wiolasz 03.02.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 matka dyrektorka aleś super sie nazwała Nie bądź przerażona, początki zawsze takie..Moje przerażenie ustąpiło spokojowi i łagodnemu trzymaniu się konkretnego etapu budowy. Zdecydowanie łatwiej tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walker 03.02.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Znalażłem w Rzeszowie Maxa z Winerbergeru za 2,97 brutto z transportem.Jak myslicie,brać??Jakoś taniej nie spotkałem,ale też wszędzie nie pytałem.PS.W Hadykówce cena 2.99zł i termin lipiec-sierpień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 03.02.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Boże co za czasy ja w tamtym roku maksa z Winerbergera płaciłam cos koło 1.90 Pamiętam ze ja na początku kupiłam dużą partie maksów z Kupna ( Kupno przejął Winerberger i wyprzedawał ich stare zpasy w promocji po 1.53 ) oczywiście jak się okazało zabrakło mi jakieś 10 palet więc dokupiłam właśnie masy z Winerbergera i byliśmy z nich bardzo niezadowoleni, ponieważ są one polaryzowane czy coś w tym rodzaju, dlatego są lekkie ale i bardzo się kruszą, nie da sie z nich za bardzo zrobić połówki, gdy upadnie Ci taki maks na budowie to zostaną z niego szczępy murarze narzekali na niego ale co zrobić podobno teraz większość maksów jest z tymi wiórami tak na marginesie mąż mi wczoraj mówił że maksy w naszej hurtowni są po 3.10 byłam w szoku, a to jednak prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.02.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witaj _Beti_ Ceny materiałów budowlanych niestety rosną z miesiąca na miesiąc . Może nie podawaj nam (zaczynającym budowę) swoich cen bo jak się czyta Twój dziennik budowy to w kompleksy można wpaść........teraz takie koszty to marzenie . Tylko pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.02.2007 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Mac Iek będzie dobrze Ale fajnie, że w końcu ktoś podaje wszystkie koszta budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.02.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Walker - po wybudowaniu domu przestałem sie interesowac cenami materiałów sciennych, moge tylko potwierdzic co pisze _Beti_ ze ceny oszalały zaraz po tym jak Polacy wyprzedali cały swój przemysł budowlany ... i choc wiadomo było ze olbrzymie fundusze wpłyna do Polski po wejściu do Unii na autostrady, dla rolnictwa na modernizacje gospodarstw i ze rozpocznie sie run budowlany to mimo to dycydenci zdecydowali sprzedac wszystko ... cementownie, huty stali, wytwórnie materiałów ściennych i teraz za gówniany materiał jakim jest ytong czy porotherm - sory jesli kogoś uraziłem bo nie ma teraz w zasadzie innego duzego wyboru ... ( Beti, nie polaryzowane a porotyzowane czyli z duza ilościa porów powietrza produkowane tak jak bułki na srodkach spuchniających które z wyglądu tylko przypomina bułke - bo jak to scisniesz i wypuścisz z tej bułki powietrze to ciasta (mąki) jest tam tylko szczypta ...) tak wiec oni te gline faszeruja mocno trotami, w procesie wypalania troty ulegają spaleniu i zostaje powietrze, dlatego tak sa słabe i pękają do gliny dodaje sie jeszcze sporo popiołów, zeby zmniejszyc "tłustość gliny" a w zasadzie i wage i barwniki zeby były ładne ... czerwieniutkie taki wyrób pustakopodobny sprzedawany jest dukrotnie drożej niz dawny poczciwy max ... witaj Matko - dyrektorko ! skad taki oryginalny, ciekawy nick ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 03.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 ale zauważ ja teraz robie instalacje wod-kan i dziesiątki forumowiczów także jest na tym etapie I spytaj się kogoś z nich ile ich instalacja kosztował Na pewno podadzą sumę co najmniej pół razy większa niż moja choć robimy instalacje w tym samym czasie i materiały powinniśmy mieć w podobnych cenach wniosek jeden ludzie nie starają się tanio budować tylko mówią że domu poniżej 300tys to nie da się za Chiny ludowej wybudować i basta Ja na przykład już nie mogę zaglądać na watek o tanim budowaniu bo mnie ….. Żadnych faktów tylko głupie gadanie z którego nic nie wynika co do pustaków to faktycznie chyba juz trochę przegięli :evil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.02.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 ... Ja na przykład już nie mogę zaglądać na watek o tanim budowaniu bo mnie ….. Żadnych faktów tylko głupie gadanie z którego nic nie wynika ... najczesciej brak faktów _Beti_ tylko staszenie wyimaginowanymi "bo Ci sie zawali", "bo ci posadzka osiądzie", "bo popeka" itd, itp. jak zapytasz o przykład zawalenia sie, popękania - woda w ustach ludzie czesto wymieniaja grunt bez potrzeby, wożą dziesiątki czy setki m3 piachu, zamawiaja beton B20 i boja sie gruzu betonowego dołozyc, ocieplaja i izoluja fundamenty przesadnie, ładuja sie w zbedne koszty a brakuje na wykończeniówke za to czesto ... iadomo ze nawet ten nieizolowany beton rodzynkowy wytrzyma w ziemi i tak 2- 3 razy dłuzej od scian z porothermu czy ytonga, które rozsypia sie w proch po 150 - 200 latach ... co do instalacji centralnego ogrzewania - u mnie wyszła ona taniej niz kominek obudowa i z DGP czasem zastanawia mnie wszechobecna moda na kominek ... nie zebym totalnie potępiał kominki - ale sa przypadki, ze lepiej sprawdziła by sie w domu kotłownia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 03.02.2007 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Brzoza mam takie same zdanie a jak mam Cie pod reka to spytam co sądzisz o ociepleniu zew 10,12 czy 15 doradz coś Bo mąz chce 15 ja 12 a teśc 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.02.2007 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 jeśli chodzi o ocieplanie, to ja też mam mieć 15. Mój mąż mówi że wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.02.2007 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 _Beti_"trudna rada ze wzgledu na ocieplajacy sie klimat i zdrowy rozsadek wystarczy 12 cm ale jesli chodzi o to zeby całe zycie nie gdybac jakie to by było ciepło w domu jesli załozyłoby sie 15 cm ... bezpieczniej jest ustapic ... i dac 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 03.02.2007 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Może lepiej przeczytać poradnik? http://www.ursa.pl/faq.htmlPodobno zbyt gruba warstwa ocieplająca przynosi więcej szkód niż pożytku i musi być dostosowana do materiału z którego budowane są ściany... Gdzieś na tym forum byl ten temat też poruszany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pieter 03.02.2007 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam Mam pytanie i proszę o pomoc. Buduję dom 150 m2 i problem mój to strop. Czy fert jest drogi i czy 7000 za niego to dużo .jestem z rzeszowa. I jeszcze jedno co mnie smuci ....czy to prawda że pustak MAX u 22o kosztuje 3,oo zł za sztukę ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.02.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Witam Mam pytanie i proszę o pomoc. Buduję dom 150 m2 i problem mój to strop. Czy fert jest drogi i czy 7000 za niego to dużo .jestem z rzeszowa. I jeszcze jedno co mnie smuci ....czy to prawda że pustak MAX u 22o kosztuje 3,oo zł za sztukę ? pozdrawiam Do stropu jeszcze nie doszedlem , a jeśli chodzi o Max'y to całkiem możliwe (jeżeli chodzi Ci o Max'y bo U 220 to nie to samo... z tego co wiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.02.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Max 220 kosztuje 3 zł albo i wiecej..Zależy skad te Maxy..W Białej znajedziesz trochę tańsze ale czy dobre to nie wiem. Z Leiera. U220 jest trochę tańszy ale dokładnych cen nie znam..Nie wiem co to fert...monolityczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.02.2007 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 witaj Piotrco do cen maxa i stropu - nie wypowiem sietańszy cenowo od Ferta powinien być Ackerman (sa to same pustaki bez belek)natomiast ja robiłem Ferta podobnie jak sie robi Ackermana - belki do Ferta wylałem razem ze stropem, przy tej metodzie strop okazał sie dośc tani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.02.2007 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 witaj brzoza Przejrzałem ostatnio wątek w sondażach gdzie "dyskutujecie " sobie z Geno na temat humusu. Jak "zejdą" śniegi będę kopał pod fundament i natknę się na ten sam problem. Z tego co mówisz to w naszym regionie humusu się nie usuwa.....podtrzymujesz to zdanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 03.02.2007 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Z tego co mówisz to w naszym regionie humusu się nie usuwa.....podtrzymujesz to zdanie? Nie??? a dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 03.02.2007 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Z tego co mówisz to w naszym regionie humusu się nie usuwa.....podtrzymujesz to zdanie? Nie??? a dlaczego? Wiola a dlaczego ładowac sie w ryzyko i koszty ? czy 20 lat temu ktos sciagał humus ? dowiedz sie w sasiednich domach czy sciagali i czy z tego powodu maja jakieś kłopoty z zapadającą sie posadzką ? u nas wystepuje glina ze sladowa ilościa humusu to moga być promile a moga procenty (no chyba ze masz jakias działka na której wczesniej były inspekty czy jakaś ferma drobiu) w takiej glinie przyjmuje sie zawartość humusu w granicach 2 - 3 % max i te 2- 3 % ulegaja rozkładowi pod budynkiem - znikaja po jakimś czasie cześć ludzi tak jest przestraszona tym zanikniecem i pakuje sie w koszty wybiera te ziemie zwana potocznie "humusem", nawozi w to miejsce piach i zagęszcza ... czesto do tego celu stosuje piach najtańszy tzw. kopany- czyli z mułem rzecznym i zanieczyszczeniami organicznymi i mineralnymi - wiec zamienia czesto siekierke na kijek bo taki piach zageszcza sie sie trudno jesli nie potrafi tego piachu prawidłowo zagęścić - a dzieje sie to w gross wypadków - wtedy jest wieksze ryzyko opadniecia o więcej procent niz te 2- 3 % po zaniku humusu ... ja cytowałem wielokrotnie tych co sciagneli ziemie -"nibyhumus", zamienili na piach i mieli z tego powodu kłopoty ... odkrywali pustke pod posadzka najczęściej przypadkiem ... i chwała im za to ze zechcieli tym podzielic sie na forum i ostrzec innych nie kazdy jednak to czyta ... Mac Iek - nie zmieniłem zdania p.s. co to jest humus mozna sobie poczytac w encyklopediach, wikipediach czy ksiązkach rolniczych kupuje sie toto w workach w sklepach ogrodniczych mozna kupic worek i porównac z ziemia pod przyszłym budynkiem ... czy jedno z drugim ma coś wspolnego .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mac Iek 03.02.2007 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2007 Dzięki brzoza za wykładzik. A pomyśleć, że jeszcze miesiąc temu nie miałem pojęcia, że jest taki termin jak humus i może mieć coś wspólnego z budowaniem domów. Jak to mówią człowiek uczy się przez całe życie..........(i głupi umiera ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts