od lipca wchodzi tania taryfa 0,80 pln za 1 kwh , więc rachunek za sezon grzewczy wyjdzie ze 2 K . To duzo czy mało , albo inaczej zapytam ,jest sens na zmianę źródła ciepła , a jak jest to na jakie , dla ułatwienia powiem że w domu nie mam kotłowni , nie mam komina , bo przy pc grunt to zbedne jest . Koszta jakie 15 lat temu poniosłem ? No cóż wtedy za pc krzyknęli mi 80K , zakasałem rękawy i sam całość montażu , z materiałami PC zasobnikiem , dz ( tutaj wynająłem koparkę na dwa dni ) kosztowało mnie wtedy 17 K kupując wszystko w detalu . Dzisiaj wykonałbym dla siebie taką insytalację ( no lepszą jak wtedy ) za ~27K . Wybacz ja nikogo nie wyzywam , ja stwierdzam tylko fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 26.05.2024 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Czyli jak mam rozumieć , przyjąłeś do wiadomosci że jednak PC p-w ( choc proteza ) zagrzeje wode do wyższej temperatury np +45*C nawet jak na zewnątrz bedzie -10*C ? W sprężarce może i zagrzeje tylko jakim kosztem, co z wydajnością i żywotnością tak katowanej pompy. Wybacz ja nikogo nie wyzywam , ja stwierdzam tylko fakty Nie ma czasu na przepychanki słowne z monterem pomp ciepła. PS. Mam gruntowa pompę ciepła od ponad 12 lat i wiem jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 26.05.2024 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja W sprężarce może i zagrzeje tylko jakim kosztem, co z wydajnością i żywotnością tak katowanej pompy. Nie ma czasu na przepychanki słowne z monterem pomp ciepła. PS. Mam gruntowa pompę ciepła od ponad 12 lat i wiem jak to działa. Ale dyskusja nie byłą o cop tylko o tym czy zagrzeje wodę do wyższych temperatur niż twierdzisz . A z jakIm COP wiadomo ze mniejszym niż gruntówka , dla np T=CAP PANASONIK przy -10*C bez grzałki zagrzeje wode do +45C z cop 2,1 , żadna tajemnica .Pewnie że PC p-w bedzie miała mniejszą zywotnośc , od gruntówki , ale nie o tym dyskutowalismy ! Wybacz ale nie jestem monterem PC , ja nie przepycham się słownie , tylko zarzuciłem Tobie , że głosisz nieprawdę . ,,,Mam gruntowa pompę ciepła od ponad 12 lat i wiem jak to działa.,,, No jak masz , to masz , widzisz jak pracuje , ale z tego co wypisujesz , guzik wiesz na temat PC . Może weź kiedyś zbuduj jakś PC od podstawa , tyo zrozumiesz , w jakim błedzie jesteś ze swoimi teoriami , na temat PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 26.05.2024 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja (edytowane) tylko zarzuciłem Tobie , że głosisz nieprawdę Mnie kitu nie wciśniesz. Tu masz trochę cennych informacji na temat eko ściemy. Edytowane 26 Maja przez DUNIA.MD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.05.2024 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Nie chcę robić sam tylko uczciwie zapłacić. Splita i tak sam nie zamontuję. Np. Pisze tu firma cncpompyciepła i oni mają na stronie takie "promocyjne" zestawy https://cncpompyciepla.pl/promocyjne-zestawy/ 1 Pompa ciepła Panasonic SDC 9kW generacja L R290 Propan praca do -25°C 1 24320 zł Urządzenia przez nas sprzedawane są z legalnej polskiej dystrybucji, z pełnym wsparciem serwisowym: - 5 lat gwarancji na sprężarkę - 5 lat gwarancji na resztę urządzenia - dostęp do części zamiennych w 24h - profesjonalny montaż przez wykwalifikowanych instalatorów którzy mają po kilkaset montaży na koncie. - instalacja bez błędów i na podstawie najlepszych możliwych schematów które gwarantują wysokie sprawności i bardzo niskie koszty ogrzewania> - nasi klienci mają też nadzór nad urządzeniem za pomocą systemu Aquarea Service cloud, dzięki czemu może zmienić ustawienia zdalnie w przypadku gdyby klient rozregulował urządzenie, dostajemy też informacje zdalnie gdy urządzenie ma problemy z działaniem. - mamy obsługę serwisową która przyjmuje zgłoszenia 24h/7 i błyskawicznie reaguje gdy problem tego wymaga. To wszystko dostają klienci kupujący u nas, i wielu to doceniło. Proszę poczytać nasze opinie. i dziękujemy z zawrócenie uwagi na naszą ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.05.2024 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja Mnie kitu nie wciśniesz. Tu masz trochę cennych informacji na temat eko ściemy. Pani jest przedstawicielem branzy kotlarskiej i kominkowej, coz moze powiedziec pozytywnego o pompach ciepła? Stwierdzenie ze powinny byc dwa zródła ciepła z czego jedno z kominem swiadczy jednoznacznie jak w/w wymieniona branza boi sie przyszłosci. Na szczescie kominkowych oszołomów w nowych domach jest coraz mniej. A dym z kominka niech sobie przekieruje do salonu, wtedy pozna jego ekologicznosc. Cennych informacji n/t pomp ciepła w tym wywiadzie jak na lekarstwo, za to duzo na temat ekosciemy kotłowo-kominkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 26.05.2024 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja DUNIA.MD jest z tej samej branży, jak widać ręka rękę myje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 27.05.2024 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja (edytowane) Mnie kitu nie wciśniesz. Tu masz trochę cennych informacji na temat eko ściemy. Żadnej ściemy - w przeciwieństwie do Ciebiue - nie wciskam . Zarzuciłem Tobie kłąmstwo , na temat osiąganych temperatur przez PC , z czym się zgodziłaś/zgodziłeś . Jak tak wciskasz ludziom kominki , to czemu sam/a masz PC i to już od 12 lat ? Marketingowy strazł w kolano . Jesteś zawiedziona/y rachunkami za prąd ? Niestety , ale jest tak ze świat zmierza w jakims kierunku , niestety ale piece stałopalne - teraz na pierwszy ogień ida weglowe - idą w odstawkę , ale wystarczy poczytać trochę , to już wiadomo co bedzie dalej , dalej bedą likwidowane piece gazowe , a ponich reszta stałopalnych , Jęsli ktos dzisiaj buduje dom , robi to zgodnie z normami ( a nawet lepiej ) to jedyna opcja to w zasadzie pc , najlepiej gruntowa . Dobrze zbudowany dom 120 m ( ale naprawdę dobrze ) zużyje na sezon grzewczy 8000 kwh , a taki dom można na luzie ogrzać pc grunt z COP 5 , 8000/5=1600 kwh i tutaj jest tak że nawet jak prąd zdrożeje do 2 pln za 1 kwh to i tak 3200 pln za sezon nie jest żadnym kosztem . Wolę taki koszt , gdzie już na starcie zaoszczędziłem brakiem kotłowni , brakiem komina , brakiem pomieszczenia na opał , do tego zaoszczędziłem maseeeee czaaaasu przez te 15 lat - na lataniu i dokładaniu paliwa do kotła . Mam kolegę co też budował w tym czasi co ja dom , no większy , idał soę naciągnąć kominkarzowi , super ekestra kominek w salonie zainstalował z płąszczem wodnym , mieszacze zawory bufory , zapłacił za całość więcej nią moja PC wtedy mnie kosztowała , już po pierwszej zimie się wyleczył z kominka jako głównego źródła ciepłą , dwie trzy taczki drzewa do salonu przywoził na na noc jak mrozy po -15*C były , nie wspomnbę jak po sezonie grzewczym ściana wokół kominka wyglądała . DUNIA.MD a jesli jesteś zawiedziona ( będę pisał jakdo kobiety bo myślę że jesteś kobietą i to blondynką ) rachunkami które kręci Twoja PC , to opisz jaką masz instalację , pomogę ustalić co masz skopane i rachunki będą znacznie mniejsze Edytowane 27 Maja przez Garażowiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bawoleoko 27.05.2024 06:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Urządzenia przez nas sprzedawane są z legalnej polskiej dystrybucji, z pełnym wsparciem serwisowym: - 5 lat gwarancji na sprężarkę - 5 lat gwarancji na resztę urządzenia - dostęp do części zamiennych w 24h - profesjonalny montaż przez wykwalifikowanych instalatorów którzy mają po kilkaset montaży na koncie. - instalacja bez błędów i na podstawie najlepszych możliwych schematów które gwarantują wysokie sprawności i bardzo niskie koszty ogrzewania> - nasi klienci mają też nadzór nad urządzeniem za pomocą systemu Aquarea Service cloud, dzięki czemu może zmienić ustawienia zdalnie w przypadku gdyby klient rozregulował urządzenie, dostajemy też informacje zdalnie gdy urządzenie ma problemy z działaniem. - mamy obsługę serwisową która przyjmuje zgłoszenia 24h/7 i błyskawicznie reaguje gdy problem tego wymaga. To wszystko dostają klienci kupujący u nas, i wielu to doceniło. Proszę poczytać nasze opinie. i dziękujemy z zawrócenie uwagi na naszą ofertę. Inni też mają z polskiej dystrybucji, z nieba im pompy nie lecą. Za gwarancję płaci wam producent i jest dodatkowo płatna 500 zł i więcej rocznie za fikcyjne przeglądy. Na częściach zamiennych zarabiacie dodatkowo.Tym że potraficie skręcić ze sobą kilka rurek to nie powód do dumy. Dostępu do service cloud wam nie dam, bo popsujecie. W razie awarii w nocy poczekam do rana, nie musicie czuwać 24h/7. Jak założycie mi pompę za 5000 tak jak podajecie na stronie to będę zainteresowany ofertą, za 15000 nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goguś1719517740 27.05.2024 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Ale dyskusja nie byłą o cop tylko o tym czy zagrzeje wodę do wyższych temperatur niż twierdzisz . A z jakIm COP wiadomo ze mniejszym niż gruntówka , dla np T=CAP PANASONIK przy -10*C bez grzałki zagrzeje wode do +45C z cop 2,1 , żadna tajemnica .Pewnie że PC p-w bedzie miała mniejszą zywotnośc , od gruntówki , ale nie o tym dyskutowalismy ! Wybacz ale nie jestem monterem PC , ja nie przepycham się słownie , tylko zarzuciłem Tobie , że głosisz nieprawdę . ,,,Mam gruntowa pompę ciepła od ponad 12 lat i wiem jak to działa.,,, No jak masz , to masz , widzisz jak pracuje , ale z tego co wypisujesz , guzik wiesz na temat PC . Może weź kiedyś zbuduj jakś PC od podstawa , tyo zrozumiesz , w jakim błedzie jesteś ze swoimi teoriami , na temat PC To i tak masz kiepski cop:D:D:D ja w swojej powietrznej przewymiarowanej mam podobny ale nie o tym, nie myslałeś i zasilaniu wodą studnia-studnia ?? wtedy COP skacze ci do ponad 6 , ja mam dwie studnie wody w brud i po łepetynie mi to chodzi choć puki co jest i teraz baaardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 27.05.2024 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja To i tak masz kiepski cop:D:D:D ja w swojej powietrznej przewymiarowanej mam podobny ale nie o tym,... To tylko przykład, garazowiec ma pompe gruntową, czytaj dokladnie to do czego sie odnosisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anatema 27.05.2024 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Inni też mają z polskiej dystrybucji, z nieba im pompy nie lecą. Za gwarancję płaci wam producent i jest dodatkowo płatna 500 zł i więcej rocznie za fikcyjne przeglądy. Na częściach zamiennych zarabiacie dodatkowo.Tym że potraficie skręcić ze sobą kilka rurek to nie powód do dumy. Dostępu do service cloud wam nie dam, bo popsujecie. W razie awarii w nocy poczekam do rana, nie musicie czuwać 24h/7. Jak założycie mi pompę za 5000 tak jak podajecie na stronie to będę zainteresowany ofertą, za 15000 nie jestem. Próbowałeś na oferteo znaleźć kogoś kto w tej cenie zamontuje Splita? Ja myślę że da radę znaleźć. U siebie chciałem tak zrobić ale ostatecznie żeby dostać dofinansowanie z czystego powietrza wybrałem firmę-autoryzowanego partnera pro która ogarnęła cała papierologię itp. Gdyby nie czyste powietrze to miałem znajomego hydraulika który był gotów to zrobić (poniżej 5 tys). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.05.2024 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja DUNIA.MD jest z tej samej branży, jak widać ręka rękę myje... Tak jest – w przeciwieństwie do ciebie, ja nikomu się nie sprzedałem i mam oba źródła ogrzewania: gruntową pompę ciepła i kocioł zgazowujący drewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.05.2024 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Zarzuciłem Tobie kłąmstwo , na temat osiąganych temperatur przez PC , z czym się zgodziłaś/zgodziłeś . Przestań się ośmieszać i wmawiać mi coś z czym się nie zgadzam. Żadnej ściemy - w przeciwieństwie do Ciebiue - nie wciskam Widzę że język się zaczął plątać. Niestety , ale jest tak ze świat zmierza w jakims kierunku , niestety ale piece stałopalne - teraz na pierwszy ogień ida weglowe - idą w odstawkę Chcesz iść jak baran w kierunku przepaści to idź - ja popatrzę z górki. już po pierwszej zimie się wyleczył z kominka jako głównego źródła ciepłą Kto z kim przystaje takim się staje - kominek to największy truciciel w nowobogackich domach. DUNIA.MD a jesli jesteś zawiedziona ( będę pisał jakdo kobiety bo myślę że jesteś kobietą i to blondynką ) A jednak miałem prawidłowe przeczucia że prostak jesteś i cham. rachunkami które kręci Twoja PC , to opisz jaką masz instalację , pomogę ustalić co masz skopane i rachunki będą znacznie mniejsze Nigdzie w swoich wypowiedziach nie narzekałem na rachunki za pompę z której jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tasaq 27.05.2024 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja @Bawoleoko, jako świadomy użytkownik jesteś w mniejszości. Branża ma się na tyle dobrze, że lepiej strzyc owce na 30-40k niż schodzić z marży.Sam szukałem czegoś na 6kW przy -20 to po oględzinach pro przedstawiciel marki na P nawet nie raczył zrobić oferty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marco36 27.05.2024 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja (edytowane) ... PS. Mam gruntowa pompę ciepła od ponad 12 lat i wiem jak to działa. Widać, że mentalnie zatrzymałeś się na pompach z przed tych 12 lat. 15-12 lat temu to dopiero firmy się uczyły i robiły pierwsze pompy z klimatyzacji. Wtedy chyba nawet nie było jeszcze czynnika R410a. A od jakichś 7 lat jest montowany czynnik R32 - który zapoczątkował Daikin, a od jakichś 5 lat i inni jak Samsung, Panasonic, LG, Midea. To co podlinkowałeś: ... No dobra, a co to oznacza w praktyce? Otóż przy temp. -10 st. C pompa nie zapewni podgrzania wody do wartości wyższej niż 15-25 st. C. To samo urządzenie (pompa ciepła) przy temperaturze zewnętrznej +7 st. C zapewni nam podgrzanie wody do wartości 45-60 st. C przy zużyciu tej samej ilości energii. i czego pokrętnie próbujesz bronić, to staroć sprzed 12 lat. Obecnie kompresory pomp na czynniku R32 spokojnie grzeją do -28*C. A przy -20*C zagrzewają wodę do +45*C (w zależności od producenta między +43*C a +47*C). W przypadku pomp niskotemperaturowych, bo wysokotemperaturowe mogą wyciągać temp. wody +5*C do +10*C wyższą z kompresora (bez grzałki). A to czy pompa wspomoże się grzałką i od jakiej temp. powietrza to zależy jak została dobrana moc grzewcza kompresora do potrzeb budynku. Ja mam 100% grzejniki, tylko dobrane mocą do niskiej temp. wody +45*C przy mrozie -20*C. PC mam 4 lata i grzałkę odpala gdy jest poniżej -14*C. Jakieś 10-15 minut raz na godzinę, tylko wspomagająco. I tylko dlatego że przy OZC=7 kW, kupiłem PC 6 kW. Bo jakbym kupił 8 kW to do -17*C nie potrzebowałaby grzałki. Inna kwestia, że innego producenta PC potrzebowałbym 10 kW by dała tyle samo mocy grzewczej przy -15*C czy -20*C. Ale i jedna i druga potrafi grzać do -25*C, kwestia doboru wydajności kompresora. Moja krzywa grzewcza: [ATTACH=CONFIG]469070[/ATTACH] - Daikin 6 kW powietrze-woda. W ostatnie mrozy -18*C i -16*C dwie noce z rzędu, grzałka przepracowała łącznie 4 godziny w ciągu 2-óch nocy. Więc niewiele. To, że tańsze firmy montują słabsze kompresory i nazywają pompę 10 kW - to jest już inna kwestia. I właśnie przez takich sprzedawców zmieniają obecnie warunki "Czystego powietrza", by nie dotować oszukanych Pomp. To, że mamy nieprzystosowane sieci przesyłowe i gdyby wszyscy przeszli na Pompy i przy -20*C mrozu te zaczęłyby się wspomagać grzałkami, i sieć przestałaby wyrabiać - to też inna kwestia. - podlinkowałeś temat, gdzie jest mowa że pompy nie wyrabiają poniżej -10*C - a to jest nieprawda. I właśnie to chcialbympompe wytknął, cała reszta to niepotrzebna przepychanka słowna. -10*C to jest Fakenews, a pochodzący od słabych pomp źle dobranych do potrzeb budynku. Edytowane 27 Maja przez Marco36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 27.05.2024 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Tak jest – w przeciwieństwie do ciebie, ja nikomu się nie sprzedałem i mam oba źródła ogrzewania: gruntową pompę ciepła i kocioł zgazowujący drewno. A komu ja się sprzedałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 27.05.2024 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Widać, że mentalnie zatrzymałeś się na pompach z przed tych 12 lat. 15-12 lat temu to dopiero firmy się uczyły i robiły pierwsze pompy z klimatyzacji. Wtedy właśnie były robione najlepsze pompy ciepła. Może algorytm krzywej grzewczej nie był w automacie i trzeba było samemu wszystko poustawiać. Wtedy chyba nawet nie było jeszcze czynnika R410a. I co z tego, skoro były lepsze czynniki, które zostały zastąpione nie ze względu na wydajność, tylko czynniki środowiskowe. podlinkowałeś temat, gdzie jest mowa że pompy nie wyrabiają poniżej -10*C - a to jest nieprawda. Papier przyjmie wszystko szczególnie w prywatnym laboratorium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts