Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Aktualnie pogoda nie sprzyja na imprezy wyjsciowe, i tak juz chyba zostanie do wiosny. Wiec z tym spotkaniem to za pozno.

A na wiosne to ja juz bede mieszkal (mam nadzieje) wiec nie wiem czy sie lapie :) Nawet na budowe nie bede mogl zaprosic - teraz juz ostatnie dni kiedy cos sie w sumie "buduje". Nie liczac oczywiscie calego ogrodu i otoczenia bo to jeszcze potrwa ....

Fantom

Może wymyślimy jakieś miejsce pod dachem...

Zależy ilu będzie chętnych.

Co byście powiedzieli np. na spotkanie 4 grudnia w godzinach popołudniowych ?

Może wpadną też starzy grupowicze, których szukać ze świeczką ?

Zanim to zrobisz, skocz do sanepidu lub innej tego typu instytucji (vilmart chyba tez robi) aby zrobic podstawowe badania wody. W zaleznosci od tego co zbadasz wydasz 100-300 zl. Dopiero wtedy rozgladaj sie za roznymi rodzajami uzdatnien. Bo ja po takich badaniach, troche przystopowalem. Nie jest mi nic potrzebne co niektorzy twierdzili, ze musi byc.

Fantom

A gdzie budowałeś? Wodę masz z wodociągów goleniowskich? Pytam bo też zastanawiam się nad montażem podobnego urządzenia, nawet bez profesjonalnych badań widać że woda w Dobrej nie jest krystalicznie czysta.

Co do odpadow typu pet/papaier/szklo, to chyba kazda firma daje worki na te odpady i raz w miesiacu zabiera za darmo z domu ?

Ja mam umowę z Remondisem ale worków nie dają. Niedawno dostałam pismo że z powodu małego zainteresowania segregacją śmieci w okolicy czegoś tam nie zrobią, nie mam już tego pisma a było to jakby odpowidzią ale tak sformułowane że nie wiem czego dotyczyło.

Dziękuję wszystkim za namiary na kontenery, może i dobrze że są ukryte bo te przy przystanku były ciągle obsypane tym co się w nich nie zmieściło . Nie wiedziałam, że pojemniki przy gminie sa dla wszystkich, myślałam że tylko dla tejże instytucji.

Jakiej wielkosci bierzecie kubly ? 120 L / tydzien (zakladajac oczywiscie segregowanie odpadow dodatkowe) ?

Zależy jak liczna rodzina, na 2 osoby wystarcza mniejszy spokojnie ( odpady beżące, ja ma jeszcze do pozbycia się pozostałości po wykończaniu, zeschnęte resztki farb w wiadrach plastikowych itp).zakładając że śmieci sortowalne do właściwych pojemników.

bez profesjonalnych badań widać że woda w Dobrej nie jest krystalicznie czysta.

Odkąd stosuję zwykły filtr kuchenny mam czysty czajnik. Woda w Dobrej pozostawia osad mineralny i np. zapycha dziurki prysznicowe. Zastosowanie jakiegoś właściwego filtra na wejściu wg mnie to dobry pomysł bo uchroni wszystkie urządzenia. Nie będą potrzebne calgony i inne dodatkowe odkamieniacze.

No to ciagnac temat smieci... :)

Zapakowalem juz 4 m3 - mysle, ze jestem w polowie. Sasiad bral kontener 10m3 i mu sie przesypal - wiec chyba i tak mam mniej - tylko te z 800 zl mniej w kieszeni bedzie.

Co do odpadow typu pet/papaier/szklo, to chyba kazda firma daje worki na te odpady i raz w miesiacu zabiera za darmo z domu ?

Fantom

Właśnie w tym rzecz że nie każda firma daje worki ;-)

Nawet gdy ceny podobne za wywóz śmieci ;-)

Wtrącę się w temat dotyczący wyboru firmy wywożącej śmieci. Sugerowałam się wybierając takową-ceną-jak większość z nas. Warunki pogodowe zeszłej zimy pokazały jednak, że nie zawsze cena idzie z jakością usług i tutaj Jumar dał ciała i przez popsute samochody tudzież niemożność przejechania naszych "budowlanych" dojazdów do posesji, moje śmieci stały do 3 tygodni bez wywózki!!! Po telefonach do biura firmy powiedziano, że wszystkie śmieci zostaną wywiezione (nawet te stojące obok śmietnika) Jednak dziki robiły swoje i było to dość uciążliwe. Zmieniliśmy firmę.

nie wiem czy tanio - na budowie osiedla w "selfie" mielą i sprzedają

400 zł/25T z dowozem do Doluj

Dzięki za info. Brałem tam przed rokiem na utwardzanie drogi i myślałem że już pokruszyli wszystko co mieli do skruszenia. Ale widzę że rozbierają następne budynki. Na warszewo krzyknęli 22zł za tonę to wychodzi 550zł. Szukam dalej ale cena chyba nie jest za wysoka.

Odnośnie dzików, to przeżyliśmy z nimi swoje dopóki nie mieliśmy ogrodzonej działki (rozrabiały i to nie tylko zimą). Teraz to luzik i nie ważne z jakiej firmy mamy kubły na śmieci, bo przecież dziki nie potrafią czytać :)

Wtrącę się w temat dotyczący wyboru firmy wywożącej śmieci. Sugerowałam się wybierając takową-ceną-jak większość z nas. Warunki pogodowe zeszłej zimy pokazały jednak, że nie zawsze cena idzie z jakością usług i tutaj Jumar dał ciała i przez popsute samochody tudzież niemożność przejechania naszych "budowlanych" dojazdów do posesji, moje śmieci stały do 3 tygodni bez wywózki!!! Po telefonach do biura firmy powiedziano, że wszystkie śmieci zostaną wywiezione (nawet te stojące obok śmietnika) Jednak dziki robiły swoje i było to dość uciążliwe. Zmieniliśmy firmę.

Odnośnie dzików, to przeżyliśmy z nimi swoje dopóki nie mieliśmy ogrodzonej działki (rozrabiały i to nie tylko zimą). Teraz to luzik i nie ważne z jakiej firmy mamy kubły na śmieci, bo przecież dziki nie potrafią czytać :)

Dziki nie potrafią to chyba jasne, ale jak mają łatwy dostęp do niewywożonych dłuższy czas śmieci..... to mamy dodatkową robotę;). Nie lubię jak mi śmieci śmierdzą w garażu. :))

Dziki nie potrafią to chyba jasne, ale jak mają łatwy dostęp do niewywożonych dłuższy czas śmieci..... to mamy dodatkową robotę;). Nie lubię jak mi śmieci śmierdzą w garażu. :))

I od czasu jak macie Remondisa to naprawdę Wam żaden dzik (tudzież inny przedstawiciel fauny) kubła nie wyrzucił? Zaczynam jednak wierzyć, że te dziki to jakieś szkolone - bo u nas potrafią przychodzić pod płotek między regularnymi wywózkami śmieci :) Co więcej, rodzi się u mnie podejrzenie, że są zesłane właśnie przez tę firmę, żeby wykosić konkurencję :D

I od czasu jak macie Remondisa to naprawdę Wam żaden dzik (tudzież inny przedstawiciel fauny) kubła nie wyrzucił? Zaczynam jednak wierzyć, że te dziki to jakieś szkolone - bo u nas potrafią przychodzić pod płotek między regularnymi wywózkami śmieci :) Co więcej, rodzi się u mnie podejrzenie, że są zesłane właśnie przez tę firmę, żeby wykosić konkurencję :D

a może po prostu podoba im się u Ciebie i szukają kawałka miejsca dla potomstwa! :-)

Czy ktoś z miłych forumowiczów z okolic Szczecina miał do czynienia z firmą

Dachy Profesjonalne

Krzysztof Dąbkowski

Monte Cassino 6

70-464 Szczecin

znalazłam właśnie w internecie ich anons, jesli ktoś ma dobre lub złe opinie to posze choc o 1 słowo dobrzy lub źli. Zauważyłam że dach przecieka, podbitka po małym lecz długotrwałym deszczu namokła, gdzieś są szpary , trzeba je wykryć i poprawić co trzeba. Włożyłam rękę pod podbitkę( tak to się chyba nazywa, taki syntetyczny materiał) pod nią warstwa waty mineralnej a dalej widać dachówki , między nimi widać światło więc wg mnie i woda przecieknie, a chyba powinny być szczelne, może jakaś warstwa izolacyjna, nie wiem.

Czy ktoś z miłych forumowiczów z okolic Szczecina miał do czynienia z firmą

Dachy Profesjonalne

Krzysztof Dąbkowski

Monte Cassino 6

70-464 Szczecin

znalazłam właśnie w internecie ich anons, jesli ktoś ma dobre lub złe opinie to posze choc o 1 słowo dobrzy lub źli. Zauważyłam że dach przecieka, podbitka po małym lecz długotrwałym deszczu namokła, gdzieś są szpary , trzeba je wykryć i poprawić co trzeba. Włożyłam rękę pod podbitkę( tak to się chyba nazywa, taki syntetyczny materiał) pod nią warstwa waty mineralnej a dalej widać dachówki , między nimi widać światło więc wg mnie i woda przecieknie, a chyba powinny być szczelne, może jakaś warstwa izolacyjna, nie wiem.

Podbitka to drewniane lub plastikowe elementy zabudowy wystającej poza obrys murów części dachu. Ten materiał syntetyczny to jest prawdopodobnie membrana. Ale z tego co piszesz to coś kolejność się nie zgadza. Na pewno dachówki nie mogą leżeć bezpośrednio nad ociepleniem - wełną, watą czy co tam masz.

Prawidłowa kolejność wewnątrz to:

1. Zabudowa - np płyty regips;

2. Folia paroszczelna - nie musi być wszędzie, niektórzy dają tylko w pomieszczeniach mokrych - łazienka itp.

Jeśli to stryszek i ktoś chce ograniczyć koszty to ta folia może być pierwsza w kolejności.

3. Ocieplenie - np. wełna;

4. Folia wstępnego krycia inaczej membrana paroprzepuszczalna.

5. Pokrycie dachowe - np dachówki.

Jeśli występuje pokrycie wstępne w formie np. deskowania to wtedy tej foli raczej się nie daje, tylko kładzie się papę i potem oczywiście już te dachówki.

Koniecznie dach do sprawdzenia, pod podbitką-rozumiejąc ten element dachu tak jak go opisałem nie powinno być wilgoci. Tak samo pod wełną od strony wewnętrznej, Dopuszczalne jest lekkie zawilgocenie od strony membrany, zdarza się nawet oblodzenie ale po to jest membrana i przerwa między nią a pokryciem ostatecznym aby to mogło sobie odparować.

ps. Nie jestem fachowcem od dachów- wiedza forumowo - poradnikowa.