emwu 14.10.2008 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam wszystkich Wiem ,ze pewnie powinnam napisac gdzies w watku o ogrzewaniu podlogowym lub instalacji c.o. ale pisze do Was bo Wy SWOI . Dostalam wycene : Dom 120m2 parteru plus 70m2 poddasza pow uzytkowej Dol: podlogowka plus grzejnik w lazience gora: trzy grzejniki w pokojach, jeden w lazience plus lazienka podlogowka Dol : trzy umywalki, dwa kibelki, dwie kabiny prysznicowe , bidet , zlew, zmywarka, pralka - to chyba 11 punktow gora: kibelek, bidet, wanna, prysznic, umywalka - to chyba 5 punktow Cena podlogowka: 25 000 cena kanaliza: 2500 cena woda: 6000 Sa to ceny netto bez wylewek. Drogo??? Doradzcie prosze bo czasu coraz mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 14.10.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 14.10.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Witam wszystkich Wiem ,ze pewnie powinnam napisac gdzies w watku o ogrzewaniu podlogowym lub instalacji c.o. ale pisze do Was bo Wy SWOI . Dostalam wycene : Dom 120m2 parteru plus 70m2 poddasza pow uzytkowej Dol: podlogowka plus grzejnik w lazience gora: trzy grzejniki w pokojach, jeden w lazience plus lazienka podlogowka Dol : trzy umywalki, dwa kibelki, dwie kabiny prysznicowe , bidet , zlew, zmywarka, pralka - to chyba 11 punktow gora: kibelek, bidet, wanna, prysznic, umywalka - to chyba 5 punktow Cena podlogowka: 25 000 cena kanaliza: 2500 cena woda: 6000 Sa to ceny netto bez wylewek. Drogo??? Doradzcie prosze bo czasu coraz mniej A co z kotłownią, kominem spalinowym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emwu 14.10.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Nie, pompa ciepla. Z tym ze pompa juz poza ta wycena. Zakupiona osobno i jest w cenie razem z wymmiennikiem gruntowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 15.10.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 15.10.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotriwa 15.10.2008 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. To na jedno wyjdzie. Koszt podobny... Chciałem solary, ale zwrot kosztów w tym kraju.... kilka lat... a po kilku latach trzeba je wymienić... Ekologia tak, interes średni ( przy obecnych przepisach). W Niemczech, przy ekologicznych inwestycjach, można uzyskać zwrot kosztów z funduszy ekologicznych nawet do 90% !!! Byłem kilka dni temu pod holenderską granicą, rolnicy mają całe dachy w solarach. Tak samo prądotwórczych, jak i wodnych. Z tego co rozmawiałem z jednym z nich, to mało, że zwrócili mu 3/4 kosztów, to jeszcze dostaje kasę za nadwyżkę energii, która jest zabierana do jakiejś rozdzielni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 15.10.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 No to bierzemy się do roboty. Archeolog pochodził, popatrzył. Jakieś kamyczki czy coś znalazł, ale uznał, że zostały przeniesione z właściwego stanowiska archeologicznego, w trakcie prac polowych. Zrobił dokumentację fotograficzną. Skasował pieniążki i pozwolił zalać ławy. Dokumenty dostarczy do WKZ. Pozostaje nam poczekać na pozwolenie a potem tylko uzupełnić dziennik budowy o stosowne wpisy. Oj procedury, procedury. Ostatecznie po 16 miesiącach papierologi możemy zacząć budować swój dom. Trochę zeszło, ale większość rzeczy załatwialiśmy sami. Przy budowie drugiego domu będziemy sprytniejsi. Wykopy są super. Wszędzie glina. Stal już zamówiona, jutro będzie na działeczce o 10. Jutro też zamówię beton na piątek, żeby trochę pracę podgonić. A potem życie pokaże. Budujemy domek Oliwkę http://www.projekty.ign.com.pl/?id=182&p=detailz pewnymi zmianami. Ekipa już jest, ale casting był żmudny i prowadzony od wiosny. Teraz tylko walka z dostawcami materiałów. Pewnie teraz zaczną się pytania....No właśnie do GWC do rekuperatora jaką rurę z fundamencie zainstalowaliście? Zdecydowaliśmy się na reku, ale na razie bez GWC, to gdzieś za 2 lata. żeby jednak nie kombinować już teraz chcemy zrobić przepust w fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.10.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. Witam, wyceny jakie dostaliśmy na instalacje (kondensat z kotłownią, podłogówka dół i góra, 4 grzejniki) to rząd 40-65 tys,. Wszystkie bez solarów i kominka. Ale mamy też wycenę na 50 tys. z solarami - trochę po znajomości Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myszon 16.10.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam Wszystkich. Czy ma ktoś na zbyciu drzwi budowlane?. A może wiecie gdzie najtaniej takie kupić?. Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szydas 16.10.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. To na jedno wyjdzie. Koszt podobny... Chciałem solary, ale zwrot kosztów w tym kraju.... kilka lat... a po kilku latach trzeba je wymienić... a kto ci powiedział, że solary wymienia się co kilka lat??? widziałem w niemczech takie prawie 20 letnie, działające bez problemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aniutka i Roofi 16.10.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. Witam, wyceny jakie dostaliśmy na instalacje (kondensat z kotłownią, podłogówka dół i góra, 4 grzejniki) to rząd 40-65 tys,. Wszystkie bez solarów i kominka. Ale mamy też wycenę na 50 tys. z solarami - trochę po znajomości Pozdrawiam czy mogę prosić o kontakt do tej taniej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matam 16.10.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. To na jedno wyjdzie. Koszt podobny... Chciałem solary, ale zwrot kosztów w tym kraju.... kilka lat... a po kilku latach trzeba je wymienić... a kto ci powiedział, że solary wymienia się co kilka lat??? widziałem w niemczech takie prawie 20 letnie, działające bez problemu.... Generlanie solary sluza obnizeniu kosztow utrzymania, mozna je tak samo rozpatrywac jak okna o bardzo dobrych wlasnosciach izolacyjnych, czy drzwi. Jednak okna, drzwi, grubosc ocieplenia nie jest zwykle rozpatrywana przez inwestorow w kontekscie zwrotu z inwestycjii nie licza czy 2 cm wiecej ocieplenia sie oplaca czy nie. W przypadku solarow jak najbardziej i wszyscy wtedy mowia ze sie nie oplaca bo zworci sie dopiero za 8 czy 10 lat. My zdecydowalismy sie na solary. Chcemy miec mniejsze koszty utrzymania domu, wiec tez lepiej docieplilismy i zamontowalismy lepsze okna. Czynnik ochrony srodowiska tez jest istotny ale raczej brzmi jak slogan. Dodam iz dlugo sie zastanawialem nad ta inwestycja i mam przekonanie ze bede zadowolony. Mowie bede bo jeszcze nie mieszkamy (w piatek przeprowadzka) i solary jeszcze nie zamontowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 WitamGdzie mozna kupic w dobrej cenie Terive ? Bo jak na razie mam 11 tys za 150m2 a wiem ze mozna sporo taniej dostac Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek i ania 16.10.2008 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam Gdzie mozna kupic w dobrej cenie Terive ? Bo jak na razie mam 11 tys za 150m2 a wiem ze mozna sporo taniej dostac Fantom Witam, sprawdzałeś w Keramzyt System w Płoni, brałem u nich strop i kształtki stropowe, w zeszłym roku mieli dobre ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 Witam Gdzie mozna kupic w dobrej cenie Terive ? Bo jak na razie mam 11 tys za 150m2 a wiem ze mozna sporo taniej dostac Fantom Witam, sprawdzałeś w Keramzyt System w Płoni, brałem u nich strop i kształtki stropowe, w zeszłym roku mieli dobre ceny. Czekam wlasnie na wycene od nich Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 16.10.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 my też czekamy na wycenę, jak tylko dostaniemy to napiszę Tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2008 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2008 my też czekamy na wycenę, jak tylko dostaniemy to napiszę Tobie A kiedy wyslaliscie zapytanie ? Ja dzisiaj dostalem z realbudu - nieclae 9,5 tys - mam gdzies 140 m2 sufitu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 17.10.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 Ja rok temu, za podobny zestaw + piec kondesacyjny Immergas i markowy kominek z płaszczem wodnym, rurki, złączki plastikowe i grzejniki Buderus... zapłaciłem 56 tys brutto + wylewki....... Komin spalinowy z kwasoodponej stali też był w tym.... my w tym roku dostaliśmy wycenę na 56 tys., ... ale bez kominka za to z solarami A. Witam, wyceny jakie dostaliśmy na instalacje (kondensat z kotłownią, podłogówka dół i góra, 4 grzejniki) to rząd 40-65 tys,. Wszystkie bez solarów i kominka. Ale mamy też wycenę na 50 tys. z solarami - trochę po znajomości Pozdrawiam czy mogę prosić o kontakt do tej taniej firmy? W związku z tym, że jesteśmy na etapie negocjacji a również z innych powodów (prywatnych), niestety nie mogę spełnić tej prośby ale jeśli się przypomnicie gdzieś tak za 2-3 miesiące, to ich zarekomenduję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_mielonka 17.10.2008 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2008 witam mam pytanie - potrzebujemy ziemię do wyrównania działki na mierzynie (chcemy ogrodzić dom przed zimą) - nie chciałbym sypać sobie na działkę samej gliny a na równanie czarnoziemem raczej nas nie stać skąd wziąc ziemię??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts