kp47 27.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2009 Mam jeszcze pytanie do budujących w okolicy ulicy Przytulnej( wokoło szeregowców). Kto zafundował nam taką piękną drogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.12.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mam jeszcze pytanie do budujących w okolicy ulicy Przytulnej( wokoło szeregowców). Kto zafundował nam taką piękną drogę? No nie mowcie, ze Agrowest zrobil Wam juz droge ?? U mnie (poczatek Dobrej) nawet nie zaczeli Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.12.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam. Mam pytanie, gdzie w Szczecinie rzetelnie i profesjonalnie zrobią mi wycenę materiałów na dach. Dach wielospadowy. Jaka dachowka ? Jak np. ceramiczna Roben to polecam Isolacje. Dobrze wyliczone i w super cenach. Fantom Napewno będzie to dachówka ceramiczna. Co do producenta to narazie badam rynek. W tej materii również proszę o uwagi co do jakości i ceny. Moze to Ci pomoze : http://forum.muratordom.pl/jaka-dachowka-pokrycie-dachu,t155101.htm Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joniec11 28.12.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 szczukot PostWysłany: Nie, 27 Grudzień 2009 15:57 Temat postu:Zwracal sie ktos juz do gminy o zwrot czesci koszto z instalacji solarnej ?Jestem ciekaw jak to wyglada w praktyce. No właśnie,ja też jestem ciekaw jak to wygląda w praktyce. Czy warto się za to zabierać czy lepiej dać sobie spokój, i jak wygląda sprawa BOŚ czy udzielają oni kredytów o niskim oprocętowaniu na takie inwestycje. Jeśli ktoś z was uzyskał jakiekolwiek dotacje(z jakichkolwiek źródeł) do tego typu inwestycji to czy mógłby się z nami podzielić informacjami na ten temat. Z góry dziękuje. ŻYCZĘ WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalisttet 28.12.2009 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, mam pytanie co sądzicie o laniu ławy bezpośrednio do odpowiedniego wykopu w ziemi bez szalowania. Ewentualnie żeby jeszcze to odizolować dół wyłożyć folią. Pytam ponieważ mam ekipę która mocno forsuje budowanie w ten sposób. Spokojnie można lać w ten sposób. Znam ekipe, której szef jest wyjątkowo wyczulony na trwałość konstrukcji i wylewają nawet bez folii. Szybciej i łatwiej Można w ten sposób, ale folia musi być. Folia uniemowżiwia odpłynięcie wody z betonu, czyli sprawia, że beton prawidłowo wiąże. Bez foli, w wykopie w przepuszczalnym gruncie, może się zdarzyć, że beton nie osiągnie wymaganej wytrzymałości. A z tym zamarznięciem posiadaczy podłogówki, to był tylko żart. Sam zamierzam szarpnąć się na podłogówkę. Pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joniec11 28.12.2009 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gdzie i jakiej firmy kupiliście swoje solary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.12.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Gdzie i jakiej firmy kupiliście swoje solary? Ja bede bral te co sa w zestawie z kominkiem makroterma. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 28.12.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Mam jeszcze pytanie do budujących w okolicy ulicy Przytulnej( wokoło szeregowców). Kto zafundował nam taką piękną drogę? No nie mowcie, ze Agrowest zrobil Wam juz droge ?? U mnie (poczatek Dobrej) nawet nie zaczeli Fantom mamy dojazd po płytach i po utwardzonej drodze od strony Gościnca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 28.12.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam wszystkich poświątecznie U mnie sezon budowlany w pełni, w środę zalewamy strop i do tego ptrzebne było specjalne zezwolenie na przejazd przez Dobrą samochodów ciężarowych, bo takowes stosowene znaki zakazujące w miejscowości Dobra zostały postawione. Na szczęście zezwolenie takie wydają od reki uffff chociaż tu nie pod górkę. Ale chciałam tak z innej beczki. Dostałąm taką wstępna wycenę na: - tynki wewnętrzne i tak maszynowe 23 zł za m2, ręczne 27 zł m2 - elewacja na którą składa się styropian 15 baranek w kolorze jaki sobie wybiorę plus cokół w klinkierze też jaki sobie wybiore i tu mamy - 120 zł m2 -ocieplenie dachu wełna 18 cm+5 cm + folia - 29 zł m2 tylko czy to wystarczy? -regipsy, podwieszane sufity, skosy, zabudowy, przygotowanie pod malowanie - 90 zł m2 -szpachlowanie - 17 zł m2 - kafelkowanie - 55 zł m2 - posadzki styropian 10 cm, izolacja, folia, posadzka docelowa - 45 zł m2 - podpitka z klejonki w kolorze - 120 zł m2 Bardzo Was proszę jesli możecie odnieść się do tych cen jak to u Was się kształtuje i czy te ilości np. wełny na ocieplenie poddasza wystarczą? Będę wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 28.12.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Zwracal sie ktos juz do gminy o zwrot czesci koszto z instalacji solarnej ? Jestem ciekaw jak to wyglada w praktyce. Fantom Złożyłem wniosek o dofinansowanie do starostwa (bo to tam a nie w gminie można je dostać) w ubiegłym roku. Tylko solary. Przyznali 1,5 k. Decyzję dostaliśmy jakoś latem. W grudniu była komisja sprawdzić czy naprawdę je założyliśmy-czekamy na kasę...Liczyliśmy na 4 k ale dobre cokolwiek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymekkk 29.12.2009 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam wszystkich poświątecznie U mnie sezon budowlany w pełni, w środę zalewamy strop i do tego ptrzebne było specjalne zezwolenie na przejazd przez Dobrą samochodów ciężarowych, bo takowes stosowene znaki zakazujące w miejscowości Dobra zostały postawione. Na szczęście zezwolenie takie wydają od reki uffff chociaż tu nie pod górkę. Ale chciałam tak z innej beczki. Dostałąm taką wstępna wycenę na: - tynki wewnętrzne i tak maszynowe 23 zł za m2, ręczne 27 zł m2 - elewacja na którą składa się styropian 15 baranek w kolorze jaki sobie wybiorę plus cokół w klinkierze też jaki sobie wybiore i tu mamy - 120 zł m2 -ocieplenie dachu wełna 18 cm+5 cm + folia - 29 zł m2 tylko czy to wystarczy? -regipsy, podwieszane sufity, skosy, zabudowy, przygotowanie pod malowanie - 90 zł m2 -szpachlowanie - 17 zł m2 - kafelkowanie - 55 zł m2 - posadzki styropian 10 cm, izolacja, folia, posadzka docelowa - 45 zł m2 - podpitka z klejonki w kolorze - 120 zł m2 Bardzo Was proszę jesli możecie odnieść się do tych cen jak to u Was się kształtuje i czy te ilości np. wełny na ocieplenie poddasza wystarczą? Będę wdzięczna Podjesz ceny brutto robocizny, czy jak?? A jak z cenami materialu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erbibier 29.12.2009 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 barnichJeśli Salamander to tylko3D,2D odradzam,Agat jako wykonawcy nie znam,tylko czy to nie ta sama firma która robi okna dla Castoramy?Salamander to grupa Brugmann,jeden z najstarszych,największych,najbardziej poważanych na europejskim rynku producentów.Co do Avante to jedne z lepiej wykonanych i wyposażonych okien w Polsce,niestety profil na którym robią okna jest niesprzedawalny w Niemczech/"cieszy "się tam ,oględnie mówiąc nie najlepszą opinią/.Podobno,ale wiem to tylko z opowiadań,prawda o nim wychodzi po kilku latach użytkowania,chodzi zwłaszcza o większe gabaryty.Kiedyś próbowałem tym handlować,ale,jak już pisałem w Niemczech sprzedaje się to fatalnie.Niemcy to konserwatyści/architekci,budowlańcy/w dziedzinie okien.Tam jest Veka,Schuco,Brugmann/Salamander,Rehau,Knipping...może jeszcze kilka,ale naprawdę niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madzia 1976 29.12.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam wszystkich poświątecznie U mnie sezon budowlany w pełni, w środę zalewamy strop i do tego ptrzebne było specjalne zezwolenie na przejazd przez Dobrą samochodów ciężarowych, bo takowes stosowene znaki zakazujące w miejscowości Dobra zostały postawione. Na szczęście zezwolenie takie wydają od reki uffff chociaż tu nie pod górkę. Ale chciałam tak z innej beczki. Dostałąm taką wstępna wycenę na: - tynki wewnętrzne i tak maszynowe 23 zł za m2, ręczne 27 zł m2 - elewacja na którą składa się styropian 15 baranek w kolorze jaki sobie wybiorę plus cokół w klinkierze też jaki sobie wybiore i tu mamy - 120 zł m2 -ocieplenie dachu wełna 18 cm+5 cm + folia - 29 zł m2 tylko czy to wystarczy? -regipsy, podwieszane sufity, skosy, zabudowy, przygotowanie pod malowanie - 90 zł m2 -szpachlowanie - 17 zł m2 - kafelkowanie - 55 zł m2 - posadzki styropian 10 cm, izolacja, folia, posadzka docelowa - 45 zł m2 - podpitka z klejonki w kolorze - 120 zł m2 Bardzo Was proszę jesli możecie odnieść się do tych cen jak to u Was się kształtuje i czy te ilości np. wełny na ocieplenie poddasza wystarczą? Będę wdzięczna Podjesz ceny brutto robocizny, czy jak?? A jak z cenami materialu? Dostałąm taką wstępna wycenę na: - tynki wewnętrzne i tak maszynowe 23 zł za m2, ręczne 27 zł m2 - cena materiału z robocizną - elewacja na którą składa się styropian 15 baranek w kolorze jaki sobie wybiorę plus cokół w klinkierze też jaki sobie wybiore i tu mamy - 120 zł m2 - cena materiału z robocizną -ocieplenie dachu wełna 18 cm+5 cm + folia - 29 zł m2 tylko czy to wystarczy? - cena materiału z robocizną -regipsy, podwieszane sufity, skosy, zabudowy, przygotowanie pod malowanie - 90 zł m2 - cena materiału z robocizną -szpachlowanie - 17 zł m2 - materiał + robocizna - kafelkowanie - 55 zł m2 - robocizna - posadzki styropian 10 cm, izolacja, folia, posadzka docelowa - 45 zł m2 - materiał+robocizna - podpitka z klejonki w kolorze - 120 zł m2 - materiał + robocizna Jeśli chodz o elewację to kolor i klinkier na cokół wybieram ja, natomiast mieści się to w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 29.12.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Serdeczne pozdrowienia już z nowego domu:) Udało nam się wprowadzić dwa tygodnie przed świętami także pierwsza gwiazdka za nami Właśnie podłączyliśmy net - w końcu mamy kontakt ze światem! Szczególne pozdrowionka dla sąsiadów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotka.20 29.12.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Mam jeszcze pytanie do budujących w okolicy ulicy Przytulnej( wokoło szeregowców). Kto zafundował nam taką piękną drogę? No nie mowcie, ze Agrowest zrobil Wam juz droge ?? U mnie (poczatek Dobrej) nawet nie zaczeli Fantom mamy dojazd po płytach i po utwardzonej drodze od strony Gościnca Nie sądzę żeby to był Agrowest, prędzej gmina się szarpnęła na wniosek ludzi mieszkających w szeregowcach, ponoć już od dawna walczyli o godziwy dojazd a my na tym skorzystaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 29.12.2009 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam wszystkich poświątecznie [...] Podjesz ceny brutto robocizny, czy jak?? A jak z cenami materialu? Dostałąm taką wstępna wycenę na: - tynki wewnętrzne i tak maszynowe 23 zł za m2, ręczne 27 zł m2 - cena materiału z robocizną - elewacja na którą składa się styropian 15 baranek w kolorze jaki sobie wybiorę plus cokół w klinkierze też jaki sobie wybiore i tu mamy - 120 zł m2 - cena materiału z robocizną -ocieplenie dachu wełna 18 cm+5 cm + folia - 29 zł m2 tylko czy to wystarczy? - cena materiału z robocizną -regipsy, podwieszane sufity, skosy, zabudowy, przygotowanie pod malowanie - 90 zł m2 - cena materiału z robocizną -szpachlowanie - 17 zł m2 - materiał + robocizna - kafelkowanie - 55 zł m2 - robocizna - posadzki styropian 10 cm, izolacja, folia, posadzka docelowa - 45 zł m2 - materiał+robocizna - podpitka z klejonki w kolorze - 120 zł m2 - materiał + robocizna Jeśli chodz o elewację to kolor i klinkier na cokół wybieram ja, natomiast mieści się to w tej cenie. Tynki maszynowe mineralne 25 gips 23 (mat + rob) Poddasze (regipsy, welna 18 + 10, flizelina, szpachlowanie i malowanie na bialo) 55 m2 (rob) Szpachlowanie 13 m2 (mat + rob) Elewacja 75 m2 (mat+rob) Podbitka 60 m2 (rob) Posadzka (podw papa, dysperbit, styr 7 + 3) 70 m2 (mat+rob) Odpalenie kozy i cieplo w salonie - bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kp47 29.12.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Dziękuję Wszystkim za poredę w sprawie dachówki. Teraz mam kolejną prośbę o więźbę dachową. Jaką firmę byście polecili. Chodzi mi o jakość materiału, dokładność wymiarowa itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 29.12.2009 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 barnich Jeśli Salamander to tylko3D,2D odradzam,Agat jako wykonawcy nie znam,tylko czy to nie ta sama firma która robi okna dla Castoramy? Salamander to grupa Brugmann,jeden z najstarszych,największych,najbardziej poważanych na europejskim rynku producentów. Co do Avante to jedne z lepiej wykonanych i wyposażonych okien w Polsce,niestety profil na którym robią okna jest niesprzedawalny w Niemczech/"cieszy "się tam ,oględnie mówiąc nie najlepszą opinią/.Podobno,ale wiem to tylko z opowiadań,prawda o nim wychodzi po kilku latach użytkowania,chodzi zwłaszcza o większe gabaryty.Kiedyś próbowałem tym handlować,ale,jak już pisałem w Niemczech sprzedaje się to fatalnie. Niemcy to konserwatyści/architekci,budowlańcy/w dziedzinie okien.Tam jest Veka,Schuco,Brugmann/Salamander,Rehau,Knipping...może jeszcze kilka,ale naprawdę niewiele. Wielkie dzięki za odpowiedź. Jest tak jak napisałeś firma ta robi okna do castoramy, ale z innych profili, a na profilach salamander robi dla klientów indywidualnych. Tak czy siak wydaje mi się że się zdecyduje na ten profil, a Twoja opinia potwierdza trafny wybór. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 29.12.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Serdeczne pozdrowienia już z nowego domu:) Udało nam się wprowadzić dwa tygodnie przed świętami także pierwsza gwiazdka za nami Właśnie podłączyliśmy net - w końcu mamy kontakt ze światem! Szczególne pozdrowionka dla sąsiadów:) Zazdroszczę i GRATULUJĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kp47 29.12.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Mam kolejne pytanie? Jestem na etapie szukania wykonawcy swojego domu. Czy ktoś z Państwa miał doświadczenie budowania przez firmę pana Walczaka. Narazie jak dla mnie drogi, ale czy solidny. Będę wdzieczny za opinię. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts