Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

tomadyna napisał:
Witam

Czy możecie podpowiedzieć gdzie szukać sztachetek drewnianych do wykonania płotu, takich klasycznych szerokości ca.90 mm grubości 20 mm zaokrąglonych na górze. W składach drzewnych takich rzeczy nie robią.

oprócz nieśmiertelnej castoramy? :wink: jakbym ja miał sobie robić, to bym kupił deseczki i sam je pozaokrąglał na końcach. a tak to zrobi to każdy stolarz, przy okazji może je trochę lepiej poszlifować, polakierować, wyfrezować jakiś wzorek etc.

Q-BIS napisał:
  sonia2003 napisał:
jeśli mozna to ja też potrzebuję namiary na leśniczego (na słupki do ogrodzenia)

Witam,

to numer telefonu do nadleśnictwa Trzebież 091/312 69 83 (w.30)

a oto numer telefonu do leśniczego w Dobrej 694 416 710 :)

Pozdrawiam

Sa jeszcze lepsze (czytaj tansze) rozwiazania na te slupki czy najlepiej do nadlesnictw i tyle ?

Fantom

Tak myśleliśmy o oknach. Byliśmy u naszego sąsiada, który ma swój sklep w Mierzynie (Porta... nie pamiętam co dalej) i w M&S. Kalkulacje jakie otrzymaliśmy są bardzo zbliżone do siebie. Na pewno wiemy że bierzemy bramę garażową Normstahl.

Aniutka i Roofi napisał:
  sonia2003 napisał:
jeśli mozna to ja też potrzebuję namiary na leśniczego (na słupki do ogrodzenia)

witam Sąsiadów :D

A.

P.S Myśleliście już o oknach? :( Ja mam same dylematy.

Aniutka i Roofi napisał:
No to pociągnę temat :wink: , mieliście kilka ofert na bramy??... też myślałam o Normstahl-u, ale podpowiedzcie może, gdzie najlepiej się udać :)

pozdrawiam

A.

My dzisiaj taką zamówiliśmy, model Euroflair (2625x2250)-w kolorze złoty dąb- najlepszą ofertę otrzymaliśmy w M&S. Zamówiliśmy u nich okna i drzwi CAL-a. Nieźle się targowaliśmy. Warto się do nich wybrać.

Taką samą bramę Lebo z Mierzyna wycenił 400zł wiecej.

Aniutka i Roofi napisał:

P.S Myśleliście już o oknach? :( Ja mam same dylematy.

Myślimy, myślimy i dzisiaj zamówilismy. Montaż dopiero w listopadzie, ale później nie byłłoby czasu na latanie.

Wyceny mieliśmy z Oknoplastu, Vetrex-u, Jezierskiego, Lebo i M&S. Wybraliśmy M&S, model SEVENLine.

inches

też braliśmy wycenę z Oknoplastu, Jezierskiego i MS... ale nam wyszło, że Oknoplast z oknem balkonowym HS (przesuwane, bajka!) kosztuje tyle samo, co Sevenline z termowkładem w MS z drzwiami balkonowymi uchylno-przesuwnymi :( . No i stąd mój dylemat.

A będziecie mieć rekuperator może? Nie wiem które okna lepsze-cieplejsze....

A możesz dać namiar na priv, gdzie w MS można się tak fajnie potargować, tym bardziej, że brama Normstahl też nam pasuje :D ?

A.

emwu napisał:
Myslelismy, myslimy i pewnie jeszcze troszke pomyslimy. Chyba mnie nie stac na to co bym chciala. szukam wiec czegos w miare rozsadnych cenach ale jest tyle ofert ze glowa boli. A ile ofert , tylu sprzedawcow. Ilu sprzedawcow tyle opinii. Kazdy doradza inaczej. Juz sie calkiem pogubilam. Pewnie zdecydujemy sie na okna PCV , w dwustronnej okleinie, profil Veka. Dylematy jesli chodzi o zabezpieczenia i rozwiazanie dotyczace okna tarasowego (3,60 m szerokie).

A wy gdzie sie budujecie?? Dobra - jest wielka :)

Nasza przygoda z oknami ciągnie się do teraz chociaż okna montowane były w grudniu i nie chodzi tu o firmę (mamy profil Veka, ) tak naprawdę bardzo istotna jest firma motując dane okna. Powiem tak: na takich partaczy jak my trafiliśmy to przechodzi ludzkie pojęcie, kompletnie się nie znali na montażu, jak im nie pasowały listwy przyokienne (pękła szyba i trzeba było je wyjąć) to je poprzycinali ( wzieli na odwrót górną na dolną, a dolną na górną dlatego nie pasowały), a teraz są szpary. Przyjeżdżało dwóch i ogólnie prześcigali się który dłużej trzyma ręce w kieszeni. Ogólnie szkoda gadać, ale przestrzegam. Trzeba samemu się przeszkolić w montażu i patrzeć im na ręce :x :(

nigri napisał:
  emwu napisał:
Myslelismy, myslimy i pewnie jeszcze troszke pomyslimy. Chyba mnie nie stac na to co bym chciala. szukam wiec czegos w miare rozsadnych cenach ale jest tyle ofert ze glowa boli. A ile ofert , tylu sprzedawcow. Ilu sprzedawcow tyle opinii. Kazdy doradza inaczej. Juz sie calkiem pogubilam. Pewnie zdecydujemy sie na okna PCV , w dwustronnej okleinie, profil Veka. Dylematy jesli chodzi o zabezpieczenia i rozwiazanie dotyczace okna tarasowego (3,60 m szerokie).

Nasza przygoda z oknami ciągnie się do teraz chociaż okna montowane były w grudniu i nie chodzi tu o firmę (mamy profil Veka, ) tak naprawdę bardzo istotna jest firma motując dane okna. Powiem tak: na takich partaczy jak my trafiliśmy to przechodzi ludzkie pojęcie, kompletnie się nie znali na montażu, jak im nie pasowały listwy przyokienne (pękła szyba i trzeba było je wyjąć) to je poprzycinali ( wzieli na odwrót górną na dolną, a dolną na górną dlatego nie pasowały), a teraz są szpary. Przyjeżdżało dwóch i ogólnie prześcigali się który dłużej trzyma ręce w kieszeni. Ogólnie szkoda gadać, ale przestrzegam. Trzeba samemu się przeszkolić w montażu i patrzeć im na ręce :x :(

a możesz powiedzieć z której firmy tacy "fachowcy", co bym przypadkiem na nich nie trafiła, bo temat okien należy do mne ("połówka" umywa ręce, zajmuje się cięższymi tematami-bloczki, stropy, piach itp. :D )?

Aniutka i Roofi napisał:
inches

też braliśmy wycenę z Oknoplastu, Jezierskiego i MS... ale nam wyszło, że Oknoplast z oknem balkonowym HS (przesuwane, bajka!) kosztuje tyle samo, co Sevenline z termowkładem w MS z drzwiami balkonowymi uchylno-przesuwnymi :( . No i stąd mój dylemat.

A będziecie mieć rekuperator może? Nie wiem które okna lepsze-cieplejsze....

A możesz dać namiar na priv, gdzie w MS można się tak fajnie potargować, tym bardziej, że brama Normstahl też nam pasuje :D ?

A.

Poszło na priv.

emwu napisał:
Wiec ja juz znalazlam i zamowilam. Slupki po 7 zl razem z transportem. Slupki sosnowe 2,5 m o srednicy 8-14 cm. Jak ktos chce namiary to dam.

Słupki kupowałem u leśniczego w Wielgowie. Płaciłem za metr sześcienny, po przeliczeniu ilosci słupków. Wychodziło zdecydowanie taniej, jak w leśnictwach po lewej stronie Odry. Jest tylko kwestia transportu, ale też do przeskoczenia. I tak wychodziło taniej.

No wlasnie wiem , ze wychodzilo taniej. Dlatego pytalam o namiary. Z tym ze transport tez dla mnie byl wazny bo nie ma mnie na miejscu zeby pozalatwiac takie szczegoly. Tak czy inaczej - juz kupilam :). Ale mysle , ze moze mozna by bylo wpisac tych lesniczych na liste wykonawcow zeby inni nie mieli takich dylematow jak ja .

Aniutka i Roofi napisał:
  nigri napisał:
  emwu napisał:

a możesz powiedzieć z której firmy tacy "fachowcy", co bym przypadkiem na nich nie trafiła, bo temat okien należy do mne ("połówka" umywa ręce, zajmuje się cięższymi tematami-bloczki, stropy, piach itp. :D )?

poszło na priv