dawid1999 27.05.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Witam, majster położył mi w łazience płytki rozmiar 60x60 i 60x120 na kleju sopro ff 450 niebieskim. Sciany były nierówne i grubość warstwy kleju ma często od 2-3 cm. Sprawdziłem teraz w specyfikacji kleju i maksymalna grubość związanej warstwy jest określana na 5mm. Także moje pytanie czy mam sie teraz czego obawiać? Czy płytki będą odpadać od ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.05.2024 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja W łazienkach wymagana jest hydroizolacja więc jeśli majster równał ściany jednocześnie klejąc płytki w miejscach narażonych na wilgoć ( wanna, prysznic itp ) to może z tym być problem.Inną kwestią jest tu sposób równania powierzchni a więc czy ów klej jest na całości powierzchni płytki i ściany czy też są to po prostu placki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid1999 27.05.2024 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Klej jest na całych płytkach w warstwach dochodzących nawet do 3 cm średnio około 2 cm, hydroizolacja została zrobiona przed położeniem płytek na zagruntowane podłoże (pustak, gips) najbardziej obawiam się że może kiedyś odpaść i spaść na kogoś bo są to duże płytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.05.2024 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Jeśli nierówności dotyczą tylko pionów i położenia całej ściany a nie jej porowatości natomiast hydroizolacja została zrobiona to grubość kleju nie będzie miała aż tak wielkiego znaczenia.Owszem ciężar płytki z klejem może mieć naegatywny wpływ gdy podłoże nie miało dobrej przyczepności, ale jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką to problemów z tym być nie powinno. Mam pewne obawy co do fachowość samego fliziarza i jego pracy jeśli przy równaniu ścian zamiast grubości kleju od 0,5 do 1,5 cm wybrał on 2 do 3 cm.. Zamieść zdjęcia które wraz z wcześniejszymi wpisami dadzą pewniejszą odpowiedź czy należy się czegokolwiek obawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid1999 27.05.2024 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Jeśli nierówności dotyczą tylko pionów i położenia całej ściany a nie jej porowatości natomiast hydroizolacja została zrobiona to grubość kleju nie będzie miała aż tak wielkiego znaczenia. Owszem ciężar płytki z klejem może mieć naegatywny wpływ gdy podłoże nie miało dobrej przyczepności, ale jeśli wszystko zostało zrobione zgodnie ze sztuką to problemów z tym być nie powinno. Mam pewne obawy co do fachowość samego fliziarza i jego pracy jeśli przy równaniu ścian zamiast grubości kleju od 0,5 do 1,5 cm wybrał on 2 do 3 cm.. Zamieść zdjęcia które wraz z wcześniejszymi wpisami dadzą pewniejszą odpowiedź czy należy się czegokolwiek obawiać. Tutaj przykład zdjęcia jak jest położony dekor u samej góry przy kratce wentylacyjnej https://drive.google.com/file/d/1Smvs-rLsVBhmUjnIkOjvi4_N40b0pGbQ/view?usp=sharing zamieszczam na dysku google, bo coś niemoże mi wgrać tutaj na forum załącznika. w tym miejscu na zdjęciu jest 2,5 cm kleju. Od dołu na płytkach jest mniej bo ściana uciekała u góry, a chciał wyrównać żeby był poziom. Ogólnie robotę zrobił ładnie, widać że ręke do tego ma. Jedyne moje zastrzeżenie czy zostało to wykonane zgodnie ze sztuką, i nie będzie pękać, tudzież odpadać jak klej będzie pracować bo jest to klej wysoce elastyczny. Dzwoniłem na infolinie sopro, do działu technicznego, to powiedzieli mi że jeśli maksymalna grubość warstwy jest określona na 5mm i niestety trzeba się z takim ryzykiem liczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 27.05.2024 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja klej wysoce elastyczny To tekst marketingowy który nic nie znaczy. Jest to niemierzalne więc można sobie nazywać tak co kto chce. Mierzalna jest odkształcalność i oznaczona S1 czy jeszcze lepiej S2. Klejenie na placki to fuszerka. Widać na zdjęciu, że nie jest pod całą płytką. Opukaj dokładnie - nie powinno być nigdzie głuchego dźwięku świadczącego o tym, że pod płytką jest powietrze. Klej ma być rozprowadzony pacą zębatą po płytce i co najmniej cienka warstwa rozsmarowana na podłożu (a jeszcze lepiej pacą zębatą prostopadle do wzoru a płytce) - a tu ściana nie ma śladu pociągnięcia klejem. Jaki grunt tu jest? Te pod płytki (gdzie nie grozi przebijanie) zazwyczaj mają wyraźny kolor. Cięcia też amatorskie. Posprawdzaj dokładnie kąty i płaszczyzny długą łatą. Przy takiej grubości trudno, żeby klej i płytka utrzymały płaszczyznę gdy klej rozrobiony zgodnie z instrukcja. Sprawdź, czy klej się kruszy i daje się wyskrobywać (nie powinien). Zaprawa wyrównująca jest ze 2x tańsza od kleju, więc równanie klejem (nawet pomijając jak to zrobił) to czysta rozrzutność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.05.2024 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja Grubośc kleju nie powoduje odpadania płytek. Żle przygowane podloże lub źle przygowane płytki mogą za to odpowiadać. Taka grubośc klaju może powodować pękanie płytek. Dzwna technologia równania ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 28.05.2024 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja T. Jedyne moje zastrzeżenie czy zostało to wykonane zgodnie ze sztuką, i nie będzie pękać, tudzież odpadać jak klej będzie pracować bo jest to klej wysoce elastyczny. Dzwoniłem na infolinie sopro, do działu technicznego, to powiedzieli mi że jeśli maksymalna grubość warstwy jest określona na 5mm i niestety trzeba się z takim ryzykiem liczyć... Klej wysoce elastyczny sam nie pracuje powodując naprężenia i pękanie płytek. To pracują ściany. płyty KG, wylewka betonowa na podłodze i inne elementy konstrukcyjne na których te płytki są położone więc klej elastyczny poddając się im kompensuje te nnaprężenia Dlatego też stosuje się klej elastyczny oraz większe lub mniejsze fugi. Odnośnie samych naprężeń to dla płytek w zależności od ich wymiaru zalecana jest raczej minimalna grubość kleju taka aby mogła te naprężenia skompensować. Im większa płytka tym grubsza wartość kleju więc dla płytek wielkoformatowych jeśli ta warstwa jest za duża to nie szkodzi. Tak jak napisałem wcześniej oraz zaznaczył Kol: @ jajmar ważne jest przygotowanie podłoża, szczególnie jeśli mamy do czynienia z pustakami i gipsie które nadmiernie chłoną wilgoć z tego kleju. Co do oceny zdjęcia które zamieściłeś to przedstawia ono tylko mały wycinek ale już po tym elemencie mam pewne obawy odnośnie prac które zostały wykonane i zakryte, jeśli więc powierzchownie wygląda to według Ciebie ładnie to pod płytkami może być różnie. Jeżeli cokolwiek jest nie tak to pierwsze obiawy pokażą się po 3 - 5 latach użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts