Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu wełną i...xps

Recommended Posts

Witam, po izolacji podłogi na płycie u mnie i u brata zostało mi 30 m2 xos 10 cm. Oddać nie ma jak o stąd pytanie.

Wg projektu mam ocieplenie stropu 18 cm miedzy jetkami i 10 cm pod jetkami. Z uwagi że pod jętkami mam rekuperację i dużo rur pomysł jest przerzuceniav

wełny na jętki. Pytanie laika, skoro zostało mi 30m2 xps to czy mogę zamiast wełny 10 dać ten xps 10 cm jednocześnie dokupując brakujące 30m2 - cena ta sama jak za wełnę. Czy jest to głupi pomysł czy faktycznie ma to sens. Przykryłbym pylącą wełne między jętkami, zrobiłbym małe szczeliny/ otwory, dodatkowo mógłbym zawsze coś na poddasze wrzucić do przechowania. Nie wiem czy xps jest na tyle sztywny jakbym wszedł na niego. Ewentualnie dodałbym osb 12mm

Zła kolejność - od strony ciepłej najpierw XPS, który pary wodnej (prawie) nie przepuszcza ale szczelinami się co nieco przedostanie, i dalej wełna przez którą przeleci para - nie ma ryzyko skraplania. Jak dasz najpierw wełnę, to między wełną a XPS trzeba zrobić szczelinę wentylacyjną, żeby para wodna mogła się wydostać.

Ale żeby XPS kosztował tyle samo, co wełna z rolki... To ja bym wcale wełny nie brał pod uwagę, gdyby nie była znacząco tańsza.

....no fakt xps byłby czymś na wzór osb i tutaj szczeliny w postacy otworów to za mało. Pomysł jest jeszcze aby wykorzystać kontrłaty i nabić na jętki a na to xps, będzie szczelina ok 2.5 cm i chyba bęxcie ok. Ten xps został i w sumie nie ma go jak.zagospodarować, cena byla tzw "bardzo okazyjna" no.i.jest lekki nie co to płyta osb. Dzięki zaxradę.