batman_ 18.06.2024 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2024 Dzień dobry, Może podpowiecie proszę jak zahamować trend? Chodzi o naciek wokół rury aluminiowej, widoczny od kabiny kabiny prysznicowej (zdjęcie). Rura idzie od grzybka na dachu wprost do kabiny, ma około 2,5m w linii prostej. Na poddaszu obwinąłem rurę szmatą w okół, myślałem że cieknie po ściankach rury i to zatrzyma ciekniecie w dół, To postępuje bardzo powoli ale gry zauważyłem żółty naciek w dalszej odległości od rury to zwątpiłem. Doradzicie proszę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2024 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2024 Zrób dobrą izolację termiczną rury w przestrzeni nieogrzewanej. Kominek też powinien odprowadzać skropliny. Jak ciepłe i wilgotne powietrze jest schładzane, to skrapla się para wodna. Jak się mniej wychłodzi - to WEWNĄTRZ RURY skropli się mniej albo i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batman_ 18.06.2024 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2024 Dzięki. Obłożyć i związać watę szklaną wystarczy? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batman_ 19.06.2024 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2024 Dzięki, zostało mi sporo wełny mineralnej do ocieplania dachu, wziąć ją po prostu obwinąć ruję i czymkolwiek spiąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 20.06.2024 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2024 Dzięki, zostało mi sporo wełny mineralnej do ocieplania dachu, wziąć ją po prostu obwinąć ruję i czymkolwiek spiąć? Wełna może być skalna albo szklana, grubość 5cm - różnice temp. nie będą aż tak znaczne, więc grubsza warstwa niewiele wniesie, ale jak masz zbędny materiał to możesz zrobić na bogato. Ważne, żeby kanał went. był owinięty szczelnie i dokładnie na całym odcinku poddasza. Pozostaje kwestia detalu przejścia przez strop, kanał też powinien być odpowiednio odizolowany od konstrukcji. Na koniec wełnę na kanale owinąć folią paroizolacyjną, również szczelnie i dokładnie. Wszystko skleić aluminiową taśmą klejącą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.06.2024 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2024 Dzięki. Obłożyć i związać watę szklaną wystarczy? Wystarczy. Jak masz termoizolację na stropie, to prosta sprawa - łączysz z nią. Jak masz termoizolację na połaci, ale przepust nie jest na tyle większy, żeby rurę odizolować od betonu 5cm, to trzeba na strop/wylewką położyć termoizolację dookoła rury (jak najdalej) - bo beton dobrze przewodzi ciepło i będzie rurę na styku ochładzał. Szczelnością tu nie ma się co specjalnie przejmować, bo powietrze jest schładzane wewnątrz rury (więc tam następuje kondensacja). Jak termoizolacja jest na stropie, to różnice między temperaturą powietrza wewnątrz rury a na poddaszu mogą przekraczać 40*C. Wilgotność w rurze pewnie bywa 100%, więc nawet niewielkie schłodzenie spowoduje skraplanie - więc dałbym minimum 20cm wełny (a jak masz, to jeszcze więcej). I nie ściskaj za bardzo, bo to pogarsza jej lambdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 21.06.2024 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2024 Dzień dobry, Może podpowiecie proszę jak zahamować trend? Chodzi o naciek wokół rury aluminiowej, widoczny od kabiny kabiny prysznicowej (zdjęcie). Rura idzie od grzybka na dachu wprost do kabiny, ma około 2,5m w linii prostej. Na poddaszu obwinąłem rurę szmatą w okół, myślałem że cieknie po ściankach rury i to zatrzyma ciekniecie w dół, To postępuje bardzo powoli ale gry zauważyłem żółty naciek w dalszej odległości od rury to zwątpiłem. Doradzicie proszę? Cieknie po ściankach rury ale tych wewnętrznych. Wilgotne cieplejsze powietrze skrapla się zazwyczaj na ściankach zimnej rury. Rura jest nasadzona na wylot kratki lub anemostatu więc tamtędy ścieka na płytę GK. Jeżeli rura idzie w lini prostej do grzybka na dachu to możliwe że pomimo że na poddaszu jest ciepło to podmuchy wiatru schładzają metalową rurę. Nie znam dokładnej drogi rury ani odległości od stropu, dachu itp ale może oprócz ocieplenia rury należało by pomyśleć o wstawieniu odcinka z PVC, zaworu zwrotnego lub wykonać kolanko w którym zbierać się będzie wilgoć a następnie pomału parować.. Dlatego też całość wymaga pewnej analizy co dokładnie jest powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts