Elcia1 28.07.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 Myślę, że mało ludzi buduje z gazobetonu (przynajmniej w moim rejonie) i fachowcy nie są przyzwyczajeni do tego materiału. Każdy (oprócz elektryków) jeży się jak widzi nasz domek. Pytają dlaczego nie budowaliśmy z ceramiki. Tynkarz wspominał, że bez gruntu może się tynk odwarstwić i widział już kiedyś jak odpadła cała ściana.Podręczę go jeszcze pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.07.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 ... Tynkarz wspominał, że bez gruntu może się tynk odwarstwić i widział już kiedyś jak odpadła cała ściana. Podręczę go jeszcze pytaniami. prawdopodobnie nie widział - a tylko słyszał ... i prawdopodobnie powtarza głupoty o gruncie /może niech konkretnie opowie jak to badał, ze tynk zagruntowany trzyma sie lepiej - palcami, młotkiem, siekierą, jezykiem ? czy wogole to badał, i gdzie u kogo badał ? / może rozwine - częśc tynkarzy starej daty opowiada historyjki jak to odpadł tynk z suporka czyli betonu komórkowego czesć młodszych to podchwytuje i równiez straszy inwestorów ... nie mają pojęcia dlaczego tak sie dzieje - a tylko straszą ... więc owszem odpadał tynk od bloczków wyprodukowanych w zimie na mrozie dlatego ze gorące /po naparzaniu/ bloczki wywozono z autolaawów na mróz .../ a było to czasach gierkowskich i w okresach dużego popytu - wtedy nie przestrzegano reżimów technologicznych - tylko aby szybciej i więcej/ wtedy wierzchnia skorupka bloczka zamarzała i trzymała sie na słowo honoru kiedy narzucono na to tynk - odparzał wraz ze skorupką ... remedium na to było posiekanie powierzchni pustaków siekierką czyli dobranie sie do warstwy "zdrowej" ci madrzejsi murarze wiedza o tym a reszta wymysla dyrdymałki, ze rzekomo grunt wzmocni wierzchnią warstwe bloczka wg mnie - jesli bloczki sa dobre - nie trzeba ich niczym wzmacniac /tylko szpryc cementowy/ jesli sa z produkcji zimowej wywiezione zbyt szybko na mróz ani grunt i ani święcona woda im nie pomoże ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia1 28.07.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 jeśli są z produkcji zimowej wywiezione zbyt szybko na mróz ani grunt i ani święcona woda im nie pomoże ... Ups, to ciekawe, z której produkcji są moje? Dziękuję za wyczerpującą informację. Już teraz wiem o co w tym chodzi. Skąd Ty to wszystko wiesz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.07.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 ... Skąd Ty to wszystko wiesz? Pozdrawiam. podsłuchiwałem tych mądrzejszych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigou 28.07.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 poprosze o namiary na kontaktowego kominiarza. Rzeszow, Sedziszow lub okolice. Chodzi mi o porade w kwestii lokalizacji pieca kaflowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 28.07.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2009 chyba najpiękniejszy wieczór tego lata ... świerszcze pięknie grają /nie jestem pewien czy swierszcze czy koniki polne - bo to na polu pszenicy za oknem - a jesli pole ... to chyba koniki polne ... ? / rozkwitły kwiaty wiesiołka /rozchylaja pąki tylko nocą/ mocno pachnie maciejka ... nie ma swietlików - za to szlak znaczą samoloty okoliczne psy poszczekują a młody kotek ssie kocice i mruczy /babka mówiła, ze to kocie pacierze/ i spokój ... i taka cisza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 29.07.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 chyba najpiękniejszy wieczór tego lata ... świerszcze pięknie grają /nie jestem pewien czy swierszcze czy koniki polne - bo to na polu pszenicy za oknem - a jesli pole ... to chyba koniki polne ... ? / rozkwitły kwiaty wiesiołka /rozchylaja pąki tylko nocą/ mocno pachnie maciejka ... nie ma swietlików - za to szlak znaczą samoloty okoliczne psy poszczekują a młody kotek ssie kocice i mruczy /babka mówiła, ze to kocie pacierze/ i spokój ... i taka cisza ... ...i meszki żrą, o czerwone bąble od tego są ...i do lekarza z dzieckiem trzeba jechać, bo nie wiadomo co z tego wyniknie... .... i wogle lato pieknie, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 29.07.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2009 No i wakacji w moim przypadku już koniec, ale nasze morze choć zimne piękne jest, także pora wrócić na budowę. Ale okna juz prawie wybrane, drzwi wejściowe też, brama garazowa pewnie będzie z Normstalhu no i tynkarze na wrzesień też zamówieni są Widze, że w międzyczasie pojawil się temat okien. Ja przed wyjazdem na wakcje zrobiłem rekonesans po rzeszowskich firmach okiennych i dla tych tych którzy sa jeszcze przed podjęciem ostatecznej decyzji, proponuję zapoznac się z ofertą firmy Avante. W Rzeszowie ich oknami handluje firma Karmar, obok RCMB. O ich oknach mozna duzo poczytac na forum Muratora. Obejrzałem te okna, pooglądałem, podotykałem poczytałem o producencie - wyposarzenie dodatkowe jak ciepła ramka i jeszcze inne bajery w cenie okien i wszystko wyszło taniej niz w Mariocie, porównywalnie jak we VIP-ie Szewpolu i Pamoplaście, taniej jak w Vidok-u a jakość wykonania okien perfekcyjna (łączenia profili, uszczelek - naoprawdę super to wygląda). Z resztą jedzcie na Przemysłową i sprawdzcie sami. Ja na 99 % zdecyduje się na te okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elcia1 30.07.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Rozłożyłam instalację pod centralny odkurzacz, który będzie .... kiedyś. Jestem dumna i zaniepokojona... czy to będzie działać? Jutro wychodzą bardzo sympatyczni panowie elektrycy (godni polecenia i nie zdzierają kasy) i czekamy na tynkarzy. Oby nie za długo, bo mieli być wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samfiradło 30.07.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Chcę się przywitać, jako i ja budowniczy z podkarpacia, zastanawiałam się gdzie się przywitać bo dom jest w swiętokrzyskim Mamy nowy-stary dom, wybudwany w ubiegłym wieku nigdy nie wykończony i my się za niego wzięliśmy, wlaśnie zostały położone tynki wewn. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 30.07.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Rozłożyłam instalację pod centralny odkurzacz, który będzie .... kiedyś. Jestem dumna i zaniepokojona... czy to będzie działać? Jutro wychodzą bardzo sympatyczni panowie elektrycy (godni polecenia i nie zdzierają kasy) i czekamy na tynkarzy. Oby nie za długo, bo mieli być wczoraj. Pięknie to napisałaś! http://mloda.ekrakow.pl/!ola/haha_krzeslo.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baru 30.07.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 Cześć Słoneczko! Dawno Cię u nas nie było!! I wszystkich Kamikadze - czyli Nowych-Budujących też witam i powodzenia życzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 31.07.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Baru, zaglądam i czytam , a tylko czasem się odezwę co by Wam głowy nie zawracać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 01.08.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Ja równiez się melduję po wakacjach. I zaraz jak z nich wrocilismy to dowiedzielismy sie ze w naszym rejonie grasuja złodzieje - wchodza do domu na śpiocha (gazuja) I znow problem. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forum_user 01.08.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ...w naszym rejonie grasuja złodzieje - wchodza do domu na śpiocha (gazuja) I znow problem. Pozdrawaim grasuje kto tylko ma ochote ... i slimaki bezskorupowe i Lepper i ci z Ligi Rodzin Polskich ... i wilki które bezkarnie włamuja sie do zagród i napadaja na drodze na dzieci i ci którzy w 2007 roku /wiedząc, ze Polak z Lublina, Rzeszowa czy Kielc jest nie gorszym mięsem armatnim - w Iraku czy Afganistanie - niż np. warszawiak/ uchwalili w sejmie, ze ten sam Polak jako pacjent to juz druga czy trzecia kategoria obywatela NFZ płaci za takiego mniej ... w naszym regionie kwitnie złodziejstwo /handel ludzmi, łamanie prawa pracy, wykorzystywanie nieletnich itd/ - a policja ma jedna z najwyższych wykrywalności /jak nie najwyższa/ w kraju !!! specjalizuja sie w rowerzystach i za przekraczanie szybkosci / na radarach/ łapią tak szybko - ze szok ! więzienia pekają w szwach, a wypadkowośc sie nie zmniejsza .... p.s. jak myslisz, po zagazowniu mogli by zgwałcic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 01.08.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 Jeju Brzoza - przeraziłes mnie teraz. O tym nie myslałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 01.08.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2009 ........................................ w naszym regionie kwitnie złodziejstwo /handel ludzmi, łamanie prawa pracy, wykorzystywanie nieletnich itd/ - a policja ma jedna z najwyższych wykrywalności /jak nie najwyższa/ w kraju !!! specjalizuja sie w rowerzystach i za przekraczanie szybkosci / na radarach/ łapią tak szybko - ze szok ! więzienia pekają w szwach, a wypadkowośc sie nie zmniejsza .... p.s. jak myslisz, po zagazowniu mogli by zgwałcic ? Ech,ten nasz brzoza...takie okropienstwa nam tu na swiatlo dzienne wyciaga... A ja mam calkiem symapatyczny post (chyba ).Sluchajcie,jest do wziecia kotek.A wlasciwie koteczka i drugi kotek.Koteczka jest przesliczna,trojkolorowa!!!Nie bardzo moze isc tam gdzie ja chca,bo jest bardzo wrazliwa i niesmiala(ale nie fajtlapa!) a tam jest masa dzieci.Szukamy dla niej czegos spokojniejszego. A ten drugi to ruuuddzzielec!!!Ktoras z forumowiczek naszych takiego prezentowala kiedys-spal w doniczce ! Jakby co to na priv-bo to przeciez bardzo budowlane forum i troche nie wypada . Pozdrawiam Budujacych!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 02.08.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witajcie, czy ktoś z was ma rekuperator z kominkiem? Jaki wkład wybraliście? Myślałam nad Hajdukiem ale nikt ze sprzedających nie wie co to jest system Jet Stream Exstra, a podobno wkład z czyms takim ma byc dobry. Z drugiej strony duzo tanszy jest wklad Zuzia z Kratki, też podobno ok do wentylacji mechanicznej. No i nie wiem co wybrac... moze coś poradzicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 02.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witajcie, czy ktoś z was ma rekuperator z kominkiem? Jaki wkład wybraliście? Myślałam nad Hajdukiem ale nikt ze sprzedających nie wie co to jest system Jet Stream Exstra, a podobno wkład z czyms takim ma byc dobry. Z drugiej strony duzo tanszy jest wklad Zuzia z Kratki, też podobno ok do wentylacji mechanicznej. No i nie wiem co wybrac... moze coś poradzicie wg mnie Hajduk. Z drugiej strony jak okazyjne palenie w kominku to może nie ma co przepłacać. Najlepiej obejrzec je "na zywo" i zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 02.08.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 A ja mam calkiem symapatyczny post (chyba ).Sluchajcie,jest do wziecia kotek.A wlasciwie koteczka i drugi kotek.Koteczka jest przesliczna,trojkolorowa!!!Nie bardzo moze isc tam gdzie ja chca,bo jest bardzo wrazliwa i niesmiala(ale nie fajtlapa!) a tam jest masa dzieci.Szukamy dla niej czegos spokojniejszego. A ten drugi to ruuuddzzielec!!!Ktoras z forumowiczek naszych takiego prezentowala kiedys-spal w doniczce ! Jakby co to na priv-bo to przeciez bardzo budowlane forum i troche nie wypada . Pozdrawiam Budujacych!!! HEj Ten rudzielec to nasz Maniek, wziety własnie z forum. Niestety ale juz kota ja nie wezmę, choć na jesień mam chętną na kotka, ale dopiero na jesien. Teraz mieszka tam dziecko z alergią na kocią sierść, wiec odpada. Ale polecam innym, którzy myslą nad wzięciem zwierzaka do domu: Kot jest zdecydowanie mniej wymagający i mniej problematyczny niż pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts