Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

A co to za dodatkowe ocieplenie ?? Normalnie i tak sie wlasnie tak robi, z tym, ze ta koncowka od strony wewnetrznej to juz jest tynku. A miedzy rama a murem i tak jest piank - czyli ocieplenie.

Ogolnie najslabszym ogniwem jest rama. Nalezy wiec wejsc od zewnatrz jak najmocniej na rame i tyle. W pasywnych i tak sie to robi w ociepleniu i juz :)

Fantom

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

A ja mam do sprzedania 2 szt drzwi budowlanych. Pierwszy wlasciciel :) Kupione w Castoramie za jakies 300-350 zl sztuka. Stalowe zwykle 90 - najlepsze do zamkniecia budowy jak zamyka sie stan surowy. Aby nikt sie nei szwendal i zabezpieczyc mozna sprzet itp.

Cena za 2 szt - powiedzmy 300 zl

Dobra Szczecinska.

Fantom

Robiliśmy przejażdzkę po salonach okien. Cenne uwagi na ten temat umieszczała Azalka. A czy ktoś ma wiedzę nt różnic w montażu oferowanych przez : Oknoplast, Avante i MS? Planujemy 20 cm styro i wstepnie chcielismy montowac w warstwie ocieplenia,ale w salonach krytykują ten sposób.Avante poleca montaz przy uzyciu naokoło wneki styroduru bodajze. Czy ktos ma doświadczenie z takim typem montazu?

Pozdrawiam

My mamy okna montowane w warstwie ocieplenia-bez styroduru.

Będziemy mieli ścianę 3W i dlatego taki montaż-nie wszyscy sprzedawcy okien w ogóle wiedzieli o co chodzi-bo trzeba trochę wiedzieć o tym montażu, żeby nie spartaczyć. I właśnie wiedza nt montażu okien przeważyła o wyborze sprzedawcy okien (z montażem). M&S -Gdańska :)

(nie mam domu pasywnego a jedynie starałam się aby były jak najmniejsze ubytki ciepła. Sezon grzewczy zeszłej zimy- rach. za gaz od września do stycznia 460 zł + drewno do kominka z płaszczem jakieś 1000 zł czyli koszt ogrzewania miesiąca jakieś 360zł :) . Sąsiedzi w "tradycyjnych" budynkach płacili ok. po 1 tys. miesięcznie )

możecie sie pochwalić, w jakich firmach ubezpieczaliście dom w budowie? ktoś robił rozeznanie rynku?

W czasie budowy mieliśmy polisę w Hestii, ale to było narzucone przez bank przy podpisywaniu umowy, kredytowej. Teraz po oddaniu budynku do użytkowania ubezpieczyliśmy w Warcie - polisa Warta Dom. Z przedstawionych ofert w agencji ubezpieczeniowej wyszło najrozsądniej.

Jeśli chcesz mogę Tobie wysłać namiary na fajną agencję ubezpieczeniową.

"(nie mam domu pasywnego a jedynie starałam się aby były jak najmniejsze ubytki ciepła. Sezon grzewczy zeszłej zimy- rach. za gaz od września do stycznia 460 zł + drewno do kominka z płaszczem jakieś 1000 zł czyli koszt ogrzewania miesiąca jakieś 360zł :) . Sąsiedzi w "tradycyjnych" budynkach płacili ok. po 1 tys. miesięcznie )

"

To ile m drewna zużyłeśod od września do stycznia? Jakie temperatury mieliście (dzien/noc)? I ile gazu i drewna zużyliście od lutego do kwietnia? (luty i marzec były jeszcze ostro zimne?

Niebawem rozpoczynam budowę domu. Bryła prosta, nieskomplikowana, bez lukarn i innych cudów. Ława fundamentowa, grunt bez "niespodzianek". Ekipa w miarę niedroga z całym swoim sprzętem (szalunki, stemple, koparka, hds). Buduje zgodnie z projektem, poroterm + ocieplenie 12cm. Okna plastikowe, wymiary standardowe.

Projekt robiłam indywidualny aby był w miare tani w budowaniu.

I teraz moje pytanie:

Czy szacujac, ze aby doprowadzic budowe do stanu tzw. developerskiego - czyli dom otynkowany, ze sciankami działowymi, instalacjami, wylanymi posadzkami wydam około 1600zł za metr, nie jestem zbytnia optymistką?

Jak Wy szacujecie swoje budowy. Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam wszystkich budujacych.

Witam

Proszę o pomoc , czy macie dobrego geodetę, który zrobi inwentaryzacje powykonawczą budynku i jaki to koszt czy 600 plus budynek plus 150 zł za każde przyłącze to dobra cena czy drobo jak to sie u was kształtuje. ??? Muszę szybko odbierac budynek bo bank mnie ściga.

I jeszcze jedno pytanie potrzebuję świadectwo energetyczne, czy ma ktoś namiary na kogoś wydającego coś takiego w Dobrej i jak to cena?

Witam

Proszę o pomoc , czy macie dobrego geodetę, który zrobi inwentaryzacje powykonawczą budynku i jaki to koszt czy 600 plus budynek plus 150 zł za każde przyłącze to dobra cena czy drobo jak to sie u was kształtuje. ??? Muszę szybko odbierac budynek bo bank mnie ściga.

I jeszcze jedno pytanie potrzebuję świadectwo energetyczne, czy ma ktoś namiary na kogoś wydającego coś takiego w Dobrej i jak to cena?

Madzia, koszt geodety zależy czy z nim współpracowałaś od początku czy nie, mój kosztuje około 600/800 za odbiór, ale był ze mną od wtórnika. Wiem że geodeci biorą około 1200 zł. za odbiór więc jesli nie współpracowałaś to twój koszt jest normalny licząc że masz na działce gaz, prąd, kanalizę i deszcz.

Świadectwa energetyczne robi firma FUTUREHAUSE ale jej nie polecam, bo na początku jest wszystko piknie a później nie ma z nimi kontaktu i szukaj wiatru w polu, ale wbij na googlach to Ci wyskoczy wiele firm, średni koszt za świadectwo to 300 zł no i firma przecież nie musi być z Dobrej:)