fuchsler 13.09.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Jakie są stawki dla kierownika budowy w Szczecinie? A może jeszcze ktoś ma kogoś godnego polecenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.09.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Jakie są stawki dla kierownika budowy w Szczecinie? A może jeszcze ktoś ma kogoś godnego polecenia? Ja swojemu bede placil 4 tys. Jest on przy okazji konstruktorem i mezem architetki, wiec wiele spraw mozna przy okazji rozwiazac bedzie chyba (jak cos wyskoczy) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuchsler 14.09.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Czy ktoś może mi powiedzieć czy korzystanie z prądu od sąsiada na zasadzie założenia podlicznika u niego jest legalne? Czy tak można mieszkać. Chodzi mi tylko o aspekt prawny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 15.09.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Ktos pamieta co trzeba zrobic aby otrzymac pozwolenie na wlaczenie do sieci wodociagowej ? Mam warunki + projekt podlaczenia + pozwolenie na budowe. Podobno z tymi dwoma rzeczami musze gdzies pojechac (gdzie ? podlaczam w Dobrej) i od reki wydadza mi pozwolenie na podlaczenie do wodociagow ? Fantom Jedziesz z papierami do Wodociągów do Goleniowa, składasz papiery, płacisz chyba 84 zł i czekasz na odpowiedź. Gdy przyjdzie, to wszystko będzie tam napisane co i jak robić dalej Ale ja taki papier juz mam. Tweraz podobno potzrebuje jeszcze kolejengo: "Zgody na wlaczenia na tych warunkach co juz mam" Fantom Taką zgodę wydaje Urząd Gminy w Dobrej. Piszesz podanko i czekasz ok. 7 dni. Jak masz taką zgodę składasz papiery do Wodociągów. Najpierw zrobią ci wycenę. Jesli skorzystasz z ich usług to z nią nie płacisz, jesli nie to wycena kosztuje 180zł. Nam robił fachowiec nie z wodociągów. Wyszło ok. 2tys mniej. Pozałatwaił wszystko, byliśmy tylko na odbiorze. Zrozumiałem, że masz na razie warunki techniczne przyłącza wodociągowego. Potrzebujesz jeszcze zgody na przyłączenie do sieci wodociągowej - również z wodociągów zachodniopomorskich. A najlepiej jak opiszę jak to było w naszym przypadku: 1. Z warunkami technicznymi, projektem przyłącza jedziesz do Goleniowa do wodociągów, składasz kwity (można pocztą, ale liczy się kontakt z drugim człowiekiem), wnosisz opłatę (w naszym przypadku było 303 z groszami - można przelewem na konto), odbierasz od p. Szyszki ofertę wykonania przyłącza przez p. Kobusa To wodociągi wydają Tobie zgodę na podłączenie się do sieci wodociągowej, nie gmina! Jak skorzystasz z usług p. Kobusa to wszelkie papiery przywiezie Tobie do podpisania podczas montażu studni. Gość załatwia również odbiór powykonawczy 2. W gminie składasz wniosek o zajęcie pasa drogowego na 14dni przed operacją wkopywania studni. Te 14dni jest na papierze, ale można z gościem się umówić na wcześniejsze przekazanie pasa drogowego (bo pogoda ładna, bo łopaty chłopakom stygną, itp.). W takim przypadku umawiasz konkretnie termin z wykonawcą a telefonicznie umawiasz się z gościem z Urzędu Gminy i odbierasz pas drogowy. Za zajęcie pasa drogowego płaci się kilka zł/metr^2/dzień, ale zwykle jeden dzień wystarcza na zrobienie przyłącza. 3. W międzyczasie szukasz geodety, który wytyczy tobie punkty wykonania studni i samego przyłącza. I to wszystko Życzymy powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Witam Ktos pamieta co trzeba zrobic aby otrzymac pozwolenie na wlaczenie do sieci wodociagowej ? Mam warunki + projekt podlaczenia + pozwolenie na budowe. Podobno z tymi dwoma rzeczami musze gdzies pojechac (gdzie ? podlaczam w Dobrej) i od reki wydadza mi pozwolenie na podlaczenie do wodociagow ? Fantom Jedziesz z papierami do Wodociągów do Goleniowa, składasz papiery, płacisz chyba 84 zł i czekasz na odpowiedź. Gdy przyjdzie, to wszystko będzie tam napisane co i jak robić dalej Ale ja taki papier juz mam. Tweraz podobno potzrebuje jeszcze kolejengo: "Zgody na wlaczenia na tych warunkach co juz mam" Fantom Taką zgodę wydaje Urząd Gminy w Dobrej. Piszesz podanko i czekasz ok. 7 dni. Jak masz taką zgodę składasz papiery do Wodociągów. Najpierw zrobią ci wycenę. Jesli skorzystasz z ich usług to z nią nie płacisz, jesli nie to wycena kosztuje 180zł. Nam robił fachowiec nie z wodociągów. Wyszło ok. 2tys mniej. Pozałatwaił wszystko, byliśmy tylko na odbiorze. Zrozumiałem, że masz na razie warunki techniczne przyłącza wodociągowego. Potrzebujesz jeszcze zgody na przyłączenie do sieci wodociągowej - również z wodociągów zachodniopomorskich. A najlepiej jak opiszę jak to było w naszym przypadku: 1. Z warunkami technicznymi, projektem przyłącza jedziesz do Goleniowa do wodociągów, składasz kwity (można pocztą, ale liczy się kontakt z drugim człowiekiem), wnosisz opłatę (w naszym przypadku było 303 z groszami - można przelewem na konto), odbierasz od p. Szyszki ofertę wykonania przyłącza przez p. Kobusa To wodociągi wydają Tobie zgodę na podłączenie się do sieci wodociągowej, nie gmina! Jak skorzystasz z usług p. Kobusa to wszelkie papiery przywiezie Tobie do podpisania podczas montażu studni. Gość załatwia również odbiór powykonawczy 2. W gminie składasz wniosek o zajęcie pasa drogowego na 14dni przed operacją wkopywania studni. Te 14dni jest na papierze, ale można z gościem się umówić na wcześniejsze przekazanie pasa drogowego (bo pogoda ładna, bo łopaty chłopakom stygną, itp.). W takim przypadku umawiasz konkretnie termin z wykonawcą a telefonicznie umawiasz się z gościem z Urzędu Gminy i odbierasz pas drogowy. Za zajęcie pasa drogowego płaci się kilka zł/metr^2/dzień, ale zwykle jeden dzień wystarcza na zrobienie przyłącza. 3. W międzyczasie szukasz geodety, który wytyczy tobie punkty wykonania studni i samego przyłącza. I to wszystko Życzymy powodzenia. Aha. No to u mnie bedzie chyba troche inaczej. Nie wiem czy wogole pisac o to zajecie pasa bo droga w sumie nie istnieje - chyba jest przekazan gminie, ale to tylko gruz rozsypany i nikt tam nie jezdzi - chyab sobiue odpuszcze ten papier. Co do roboty, zlece chyba komus innemu. Wodociagi podobno za taka prace biora cos rzedu 5 tys zl (studnia, wodomierze, zawory, 5 m rury). Mi gosciu powiedzial ze wykona za 3500 zl. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 15.09.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Aha. No to u mnie bedzie chyba troche inaczej. Nie wiem czy wogole pisac o to zajecie pasa bo droga w sumie nie istnieje - chyba jest przekazan gminie, ale to tylko gruz rozsypany i nikt tam nie jezdzi - chyab sobiue odpuszcze ten papier. Co do roboty, zlece chyba komus innemu. Wodociagi podobno za taka prace biora cos rzedu 5 tys zl (studnia, wodomierze, zawory, 5 m rury). Mi gosciu powiedzial ze wykona za 3500 zl. Fantom Coś mi się wydaje, że jesteśmy niedalekimi sąsiadami My się budujemy przy drodze wzdłuż szeregowca na Granicznej (działka drogowa nr 231). Niestety jest to droga gminna i podlega tym samym przepisom, co normalna, wyasfaltowana droga. Co prawda kara za niezłożenie wniosku o zajęcie pasa drogi nie jest wysoka, bo z tego co się orientuję wynosi 10-krotność wartości zajętego pasa Ale chyba warto to mieć dla świętego spokoju. Nas studnia kosztowała 3600 - robocizna + materiał - gość polecany przez wodociągi (czyli nikt na pewno nie będzie robił "smrodu" powykonawczego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Aha. No to u mnie bedzie chyba troche inaczej. Nie wiem czy wogole pisac o to zajecie pasa bo droga w sumie nie istnieje - chyba jest przekazan gminie, ale to tylko gruz rozsypany i nikt tam nie jezdzi - chyab sobiue odpuszcze ten papier. Co do roboty, zlece chyba komus innemu. Wodociagi podobno za taka prace biora cos rzedu 5 tys zl (studnia, wodomierze, zawory, 5 m rury). Mi gosciu powiedzial ze wykona za 3500 zl. Fantom Coś mi się wydaje, że jesteśmy niedalekimi sąsiadami My się budujemy przy drodze wzdłuż szeregowca na Granicznej (działka drogowa nr 231). Niestety jest to droga gminna i podlega tym samym przepisom, co normalna, wyasfaltowana droga. Co prawda kara za niezłożenie wniosku o zajęcie pasa drogi nie jest wysoka, bo z tego co się orientuję wynosi 10-krotność wartości zajętego pasa Ale chyba warto to mieć dla świętego spokoju. Nas studnia kosztowała 3600 - robocizna + materiał - gość polecany przez wodociągi (czyli nikt na pewno nie będzie robił "smrodu" powykonawczego). No dalekimi sasiadami JA sie buduje na samym wlocie od strony Wolczkowa (po lewej stronie na granicy dobrej). Wiec jakeis 2 km roznicy A co do goscia od wody to dokaldnie tak. Robil juz kilka dzialek obok nas i u Was tez. A namiary mialem miedzy innym od Ciebie No i udalo mi sei stargowac do 3500. Zawsze cos. Pisaliscie to pisemko o zajecie pasa ? Przeciez oni rano rozkopia a wieczorem bedzie po ptakach - nikt nawet nie zauwazy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 15.09.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Ano napisaliśmy. Tak dla świętego spokoju, takie sprawy woleliśmy mieć pozałatwiane, bo z urzędami lepiej nie zadzierać P.S. Generalnie to żona tu częściej urzęduje dlatego nie pamiętałem, że kontakt masz od nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2008 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 WitamGdzie kupowaliscie pierwsze materialy typu stal zbrojeniowa czy deski na szalunki ?Tak bez zadnych problemow z dowozem itp aby bylo Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 15.09.2008 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mąż wyznaczył mi do załatwienia pręty. Dzwoniłam do Centrostalu Bydgoszczy z siedzibą na Pomorskiej i do Felmax'u. Cenowo lepszy wypadł Centrostal róznica w stosunku do Felmaxu była 600 zł. Załatwili też dojazd na budowę 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.09.2008 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mąż wyznaczył mi do załatwienia pręty. Dzwoniłam do Centrostalu Bydgoszczy z siedzibą na Pomorskiej i do Felmax'u. Cenowo lepszy wypadł Centrostal róznica w stosunku do Felmaxu była 600 zł. Załatwili też dojazd na budowę 300 zł. A o co biega z tymi gatunkami ? Bo przegladam wlasnie siec i widze, ze teoretycznie te same prety (zebrowane, fi, dlugosc itp) a maja rozne gatunki jakies kosmiocze pst500s czy cos podobnego. Z czym to sie je ?? Moza kupowac praktycznie dowolne czy jednak wybrane gatunki ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 16.09.2008 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 My dostaliśmy od naszego kierownika budowy nazwę prętów (czy gładkie czy żebrowane) z oznaczeniem jaki "fi" i jakie chcą wymiary i to wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 16.09.2008 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Sonia2003, jak Wam idzie budowa? Chcecie zamknąć na zimę? (ładną bramę macie , nasza się chowa ) pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 16.09.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 no brama to dzieło mojego teścia. Co do planów to będziemy się starać aby stan surowy zamknięty zrobić w tym roku. Ale wszystko będzie zależało od pogody. Na razie na czwartek zamówiony jest kolejny beton. Teraz chłopacy robią zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 18.09.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Po ile kupowaliscie paisek zasypowy ?Najtaniej znalazlem po 510 zl za 30 ton z dowozem. Cena chyba ok ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 20.09.2008 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 możesz przesłać mi na prv namiary na piasek zasypowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.09.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam Gdzie blisko za nasza zachodnia granica jest jakas najwieksza hurtownia materialow budowlanych ? No i aby ktos tam rozumial po polsku lub angielsku Fantom ps. Zamierzam zerknac na ceny np pustakow EDER a to produkowane jest u nich a u nas nikt tego nie sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 22.09.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Pytanko : gdzie braliscie beton ?Na razie mam najtaniej B20 po 260 zl netto z dowozem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 22.09.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 taniej nie znajdziesz, chyba że masz znajomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 06.10.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Witam. W końcu mamy PnB. Budujemy w Dołujach. Dziś zdjęty humus. Szukam namiary na gruz, bo dojazd do działki trzeba trochę utwardzić. Dostałam ofertę na gruz mielony 25 - 30 zł za tonę. Czy to dobra oferta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts