szczukot 12.11.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 1) Od gruntu i tak zawsze idzie z 7 stopni (od dolu). Ale oczywiscie przydaloby sie izolowac od nizszych temperatur w zime (az do przemarzania). Z tego powodu, ocieplenie powinno zejsc z 70 cm ponizej poziomu ziemi. Ale ... Twoj wybor. Ja teraz tez mam z 20 cm - chce dorobic kolejne pol metra w dol.2) Edytuj posty a nie dopisuj nowe jak chcesz cos poprawic. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 12.11.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Na jakiej wysokości macie poziom zero względem gruntu wokół budynku? My mamy zaplanowany poziom zero na gotowo (czyli po obsypaniu gruntem pod ogródek) na 30 cm, pod tym 20 cm styropianu itp. Czyli ocieplenie, chudziak itp będą nisko-wręcz pod poziomem gruntu miejscami. Czy to nie za nisko przy założeniu,że dom ma być energooszczędny?Wiadomo-od gruntu zimniej, wilgoć itp. Przecież izolacje to wyeliminują praw fizyki. Przepraszam,jeśli nielogicznie napisałam:) żona e_tomiego Troszkę nieściśle się wyraziłam.Te 20 cm styropianu to te nad chudziakiem - w poziomie.Te w pionie będą na głębokości takiej mniej więcej jak piszesz Szczukot . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 13.11.2010 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Troszkę nieściśle się wyraziłam.Te 20 cm styropianu to te nad chudziakiem - w poziomie.Te w pionie będą na głębokości takiej mniej więcej jak piszesz Szczukot . ja tam poziom zero dałem wyznaczyć geodecie, ale ostatecznie kierownik budowy zaproponował 7 stopni powyższej poziomu drogi gminnej, która dojeżdża do mojej działki. Nie chcę mieć na działce dookoła domu górki na sanki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barnich 13.11.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 ja tam poziom zero dałem wyznaczyć geodecie, ale ostatecznie kierownik budowy zaproponował 7 stopni powyższej poziomu drogi gminnej, która dojeżdża do mojej działki. Nie chcę mieć na działce dookoła domu górki na sanki... A mi poziom "o" wyznaczył w adaptacji architekt, przy rozpoczęciu budowy kier. bud. wyciągnął niwelator i zdecydował podnieść budynek o 70 cm. Usłyszawszy takie wieści zagotowałem się że będę miał dom na górce wieksze koszta itd. Od tamtego czasu minął rok w tym czasie chałupina stoi ale gmina zrobiła też drogę która jest zdecydowanie wyżej aniżeli ta pierwotna droga gruntowa, efekt taki że gdyby kier.bud. nie podniósł pkt 0 byłbym poniżej 0 drogi tak jak mają teraz niektórzy sąsiedzi. Generalnie lepiej wyżej niż za nisko. pzdr Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nima 13.11.2010 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 No wlaśnie co do ochrony to ile macie minut na przyjazd w godzinach dziennych ????? Nam ostatnio przyjechali po 17min i pomaluy zaczynamy myslec czy aby nie poszukac innej firmy ,ktora ma krotszy czas.mamy juwentusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ofcbur 13.11.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Czy ma ktoś może namiary na dobrego malarza, potrzebuję takiego bo do przeprowadzki coraz bliżej, a na razie mąż mi się*wykańcza:) Co do ochrony, to my w Dołujach Alkon mamy, płacimy dużo, bo ok. 80 zł, ale zawsze są*po 10 minutach od włączenia alarmu. Niestety za nieuzasadnione wezwania typu: uszkodzona czujka itp. jeśli zdarzą*się*więcej niż*raz też musimy płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 13.11.2010 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 A mi poziom "o" wyznaczył w adaptacji architekt, przy rozpoczęciu budowy kier. bud. wyciągnął niwelator i zdecydował podnieść budynek o 70 cm. Usłyszawszy takie wieści zagotowałem się że będę miał dom na górce wieksze koszta itd. Od tamtego czasu minął rok w tym czasie chałupina stoi ale gmina zrobiła też drogę która jest zdecydowanie wyżej aniżeli ta pierwotna droga gruntowa, efekt taki że gdyby kier.bud. nie podniósł pkt 0 byłbym poniżej 0 drogi tak jak mają teraz niektórzy sąsiedzi. Generalnie lepiej wyżej niż za nisko. pzdr Bartek No właśnie, też przychylam się do takiego założenia. Jesteśmy na etapie debatowania z architektem nt punktu zero.Mamy ograniczenia wysokości budynku, którą to liczy się ponoć od najnizszego punktu przy wejsciu do budynku -czyli tam gdzie schodki sie zaczynają.Nie wiedzielismy ,ze mozna sobie troszkę pokombinowac z punktem zero i najwyzej pozniej usypac więcej ziemi.A ze mozna,to mamy zzagwostkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 13.11.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2010 Jestem juz na etapie konczenia czesci budowy i sprzetania wiec moge podzilic sie informacja dla przyszlych, co do wywozu smieci. Ogolnie wsyztskie firmy (Jantra, Jumar, MPO, Gruzmix itd) maja ceny bardzo przyblizone. Srednio jest to w granicach 100 zl / m3 odpoadow pobudowlanych. Gruz oczywiscie taniej, ale nawet nie wiem ile, bo to co mi zostalo walne w jakis murek itp. Za to co do wywozu materialow problemowych (styropia, welna, papa itp) to liderem jest w tej stawce GruzMix. Maja nawet 2 razy taniej niz inni z tej stawki. Fantomps. Nie dzwonilem do Remondisa - nie wiem wiec jak u nich to ogolnie wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 14.11.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 To ja też o śmmieciach - otóż do ubiegłej zimy w Dobrej koło przystanku stały pojemniki na segregację śmieci . Może ktoś wie czy stoją w innym miejscu czy Remondis zrezygnował z podstawiania kontenrów. Idąc do autobusu od szeregowców zawsze bralam ze soba trochę szkła lub plastików , wrzucałam i po sprawie. Nie chce mi się obecnie zwiedzać całej Dobrej w poszukiwaniu segregatora odpadów i wszystko wyrzucam do swojego pojemnika, ale to nieekologicznie a ja już przyzwyczaiłam się do segregacji i irytuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.11.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 No to ciagnac temat smieci... Zapakowalem juz 4 m3 - mysle, ze jestem w polowie. Sasiad bral kontener 10m3 i mu sie przesypal - wiec chyba i tak mam mniej - tylko te z 800 zl mniej w kieszeni bedzie. Co do odpadow typu pet/papaier/szklo, to chyba kazda firma daje worki na te odpady i raz w miesiacu zabiera za darmo z domu ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makowapanienka 14.11.2010 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Cześć, Czy ktoś z Was instalował zmiękczacz (zwany czasem stacją uzdatniania wody) w domu? Znalazłam dwie firmy w okolicach Szczecina - Vilmart (http://www.vilmart.pl) i IMFilter (http://www.imfilter.pl). Mieliście z nimi jakieś doświadczenia? A może jesteście w stanie polecić kogoś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.11.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Zanim to zrobisz, skocz do sanepidu lub innej tego typu instytucji (vilmart chyba tez robi) aby zrobic podstawowe badania wody. W zaleznosci od tego co zbadasz wydasz 100-300 zl. Dopiero wtedy rozgladaj sie za roznymi rodzajami uzdatnien. Bo ja po takich badaniach, troche przystopowalem. Nie jest mi nic potrzebne co niektorzy twierdzili, ze musi byc. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 14.11.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Nie mam pojęcia dlaczego już nie ma pojemników. My segregujemy i raz w tygodniu wyrzucamy do pojemników w mieście (do pojemników na segregację śmieci przy sklepach). Muszę sprawdzić, bo kiedyś słyszałam że w Jumarze (a z tej firmy wywożą nam śmieci) też zbierają segregowane śmieci, tylko nie wiem czy to prawda, a jeśli tak to na jakich warunkach. To ja też o śmmieciach - otóż do ubiegłej zimy w Dobrej koło przystanku stały pojemniki na segregację śmieci . Może ktoś wie czy stoją w innym miejscu czy Remondis zrezygnował z podstawiania kontenrów. Idąc do autobusu od szeregowców zawsze bralam ze soba trochę szkła lub plastików , wrzucałam i po sprawie. Nie chce mi się obecnie zwiedzać całej Dobrej w poszukiwaniu segregatora odpadów i wszystko wyrzucam do swojego pojemnika, ale to nieekologicznie a ja już przyzwyczaiłam się do segregacji i irytuje mnie to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 14.11.2010 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 No z tego co wiem, to chyba aktualnie kazda z firm wywozaca odpady komunalne, daje raz na miesiac darmowe trzy worki na odpady segregowane Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nigri 14.11.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 Nie mam pojęcia dlaczego już nie ma pojemników. My segregujemy i raz w tygodniu wyrzucamy do pojemników w mieście (do pojemników na segregację śmieci przy sklepach). Muszę sprawdzić, bo kiedyś słyszałam że w Jumarze (a z tej firmy wywożą nam śmieci) też zbierają segregowane śmieci, tylko nie wiem czy to prawda, a jeśli tak to na jakich warunkach. Pojemniki stoją przy sklepie za strażą pożarną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 14.11.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2010 A mi poziom "o" wyznaczył w adaptacji architekt, przy rozpoczęciu budowy kier. bud. wyciągnął niwelator i zdecydował podnieść budynek o 70 cm. Usłyszawszy takie wieści zagotowałem się że będę miał dom na górce wieksze koszta itd. Od tamtego czasu minął rok w tym czasie chałupina stoi ale gmina zrobiła też drogę która jest zdecydowanie wyżej aniżeli ta pierwotna droga gruntowa, efekt taki że gdyby kier.bud. nie podniósł pkt 0 byłbym poniżej 0 drogi tak jak mają teraz niektórzy sąsiedzi. Generalnie lepiej wyżej niż za nisko. pzdr Bartek przesada w kazda ze stron jest zla, zgodze sie ze za nisko to tragedia, ale za wysoko to tez przesada. kolo mnie stoi blizniak, nie wiem co przyswiecalo inwestorowi ale wiem, jak klucze od drzwi spadna podczas otwierania to otwierajacy biegnie na sam dol podjazdu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.11.2010 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Tak jak napisał/a nigri - w Dobrej pojemniki na pet i szkło stoją przy sklepie Groszek za Strażą Pożarną, na przeciw Poczty. A po drodze od szeregowca do ronda, po prawej stronie jest budynek gminny - jest tam między innymi Gminny Ośrodek Kultury - i tam stoi pojemnik na makulaturę.Szczukot - nie każda firma daje worki na zbiórkę selektywną, a ci co dają to są drożsi od tych, którzy ich nie mają. Jedna z firm to nawet oferuje raz w roku pojemnik na gabaryty - w cenie. Ale tu trzeba oceniać zgodnie ze swoimi potrzebami, ja wybrałem najtańszą - a odpady segreguję i wywożę do pojemników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.11.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ja w tym tygodniu bede obdzwanial wszystkie firmy w temacie wywozki odpadow to dam znac jakie mam wyniki wartosciowe i jakosciowe ich uslug. Mysle, ze z 4-5 firm obdzwonie.Jakiej wielkosci bierzecie kubly ? 120 L / tydzien (zakladajac oczywiscie segregowanie odpadow dodatkowe) ? Fantomps. Co do tych gabarytow to chyba jantra czy jumar daja jak dobrze kojarze. W sumie ciekawa usluga, bo co jakis czas wywala sie cos duzego - i co wtedy robic ? Oczywicie pytanie o ile podwyza to koszt w calym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 15.11.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 No właśnie jak tak zrobiłem. Obdzwoniłem wszystkie firmy, które odbierają odpady komunalne w Dobrej. Najtańszy jest Trans Net z Polic, trochę ponad 80 złotych na kwartał za 120l pojemnik, odbiór raz w tygodniu.A ten większy pojemnik taniej jest zamówić w razie potrzeby - np do spóły z sąsiadem...ponadto Gmina dwa razy w roku wystawia pojemniki na gabaryty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 15.11.2010 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Ale Trans-Net tez chyba daje darmowe worki na odpady segregowane.Wydaje mi sie, ze wszystkie firmy juz to robia Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts