Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż pompy ciepła za normalne pieniądze?

Bawoleoko

Recommended Posts

@Bawoleoko

Nie chciałbym się wypowiadać ile powinna wynosić uczciwa wycena robocizny, ale w mojej rodzinie w 2021 roku było wymieniane okno w kuchni i od razu cały fragment ściany ( kilkanaście metrów kwadratowych) zastąpiono styropianem o grubości 16 centymetrów. Za samą robociznę "skasowano" 4600 złotych.

Ocieplanie domu po 2 latach było kontynuowane przez emeryta i do tego znacznie taniej mimo inflacji.

Co do ogrzewania domu z grzejnikami - mogą być pewne "perturbacje". Tu przykład domku Jak wyżej.

W pierwszych dniach grudnia ubiegłego roku została uruchomiona PC "a la goguś", czyli z klimatyzatora z założeniem że ma być ogrzewana łazienka, kuchnia i korytarz. W pokojach są klimatyzatory i nie ma problemu z nagrzaniem reszty domu.

Sezon grzewczy minął i okazało się że PC sprawdza się najlepiej w sypialni oraz średnio w innych pomieszczeniach. Gdzie jeszcze nie polepszono ocieplenia i w łazience z 6 żeberkami aluminiowymi było raczej przeciętnie ciepło.

Wiosną miały ruszyć dalsze prace remontowe, jednak emeryt zachorował. Zwyciężyła choroba...

Podobnie jak Ty mam grzejniki, jednak znacznie przewymiarowane oraz dom w miarę dobrze ocieplony i jak do tej pory temperatura na zasilaniu czasem tylko dochodziła pod 40 st.C. PC PW "lubi" pracować na niskich temperaturach..

• Odpowiedzi 145
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ile ta przerobiona klima wyszła na gotowo?

Z jakiej klimy, jaki wymiennik?

Znasz szczegóły?

Znam szczegóły.

Pompa PC PW to czwarte urządzenie do grzania małego domku u osoby w podeszłym wieku, więc trzeba było zapomnieć o harmonogramach, krzywych grzewczych i innych nowościach z którymi ma do czynienia gdy się przechodzi z ogrzewania kopciuchem na "takie coś".

Klimatyzator na R32 Kaisai 13000 Btu/h (grzanie) fabrycznie nowy oraz fabrycznie nowy hydrobox Carrier Xpower (leżak magazynowy) dedykowany do pomp ciepła Carrier na R410A. Do tego rurki Cu, kable, zabezpieczenia, podstawy na umieszczenie jednostki zewnętrznej oraz elementy hydrauliczne. Jest też kupiona pompa obiegowa elektroniczna dobrej firmy, ale nie było czasu jej założyć. Koszt +- 4 tys. zł.

Moja kosztował 7tys 4 lata temu z podłączeniem.

Wszystko na nowych częściach.

Mocy grzewczej 8kW na papierze.

Grzałem w taniej, stąd tak duża.

Teraz mam pv, więc 5kW spokojnie by wystarczyła.

Jest tylko do CO.

CWU bojlerem elektrycznym ciągle.

Edytowane przez klaudiusz_x

Ostatnio kupiłem klimę AUX 3,5kW za 1650zł.

To taka sama moc jak Twoja przerobiona.

Do tego wymiennik, pewnie za około 1000zł i podłączenie.

Także na nowych częściach zmieści się także w 4k.

Edit

Będzie użyta jako klima.

Nie będzie przeróbki.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 4 weeks później...

potwierdzam, branża montażystów PC to... gromadka świrów.

ze 2 miesiące temu poprosiłem o ofertę od kolejnego instalatora.

Tym razem jakieś IGLU... reklamowali się czymś w rodzaju nowej jakości w dobrej cenie :rotfl:

Postarała się ekipa... tylko 51800 brutto z 8%VAT

za samą PC gruntową 5~7kW z CWU wbudowanym.

Bo nie mają bez.

Przyjmując do kalkulacji, że mam odwierty, wraz z całą infrastrukturą i wyprowadzeniem rur z czynnikiem w odpowiednim miejscu. Dokumentacja geologiczna ogólnie przygotowane wraz z elektryką miejsce.

Oj nie mogę się doczekać aż im w końcu bańka pęknie.

Na szczęście mam piec elektryczny. Który daje radę.

Ale chciał bym mieć kiedyś PC. Niestety poczekam sobie.

Bańka dotacji sprawiła, że instalatorzy upadli na głowy.

edyt.

wraz z producentami. Żeby było sprawiedliwie.

Edytowane przez Gik

potwierdzam, branża montażystów PC to... gromadka świrów.

ze 2 miesiące temu poprosiłem o ofertę od kolejnego instalatora.

Tym razem jakieś IGLU... reklamowali się czymś w rodzaju nowej jakości w dobrej cenie :rotfl:

Postarała się ekipa... tylko 51800 brutto z 8%VAT

za samą PC gruntową 5~7kW z CWU wbudowanym.

Bo nie mają bez.

Przyjmując do kalkulacji, że mam odwierty, wraz z całą infrastrukturą i wyprowadzeniem rur z czynnikiem w odpowiednim miejscu. Dokumentacja geologiczna ogólnie przygotowane wraz z elektryką miejsce.

Oj nie mogę się doczekać aż im w końcu bańka pęknie.

Na szczęście mam piec elektryczny. Który daje radę.

Ale chciał bym mieć kiedyś PC. Niestety poczekam sobie.

Bańka dotacji sprawiła, że instalatorzy upadli na głowy.

edyt.

wraz z producentami. Żeby było sprawiedliwie.

Olej darmozjadów kup monobloka puki co wydasz 8-10 tys np za haiera i grzejesz a za ileś czasu pomyślisz ,ewentualnie zamów sobie robioną pompę gruntową ,robi takie inverterowe porządne pompy gościu na fejsboku go znajdziesz , szukaj po grupach pomp gruntowych , on robi od 12 do 18 tys zł z tego co sie orientuję.

Olej darmozjadów kup monobloka puki co wydasz 8-10 tys np za haiera i grzejesz a za ileś czasu pomyślisz ,ewentualnie zamów sobie robioną pompę gruntową ,robi takie inverterowe porządne pompy gościu na fejsboku go znajdziesz , szukaj po grupach pomp gruntowych , on robi od 12 do 18 tys zł z tego co sie orientuję.

wydawanie kasy na prowizorki nie jest w moim stylu. Ale dziękuję. Dla wielu mogła by to być opcja.

Na szczęście z piecem elektrycznym (który właśnie był prowizorką) nie jest tak źle. Dzięki starym zasadom prosumenta.

Pompy P-W to nie moja bajka. Jak już mam klimatyzatory. I dają radę.

Dopóki jakaś sensowna gruntówka nie zejdzie do cen około 10~18tyś to mam gdzieś całą zabawę. Droższe serwisowanie i inne niedogodności.

Coż złote czasy wydaje mi się, że już były. producenci i wykonawcy wciąż szukają naiwniaków.

Ale tych jest coraz mniej lub więcej jest świadomych faktu - że ceny tych urządzeń są nadmiernie przeszacowane. Ale i tak urealnianie tego może potrwać długo :mad:

Sądzisz, że odwierty stanieją czy sam chcesz je wykonać? Jeśli to drugie, to jaką gwarancję dostaniesz od instalatora, jeśli nie będzie mógł odpowiadać za dolne źródło?

Skąd takie wnioski? Odwiertu już mam (napisałem, kiedyś uważniej czytałeś). I kosztowały normalne przyzwoite pieniądze. 2x 100m Na dobrych sondach i szczelnej firmowej studzience. Z rozdzielaczami.. 12tyś mnie wyniosły.

Oczywiście były też ekipy co chcieli mi zrobić bez papierów 6x 35m Za 2 czy 3x więcej.

Ale jak ze wszystkim. Budujesz dom więc wiesz jak jest.

Są ekipy które chcą pracować i zarabiać.

A są ekipy co chcą zarobić ale się nie narobić.

Odwierty były dla mnie najtańsze zanim ogarnąłem podjazd. Bo teraz doszły by dodatkowe koszty. + "inflacja"

Edytowane przez Gik

Ok, czyli ponawiam pytanie: liczysz na gwarancję, jeśli odwierty nie będą robione przez instalatora pompy ciepła?

Oczywiście.

Z prostej przyczyny.

Odwierty wiążą się z opracowaniem geologicznym.

W którym są obliczenia dotyczące ich wydajności. Podpisane przez doktora na tym się znającego.

W dodatku W umowie na wykonanie są wykonane "zgodnie z projektem".

Wykonawca instalacji pompy bierze je za "pewnik" jeśli okaże się z czasem, że problem występuje jednak w dolnym źródle to co obchodzi to wykonawce/montażystę PC?

Możesz mi wyjaśnić dlaczego tak rozumujesz?

Chyba, że masz na myśli jakieś hand made dolne źródło poziome robione przez inwestora uwzględniające własne "widzi misie". Bez opracowań i oblczeń przez osobę znającą się.

Kolejne sprawa.

Ilu instalatorów PC ma własne wiertnice?

:rotfl:

Zwykle w znacznej większości (chociaż rzeczywiście zgaduję, że tak chyba jest) dolne źródło jest wykonywane jako zlecenie dla podwykonawcy.

Jeszcze jakieś pytanie?

Dojdzie ci koszt pompki obiegowej górnego źródła bo nie ma jej w zestawie PC. Wszystkie podzespoły są na panasonic i danfos z tego co pamiętam.Osobiscie brał bym tą PC i szukał kumatego ,słownego hydraulika ,takiego co nie wypnie sie na ciebie w razie awsrii ,mieszkającegojak najbliżej twojego miejsca zamieszkania.

Dojdzie ci koszt pompki obiegowej górnego źródła bo nie ma jej w zestawie PC. Wszystkie podzespoły są na panasonic i danfos z tego co pamiętam.Osobiscie brał bym tą PC i szukał kumatego ,słownego hydraulika ,takiego co nie wypnie sie na ciebie w razie awsrii ,mieszkającegojak najbliżej twojego miejsca zamieszkania.

Ja mam fajne warunki wodne i wody w brud na 3,5 metrach ,mam tez dwie studnie jedna wiecona bardzo wydajna druga kopana raczej na zrzut wody i w zasadzie idealne rozwiązanie a co za tym idzie COP nie 4,4 a raczej blisko 6 powinien być bo woda dużo cieplejsza niż z poziomowego czy odwiertów ale puki co powietrzna robi swoją robotę ale sam pomysł przedni.