Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam nie dużą działkę bo może terenu zielonego będzie 300m2, ale nie ukrywam że podlewanie jednak zabiera mi trochę czasu, chcąc zapewnić 5 litrów na 1m2 wody trawnika. Posiadam wąż 50 metrowy o przekroju 1/2, wyjście z domu i pompy zbiornika deszczowego mam na 3/4. Chciałbym wykorzystać ten potencjał kupując wąż 3/4, wiem że szybkozłączki skutecznie zmniejszają przepływ wody, w ogóle problemem jest kupienie całego zestawu przelotowego na 3/4. Najlepszym sposobem byłoby chyba pominięcie wszystkich szybko złączek, ale wtedy i sam pistolet, zraszacz ograniczy mi przepływ. Macie jakieś sprowadzone zestawy z jak najmniejszymi stratami?. A może w ogóle przejście na 3/4 nie do końca rozwiąże problemu bo odległość jest na tyle duża że straty będą zawsze?

Straty na 50 metrowym wężu są tak duże a ty się przejmujesz szybkozłączkami..

Jeżeli ciśnienie jest na odpowiednim poziomie np 3,5 - 4 bar to wąż 3/4 cala wraz z szybkozłączkami jest odpowiednie.

Mam u siebie 25mb i do podlania wraz z trawą i rabatami 350m2.

Działka w kwadracie 25 x 25 i kran z jednej strony domu w narożniku 5m od granic.

Ciśnienie na wyjściu jest takie że podlewam zraszając na odległość dodatkowych 10m ponad wąż....... bez zraszania strumień ciągły jest większy.

Ten pistolet zraszający to raczej wyrzuć i zakup zwykłą końcówkę Bradas

https://biatom.pl/weze-i-zraszacze/431-bradas-koncowka-zraszajaca-wl-4720-zraszacz-podlewanie-dysza-5907544404446.html

Na wężu szybkozłączka z zaworem i więcej nic nie trzeba.

Edytowane przez Mareks77
Używasz węża 1/2 czy 3/4?. Kurczę no wszystko spoko, ale czy właśnie ta końcówka do podlewania nie jest swego rodzaju wąskim gardłem?, jeśli po całości mamy 3/4 i na koniec dusimy to końcówka o przekroju 1/2 to zaczyna mnie zastanawiać sens posiadania tak dużego i ciężkiego węża skoro nie wykorzystam jego potencjału.
Używasz węża 1/2 czy 3/4?. Kurczę no wszystko spoko, ale czy właśnie ta końcówka do podlewania nie jest swego rodzaju wąskim gardłem?, jeśli po całości mamy 3/4 i na koniec dusimy to końcówka o przekroju 1/2 to zaczyna mnie zastanawiać sens posiadania tak dużego i ciężkiego węża skoro nie wykorzystam jego potencjału.

Kolego chyba nie rozumiesz czym jest wąskie gardło którego długość ma 3cm i porównujesz je z podobnym które ma 30mb/

Sama końcówka typu no-name produkcji CRL nabyta w Bierdze lub na wysprzedaży za 1 zł robi Tobie problem więc nie porównuj tego z markowym produktem..

Jeśli twierdzisz że węża nie wykorzystasz bo to nie robi różnicy to podłącz sobie swoją końcówkę pistoletową bezpośrednio do kranu w domu a następnie to samą końcówkę podłącz do swojego węża 1/2 cala