Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

a czy ktoś może miał coś wspólnego z firma ABJ Klima z Dąbia ??

Najpierw mi wycenili wykonanie rekuperacji. Potem się spotkaliśmy na budowie. Miałem już wcześniej projekt systemu wentylacji, więc chciałem żeby kanały były prowadzone zgodnie z projektem (a ewentualne odstępstwa - żeby były uzgodnione i poparte argumentami). Pan z AJB sprawiał wrażenie mało zainteresowanego projektem. Na zasadzie że jakoś to będzie i jakoś te kanały się puści (najlepiej po swojemu). Mi to nie odpowiadało. Więc współpracy nie kontynuowałem. Na plus spora wiedza tego Pana na temat samych rekuperatorów. Generalnie żeśmy się nie dogadali :)

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Andrzej Żabicki. Mogę polecić. Ale to raczej będzie górna półka cenowa. Generalnie mógłbym dużo napisać. Najważniejsze chyba jest to, że ma w miarę stałą ekipę ludzi (w zasadzie kilka ekip). Tych samych ludzi co robili u mnie półtora roku temu, dzisiaj widzę obok na budowie. I wiem, że wcześniej też sporo czasu robili.

Potwierdzam - budowali u mojego sąsiada, chyba bez zastrzeżeń, ale tutaj cena też cię powali...:no:

My również prosimy o namiary na tego elektryka!

Z góry dziękujemy!

Ja mogę polecić Pana Krzysztofa Bergiela. Solidnie, w przyzwoitej cenie i sympatycznie. Nawet dostosował się do tego żeby nie palić w środku - na etapie SSZ :) (generalnie u mnie w środku był zakaz palenia - choć nie wszyscy przestrzegali). Jednak początki współpracy były trudne. Umówiliśmy się na jakimś zadupiu, bo chciałem zobaczyć jego wcześniejsze prace. Nie przyjechał. Telefonów potem przez kilka dni nie odbierał. Już nawet zaczynałem szukać kogoś innego. Okazało się że miał jakiś pilny zagraniczny wyjazd. No ale potem już jak zaczął działać to było wszystko było ok. Robił u mnie instalację elektryczną, alarmową, komputerową i odkurzacz centralny. Wiem, że robi także hydraulikę - ale u mnie tego nie robił, więc się nie wypowiadam.

Ja mogę polecić Pana Krzysztofa Bergiela. Solidnie, w przyzwoitej cenie i sympatycznie. Nawet dostosował się do tego żeby nie palić w środku - na etapie SSZ :) (generalnie u mnie w środku był zakaz palenia - choć nie wszyscy przestrzegali). Jednak początki współpracy były trudne. Umówiliśmy się na jakimś zadupiu, bo chciałem zobaczyć jego wcześniejsze prace. Nie przyjechał. Telefonów potem przez kilka dni nie odbierał. Już nawet zaczynałem szukać kogoś innego. Okazało się że miał jakiś pilny zagraniczny wyjazd. No ale potem już jak zaczął działać to było wszystko było ok. Robił u mnie instalację elektryczną, alarmową, komputerową i odkurzacz centralny. Wiem, że robi także hydraulikę - ale u mnie tego nie robił, więc się nie wypowiadam.

Potwierdzam - Pan Bergiel u mnie właśnie robił też hydraulikę. Najważniejsze jest to, że swoich klientów nie zostawia na pastwę losu po wykonaniu prac ale poproszony zawsze wraca, poprawia, doradzi.

Witam,

przymierzam się do zrobienia kuchni u siebie w mieszkaniu. Możecie polecić salon bądź stolarza gdzie nie zedrą skóry żywcem. Początkowo planowałam iść do Wikinga ale słyszałam że ceny maja kosmiczne ;/ Kuchnia nieduża ok. 9m2, w stylu nowoczesnym :)

U mnie obecnie trwa montaż. Ja zdecydowałem się na http://www.melbest.pl Zamawiałem u nich meble do kuchni, pom. gosp., wiatrołapu i sypialni. Cenowo to wyszło podobnie jak w BRW. Natomiast dużym plusem jest to, że są w stanie zrobić wszystko dokładnie na wymiar. Nie ma jakichś zaślepek. Jeśli wychodzi szafka 63,5 cm to tyle ma, a nie 60 cm i 3,5 cm zaślepka. Trochę przestraszyć może ich biuro... nie jest to piękny salon kuchenny - delikatnie mówiąc. Na razie więcej nie piszę - poczekam aż wszystko będzie skończone. Ale zapowiada się nieźle.

Szczukot a mogę poprosić na priv o namiary na tynkarza i posadzkarza? plisss ;)

U mnie tynki cementowo-wapienne i posadzki robił Pan Marek Kopyś. Jeśli chodzi o tynki to jedyny babol to to, że trochę przy oknach za dużo nawalili tynku i w wielu miejscach był problem z rewizjami do rolet (z ich otwieraniem). Co do ścian to bez zastrzeżeń (sprawdzane różnej długości poziomicami, łatami). U mnie robiła ekipa pod "dowództwem" Pana Krawczuka (nazwisko mogłem trochę przekręcić). Pan Kopyś tych ekip to chyba ma sporo, więc na pewno są jakieś różnice jakościowe.

Co do posadzek to już ciężej ocenić jakość wykonania. Badałem niwelatorem i różnice między najdalej oddalonymi punktami wahały się w przedziale 1-4mm.

caretilla chcielibyśmy zmieścić się w 20 tyś. już ze sprzętem ale jak będzie wyjdzie w praniu. Bierzemy pod uwagę że może być drożej.

aLien01 możesz napisać u gokogo robiłeś swoją kuchnie? :)

szczegol BRW raczej bym nie chciała. Znajoma nie tak dawno robiła kuchnie w BRW i szczerze powiem że Pani architekt to chyba taka z pierwszej łapanki była, ekipa montująca w postaci dwóch panów nieuprzejma, kilka rzeczy musieli poprawiać bo za 1 razem było niedokładnie. Kuchnia niby tania, natomiast montaż strasznie drogo wyszedł, moim zdaniem. Poza tym BRW nie jest w stanie zrobić wszystkiego idealnie na wymiar w związku z czym u znajomej kończy się szafka, przerwa i dopiero okap.

Nie wiem jak jest w salonie na Ku Słońcu, być może obsługa jest na wyższym poziomie.

chase kuchnia dokładnie na wymiar to dla mnie ważna sprawa. Nie lubię właśnie takich zaślepek i chciałabym tego uniknąć. Daj znać jak skończą Ci montować kuchnie :) Zdjęcia mile widziane ;)

A czy ktoś wie coś na temat kuchni niemieckich Hacker w Top Shopping na Słonecznym? Sąsiadka robiła u nich kuchnie i bardzo chwaliła ale to tylko jedna opinia.

Jak bedziesz budowal to sie zdziwisz co do "sprzetu". Bo majac mlotek, srubokret, wiertarke i lopate mozna SSO wybudowac :) No czasami jeszcze kombinerki sie przydadza.

Fantom

To już wiem, czemu ktoś tu na forum narzekał, że mu się posadzka zapadła ;) Budowlańcy wyszli z powyższego założenia i piach chyba zagęszczali młotkami :)

Jak bedziesz budowal to sie zdziwisz co do "sprzetu". Bo majac mlotek, srubokret, wiertarke i lopate mozna SSO wybudowac :) No czasami jeszcze kombinerki sie przydadza.

Fantom

Chata już stoi więc się nie zdziwię.

Kontener, zagęszczarki (225 i 350), oświetlenie, koparki, betoniarka, kibel no i oczywiście młotki, łopaty i wiertarki. Moje były tylko szalunki stropowe, ale to raczej standard bo budowlańcy boją się kradzieży metalowych stempli i nie chcą pożyczać na siebie.

Witajcie! Czy ktoś z Was zamawiał stolarkę okienną/drzwiową w firmie EKO-DOM ? Macie jakieś doświadczenia? Jakiś czas temu wiem, że przewijał się temat stolarki i tutaj trochę brakuje mi tej listy wykonawców.

No i jeszcze jedno pytanie - czytam cały czas, że okna wstawiamy po tynkach, a z obserwacji widzę, że okna wstawiane są przed tynkami, no bo jak tu robić piec, podłogówkę, ogrzewanie itd. nie mając okien... Jak robiliście/robicie u siebie?

Chata już stoi więc się nie zdziwię.

Kontener, zagęszczarki (225 i 350), oświetlenie, koparki, betoniarka, kibel no i oczywiście młotki, łopaty i wiertarki. Moje były tylko szalunki stropowe, ale to raczej standard bo budowlańcy boją się kradzieży metalowych stempli i nie chcą pożyczać na siebie.

A teraz policz ile ten "ich sprzet" kosztowal w calosci budowy - to chyba jednak sie zdziwisz. Bo podawanie, ze sprzet jest ekipy to bzdura - nie ma zadnego sprzetu a jego wartosc w kosztach nawet SSO jest zerowa.

Te "tylko" szalunki stropowe kosztowaly cie tyle co ich caly sprzet :)

Fantom

Witajcie! Czy ktoś z Was zamawiał stolarkę okienną/drzwiową w firmie EKO-DOM ? Macie jakieś doświadczenia? Jakiś czas temu wiem, że przewijał się temat stolarki i tutaj trochę brakuje mi tej listy wykonawców.

No i jeszcze jedno pytanie - czytam cały czas, że okna wstawiamy po tynkach, a z obserwacji widzę, że okna wstawiane są przed tynkami, no bo jak tu robić piec, podłogówkę, ogrzewanie itd. nie mając okien... Jak robiliście/robicie u siebie?

ja kupowałem w eko dom ale pcv, a z tego co pamiętam Ty kupujesz drewniane, ale na temat samej firmy moge Ci co nieco powiedziec. Ja okna wstawialem przed tynkami, nie wiem czy jak zrobisz elektryke przed wstawieniem okien to czy jej nie ukradna, ale w przypadku okien drewnianych faktycznie chyba rozsądniej zrobic tynki i podłogi po potem cała wilgoć zostanie wchłonięta przez stolarke drewniana.

pzdr

ja kupowałem w eko dom ale pcv, a z tego co pamiętam Ty kupujesz drewniane, ale na temat samej firmy moge Ci co nieco powiedziec. Ja okna wstawialem przed tynkami, nie wiem czy jak zrobisz elektryke przed wstawieniem okien to czy jej nie ukradna, ale w przypadku okien drewnianych faktycznie chyba rozsądniej zrobic tynki i podłogi po potem cała wilgoć zostanie wchłonięta przez stolarke drewniana.

pzdr

właśnie dzisiaj byłem w eko-dom, nawet mnie mile zaskoczyli podejsciem i obsługą. Temat montażu poruszałem, znają rzeczywistość i nie wzbraniają się przed montażem przed tynkami i podłogami nie strasząc utratą gwarancji. Dobre wietrzenie i oknom nie powinno się nic stać. No nic, robię zestawienie stolarki okiennej i trzeba będzie rozesłać trochę zapytań o ofertę cenową. Gdzie jeszcze wysłać: EKO-DOM, M&S, PISARCZYK i ... ? jaką firmę polecicie jeszcze do okien drewnianych?

I przy okazji - połaciówki chcę VELUXA. który ich dystrybutor jest najsensowniejszy? Czy extra dach też będzie walczył o okna jak walczy np. o dachówkę? ;-)

Nie wiem jak jest teraz, ale dwa lata extra dach miał wystawione okna veluxa na allegro.

Sprawdź może też teraz mają. My w ten sposób kupiliśmy swoje veluxy.

właśnie dzisiaj byłem w eko-dom, nawet mnie mile zaskoczyli podejsciem i obsługą. Temat montażu poruszałem, znają rzeczywistość i nie wzbraniają się przed montażem przed tynkami i podłogami nie strasząc utratą gwarancji. Dobre wietrzenie i oknom nie powinno się nic stać. No nic, robię zestawienie stolarki okiennej i trzeba będzie rozesłać trochę zapytań o ofertę cenową. Gdzie jeszcze wysłać: EKO-DOM, M&S, PISARCZYK i ... ? jaką firmę polecicie jeszcze do okien drewnianych?

I przy okazji - połaciówki chcę VELUXA. który ich dystrybutor jest najsensowniejszy? Czy extra dach też będzie walczył o okna jak walczy np. o dachówkę? ;-)

A teraz policz ile ten "ich sprzet" kosztowal w calosci budowy - to chyba jednak sie zdziwisz. Bo podawanie, ze sprzet jest ekipy to bzdura - nie ma zadnego sprzetu a jego wartosc w kosztach nawet SSO jest zerowa.

Te "tylko" szalunki stropowe kosztowaly cie tyle co ich caly sprzet :)

Fantom

Nie twierdzę że sprzęt był ich własnością. Mieli za zadanie go zapewnić i nie interesowało mnie na ile, za ile etc. Facet powiedział krótko, jak ma być taniej to odliczy koszty koparki, kontenera, zagęszczarki i ja się będę o to martwił.

Mam absorbującą pracę. EWENTUALNE oszczędzenie 1 tys. i latanie za panem Józiem koparkowym tudzież przewożenie kontenera, betoniarki i sracza własnym autem to nie dla mnie.

Zresztą, jeżeli cena jaką podałem jest zawyżona - przepłaciłem i trudno. O co te pretensje? Człowiek na forum zapytał to ja mu odpowiadam. Czemu od razu agresja i udowadnianie że jestem debilem?