Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Czy ktoś może mi powiedzieć czy korzystanie z prądu od sąsiada na zasadzie założenia podlicznika u niego jest legalne? Czy tak można mieszkać. Chodzi mi tylko o aspekt prawny.

w zasadzie jest to legalne, ale trudne. chodzi o to, że na jednej skrzynce i jednym przydziale mocy wisiałyby dwa domy, co czasami mogłoby prowadzić do wywalenia bezpieczników. dlatego mieszkanie mogłoby być kłopotliwe dla obu stron. dużo trudniejsze niż budowa na pożyczanym prądzie.

inna sprawa - nie zakładać oficjalnego podlicznika z powiadomieniem enei, bo będą robić problemy.

A gdzie probelm ? Wazne jaka moc sie zamowi. Wezmie 3 x 63 A i starczy z 50% zapasem na dwa domy. Albo bez zapasu jak bedzie grzac pradem.

Fantom

MY wisimy na kablach jak pająki w 5 od jednego sąsiada i jakoś dajemy radę i to prawie rok czasu. Niekiedy wywalało korki jak tynkarze z agregatem wchodzili na poszczegłólne budowy. Co prawda nie wszyscy jeszcze mieszkają i nie używają tyle sprzetów bo tak to pewnie by była masakra i non stop by wywalało.

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Jakie są stawki dla kierownika budowy w Szczecinie? A może jeszcze ktoś ma kogoś godnego polecenia?

3 tyś do stanu surowego, 5 tyś jak do końca.

Pierwszego mielismy takiego do końca, ale zmienilismy na takiego do stanu surowego zmkniętego. Pierwszy był tak dokładny, że aż upierdliwy. Wykonawca rozbierał fudamenty :lol: :lol: . Działo się działo, jak skończyliśmy to fundamenty były prościutkie prawie do mn. Pomimo tego zrezygnowaliśmy z niego, mieliśmy dość nerwówki. Stan surowy chyba skończylibyśmy za 2 lata. Nie chciałam kierownika figuranta, ale ten był przesadzony. Obecny jest póki co ok. Służy radą, pomocą, kontroluje budowę.

Rozbierał fundamenty bo było źle? Czy się nie podobały kierownikowi? Bo to dwie różne kwestie. Napisz coś więcej na ten temat.

Witam

Gdzie kupowaliscie

-stal zbrojeniowa

-deski na szalunki ?

Tak bez zadnych problemow z dowozem itp aby bylo

Fantom

Stal zbrojeniową braliśmy w Hurtowni w Dobrej na ul. Sportowej u M. Nosala. Generalnie większość materiałów braliśmy z tej hurtowni. Cena stali nie różniła się od ceny w innych miejscach (a nawet była korzystna). Fakt, że cenę ustaliliśmy w marcu, a później stal podrożała.

Deski - skład Kudry

Jakie są stawki dla kierownika budowy w Szczecinie? A może jeszcze ktoś ma kogoś godnego polecenia?

3 tyś do stanu surowego, 5 tyś jak do końca.

Pierwszego mielismy takiego do końca, ale zmienilismy na takiego do stanu surowego zmkniętego. Pierwszy był tak dokładny, że aż upierdliwy. Wykonawca rozbierał fudamenty :lol: :lol: . Działo się działo, jak skończyliśmy to fundamenty były prościutkie prawie do mn. Pomimo tego zrezygnowaliśmy z niego, mieliśmy dość nerwówki. Stan surowy chyba skończylibyśmy za 2 lata. Nie chciałam kierownika figuranta, ale ten był przesadzony. Obecny jest póki co ok. Służy radą, pomocą, kontroluje budowę.

Rozbierał fundamenty bo było źle? Czy się nie podobały kierownikowi? Bo to dwie różne kwestie. Napisz coś więcej na ten temat.

Po wylaniu ław okazało się, że jest jest różnica ok 4 cm. Kierownik powiedział majstrowi aby w pierwszej warstwie z jednej strony dał min. zaprawy a z drugiej ok 4cm. Majstrowi coś się pochrzaniło dał z jednej strony 4 cm a z drugiej wyszlo mu 8 cm. Mało tego kolejne warstwy narożników też miały ok 6-8 cm zaprawy. Jak to zobaczyłam to ja "baba budownicza" nieźle się zdziwiłam. Zadzwoniłam do kierwonika zdać relację i ten obiecał, że rano zajedzie na budowę. Zajechał, ale popołudniu, gdzie majstry zdążyli już cos porobić.

Faktem poziom był zachowany, ale ta zaprawa...........

No i kierownik kazał im to rozebrać. Rozbierali pierwszą warstwę bloczków i wszystkie narożniki na wysokość 3-4 warstw. Była niezła jazda, mój mąż prawie pogonił wykonawcę. Wszystko skończył się dobrze zrobili na nowo pierwszą warstwę, ale nie nadrabiali zaprawą tylko przycinali bliczki. Po zalaniu chudziaka funadamenty są super ruwniutkie. Wtedy też byłby, dom by się nie zawalił, ale stało się jak się stało.

Witam,

słuchajcie, chwalicie Nosala, za dobre ceny i dostepność materiałów..... wiecie, co facet powiedział mojemu mężowi jak zapytał ostatnio o cenę materiałów (kilku)?... że nie sprzeda, bo obsługuje całe budowy!!! :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam

A.

Z tymi cenami to na dwoje babka wróżyła. Ceny wyjściowe ma wysokie. My inwestorzy targujemy się i wydaje nam się, że złapalismy okazje. My targowaliśmy się o bloczki i cement, fakt wyszło dużo taniej. O reszcie, papa, dysperbit, cementplasta, folia nie pomyśleliśmy. Teraz wiem było drogo.

Ostatnio zamawiałm nadproża, to co u nosala było netto w wodkanie było brutto. Zamowiłam w wodkanie do tego dostaliśmy maly rabat. Wyszlo jakieś 400 zł różnicy między nosalem a wodkanem. O pustakach wentylacyjnych nie wspominam np. Pustak podwójny 9 netto u nosala, 7,45 brutto w wodkanie. Ten sam producent Roosens. Wodkan nawet same rury kanalizacyjne nam na budowę przywiózł. Nie ma u nich problemu z dostawą, u nosala "jak będziemy po drodze to przywieziemy" i w końcu nie wiemy kiedy.

Jeśli nosal wam nie sprzeda to kto inny. Hutrowni dostatek. :D :D :D

Witam,

słuchajcie, chwalicie Nosala, za dobre ceny i dostepność materiałów.....

pozdrawiam

A.

Z tymi cenami to na dwoje babka wróżyła. Ceny wyjściowe ma wysokie. My

Wodkan to wiem ktory. A ten Nosal to Bimar ? Czy cos jeszcze innego ?

Fantom

Witam wszystkich. Mam pytanie czy ktoś ostatnio wykonywał ogrodzenie na podmurówce betonowej + słupki stalowe. Interesuje mnie ile teraz ekipy wołają za wykonanie findamentu w gruncie i obsadzenie słupków no i zalanie tego betonem. Dostałem wycenę na 35mb sama podmurówka wysokość od dna wykopu ok 75 cm (mam lekką skarpę) materiał i robocizna 5500 zł. Wydaje mi się że gościu na głowę upadł. Co wy o tym sądzicie. Może ktoś ma jakąś ekipę od takiej roboty godną polecenia i niedrogą.

Witam,

pozdrawiam

A.

Fantom

Nosal to Budmaster na ul. Sportowej, Bimar to Adam Bieczyński, ten przy głównej drodze.

Witam,

pozdrawiam

A.

Fantom

Nosal to Budmaster na ul. Sportowej, Bimar to Adam Bieczyński, ten przy głównej drodze.

Czyli wg opini (obsluga klienta) najlepiej isc w kolejnosci do :

wodkan

bimar

budmaster

?

Fantom

Witam,

pozdrawiam

A.

Fantom

Czyli wg opini (obsluga klienta) najlepiej isc w kolejnosci do :

wodkan

bimar

budmaster

?

Fantom

Wg mnie: wod-kan, budmaster i na końcu bimar (najwyzsze ceny a właściciel nawet nie chciał z nami rozmawiać)

ja też polecam Wodkan, udalo mi się w bardzo dobrej cenie kupić systemowy komin Zapela:) Bardzo fajna obsługa i bezproblemowy dowóz, natomiast u Nosala z małymi rzeczami jest duży problem, nie chcą dowozić i najlepiej by było jakby brać u nich wszystko, wtedy są jak najbardziej pro klientowi:)

ja też polecam Wodkan, udalo mi się w bardzo dobrej cenie kupić systemowy komin Zapela:) Bardzo fajna obsługa i bezproblemowy dowóz, natomiast u Nosala z małymi rzeczami jest duży problem, nie chcą dowozić i najlepiej by było jakby brać u nich wszystko, wtedy są jak najbardziej pro klientowi:)

Racja

My wlaśnie rozważamy czy Zapel czy IBF.........i nie wiem.

[...]

Po wylaniu ław okazało się, że jest jest różnica ok 4 cm. Kierownik powiedział majstrowi aby w pierwszej warstwie z jednej strony dał min. zaprawy a z drugiej ok 4cm. Majstrowi coś się pochrzaniło dał z jednej strony 4 cm a z drugiej wyszlo mu 8 cm. Mało tego kolejne warstwy narożników też miały ok 6-8 cm zaprawy. Jak to zobaczyłam to ja "baba budownicza" nieźle się zdziwiłam. Zadzwoniłam do kierwonika zdać relację i ten obiecał, że rano zajedzie na budowę. Zajechał, ale popołudniu, gdzie majstry zdążyli już cos porobić.

Faktem poziom był zachowany, ale ta zaprawa...........

No i kierownik kazał im to rozebrać. Rozbierali pierwszą warstwę bloczków i wszystkie narożniki na wysokość 3-4 warstw. Była niezła jazda, mój mąż prawie pogonił wykonawcę. Wszystko skończył się dobrze zrobili na nowo pierwszą warstwę, ale nie nadrabiali zaprawą tylko przycinali bliczki. Po zalaniu chudziaka funadamenty są super ruwniutkie. Wtedy też byłby, dom by się nie zawalił, ale stało się jak się stało.

Witaj w klubie :) To wszystko to mały pikuś. Nie chcę straszyć, takie sprawy też mnie stresowały, Później to dopiero są problemy... Lepiej zostawcie sobie nerwów na większe porażki.... Będą, będą..... Powodzenia :)

Witam

Gdzie kupowaliscie

-stal zbrojeniowa

-deski na szalunki ?

Tak bez zadnych problemow z dowozem itp aby bylo

Fantom

deski szalunkowe kupowaliśmy w bimarze w dobrej (500 zł/m3 +30 zł transport) a listwy dystansowe do zbrojeń w teleport2000 na Chopina w Szczecinie.

Wlasnie dzownilem do Bimaru rano i sprzedali ostatnie dzisiaj :) Nastepna dostawa za kilka dni :(

Fantom