zejnowski 27.02.2011 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam, brała u nich okna moja siostra, w prawdzie do bloku, ale obsługa, cena, montaż i termin był ok, nie było z nimi problemów. Nie wiem jak w przypadku bardziej wymyślnych okien pozdrawiam Ja też chcę do bloku, a jakiego producenta mają okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonia2003 27.02.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Zgadzam się z poprzednikami, nie wyrzucaj. U nas oprócz naszego humusu, zabraliśmy od sąsiadów cały ich humus(bo oni nie chcieli), a zebrali go z całej działki. Dzięki temu ładnie wyrównaliśmy teren a na samą górę ogrodnik kazał położyć czarnoziem i to warstwę (nie pamiętam dobrze) 5 czy 10 cm. Na naszą działkę wystarczyła wywrotka czarnoziemu. W ten sposób zaoszczędziliśmy sporo kasy na tuje Zostaw i nie wyrzucaj! Mi też doradzali żebym wywiózł, ale jak przyjechał koparkowy i zaczął kopać stwierdziłem że pomyślę o tym później i zostawiłem. Okazuje się że jeszcze będę musiał dowieźć. Nawet jak zgnije na górce to nieprzyjemny zapach będzie dopiero i jedynie po jej rozmieszczeniu przez kilka dni, ale uwierz mi że to lepsza ziemia niż kupna bo za darmo. Ja przy zasypywaniu fundamentów kazałem sobie wyrównać działkę i widzę miejsca gdzie należy dowieźć jeszcze sporo, żeby było równo po całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcsmile 27.02.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Ja też chcę do bloku, a jakiego producenta mają okna? Witam, nie wiem dokładnie, z tego co pamiętam to brali jakieś zwyklaki. Jakby udało mi się coś dowiedzieć to dam znać. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madejka3 28.02.2011 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Budujac dach jeszcze nie trzeba podejmowac zadnej decyzji co do kolektorow. Mozna co najwyzej zrobic podczas kladzenia instalacji rury + kabel do solarow. A mozna je montowac duzo pozniej. I tak sie rozbiera dachowki itp Fantom ps. Bede mial montowane solary w najbliższym czasie, ale ogolnie uwazam, ze nie sa warte swojej ceny. szczukot, a jaka firma wykonuje ci instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 28.02.2011 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Ja instalacje wod-kan-reku itd robilem (a w sumie jeszcze koncze) w firmie Pro-Ogrzewanie z Boh. Warszawy. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beata_mod 28.02.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witam wszystkich! Od jakiegoś czasu przeglądam forum, ale jeszcze jest mi ciężko połapać się gdzie co jest Na wiosnę zamierzamy zacząć budowę w okolicach Maszewa, czy ma ktoś ekipę budowlaną godną polecenia? Niestety ta, na którą liczyliśmy przyjęła inne zlecenie i potrzebuję namiaru na kogoś godnego polecenia. Może macie jakieś sugestie gdzie szukać albo jesteście zadowoleni ze swojej ekipy i moglibyście polecić? Z góry dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczecinianin1 01.03.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Jaką polecacie firmę wywożącą śmieci z naszych domków ? Jumar, Tompol, a może jakaś inna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 A pisalem o tym niedawno ... oj nie czyta sie grupy :http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=2785&gmid=738396#gmessage738396 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Takie dwa tematy "organizacyjne" :1) Stworzylem nowy watek o hurtowaniach itp - informacja w mojej stopce.2) Jezeli mozecie (chcecie) to uzupelnijcie w swoim profilu przynajmniej jedna podstawowa dana "Lokalizacja" : http://forum.muratordom.pl/profile.php?do=editprofileNie jestem pewein czy dziala pokazywanie tego w grupach, ale na normlanym forum pokazuje. Jak w grupie nei bedzie chcialo chodzic to sie pogada z Adminami. A dzieki tej prostej informacji czasami mozan bardziej kojarzyc z kim sie rozmawia, i czy np ewentualna pomoc nie bedzie za daleko itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArKaMa 01.03.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 1) Stworzylem nowy watek o hurtowaniach itp - informacja w mojej stopce. Twoja stopke widzę na wszystkich forach oprocz Grupy Szczecińskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Ja widze wszedzie, ale cenna uwaga - trzeba by zglosic do Adminow. Mi sygnaturka znika jak odpowiem na post ale jak wejde od nowa to juz jest. Fantom ps. Link do nowego watku o hurtowniach : http://forum.muratordom.pl/group.php?do=discuss&discussionid=3034 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 01.03.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 szczukot baaaardzo dobry pomysł z linkiem na temat hurtowni, na pewno skorzystam:yes: Szkoda że padła wymiana spostrzeżeń na temat kosztów ogrzewania, chyba wszyscy zmartwieli, że nie mają co porównywać się z szczegolem. Może jednak warto jeszcze wspomnieć co nieco na ten temat, żebyśmy my nowobudujący mieli bardziej obiektywny pogląd na koszty utrzymania naszego wymarzonego przyszłego domu, że nie jest zawsze tak różowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Co do kosztow ogrzewania to sa roznego typu watki na forum - "ogolnopolskie". I sa mocno rozbudowaner kto i ile gazu zuzywa. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 01.03.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Jezeli mozecie (chcecie) to uzupelnijcie w swoim profilu przynajmniej jedna podstawowa dana "Lokalizacja" ...masz na myśli "lokalizacja obecna" czy "docelowa" - gdzie się budujemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 01.03.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Moze docelowa - ale jak na razie chyba nie dziala pokazywanie tych danych w grupach - widziaelm juz ktos to zglaszal jako blad Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 01.03.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Co do kosztow ogrzewania to sa roznego typu watki na forum - "ogolnopolskie". I sa mocno rozbudowaner kto i ile gazu zuzywa. Fantom No tak, ale wątki ogólnopolskie w tym przypadku się nie nadają bo nie ma z czym porównać, są to po prostu inne strefy z innymi temperaturami. Najlepiej porównywać tylko z regionu zachodniopomorskie wtedy ma się miarodajny pogląd na temat zużycia gazu. U mnie 4,5 miesiąca koszt 1680 zł, dom nowy pow uż. 160 m (po podłodze 200m) , dzienna średnia za ten okres daje jakieś 4,3 m3 gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boja2401 01.03.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 ... U mnie 4,5 miesiąca koszt 1680 zł, dom nowy pow uż. 160 m (po podłodze 200m) , dzienna średnia za ten okres daje jakieś 4,3 m3 gazu Bardzo małe zużycie, gratuluję. Czy parametry podobnie jak u szczegola, tzn. grubość ocieplenia, podłogówka + grzejniki, piec kondensacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caretilla 01.03.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 u mnie jest tak: ocieplenie 20 cm na ścianie + 20 cm w podłodze+ 30 cm na dachu w dwóch warstwach po 15 cm, isomur, 100% podłogówki (jest zajebista i jak się wahacie czy dać to się nawet nie zastanawiajcie), piec kondensacyjny, o% grzejników (nie przepraszam 1 grzejnik ustawiony na śnieżce w garażu), dom jak stodoła na bazie prostokąta, wentylacja mechaniczna, mam solary chodz sprawa jest dyskusyjna, przez ostatnie 2 tygodnie,nawet zimą,jak jest słonecznie to nagrzewają mi 100% wody do tem. 50st C tak że piec przez 2 tyg. w ogóle nie grzał mi wody. Kominek rozpalany rekreacyjnie co parę dni, nie mam płaszcza wodnego ani rozprowadzenia powietrza, nie mam jeszcze podbitki a jej brak na 100% generuje straty ciepła, okna najcieplejsze jakie udało mi się kupić U całego okna 0,8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczegol 01.03.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 [...]100% podłogówki (jest zajebista i jak się wahacie czy dać to się nawet nie zastanawiajcie)[...] I ja sie do tego przychylam, tzw. komfort termiczny dla mnie bomba. Moze ciut za zimna mam podloge bo dom sie szybko nagrzewa, ale przyznam ze na gorze da sie wyczuc strefy cieplejsze i zimniejsze, a po goleniu to z zamknietymi oczami wskaze gdzie jest grzejnik Ciezko to opisac, nie zeby to cud jakis byl, tylko chodzi o to ze zjawisko jest malo werbalne, ale na tak duzej powierzchni (mam jedno pomieszczdenei praktycznie na caly dol) wszedzie jest taka sam temperatura to jest dosyc przyjemne. Bez empirycznego odczucia na wlasnej skorze ciezko jest to sobie wyobrazic. P.S. jak sie okazuje nie tylko na moim przykladzie, mozna placic malo, i to wcale nie wymaga wielkich przedsiewziec. Wg mnie wiecej jest do zrobienia w kwestii przemyslenia pewnych spraw (wielkosc domu, jego polozenie, rozklad pomieszczen, okien, drzwi, itd) niz w kwestii samych rozwiazan (rodzaj izolacji, zrodlo ciepla...).Polecam to wszystkim budujacym sie, myslenie nie kosztuje, choc czasem boli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_K 01.03.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 I ja sie do tego przychylam, tzw. komfort termiczny dla mnie bomba. Moze ciut za zimna mam podloge bo dom sie szybko nagrzewa, ale przyznam ze na gorze da sie wyczuc strefy cieplejsze i zimniejsze, a po goleniu to z zamknietymi oczami wskaze gdzie jest grzejnik Ciezko to opisac, nie zeby to cud jakis byl, tylko chodzi o to ze zjawisko jest malo werbalne, ale na tak duzej powierzchni (mam jedno pomieszczdenei praktycznie na caly dol) wszedzie jest taka sam temperatura to jest dosyc przyjemne. Bez empirycznego odczucia na wlasnej skorze ciezko jest to sobie wyobrazic. P.S. jak sie okazuje nie tylko na moim przykladzie, mozna placic malo, i to wcale nie wymaga wielkich przedsiewziec. Wg mnie wiecej jest do zrobienia w kwestii przemyslenia pewnych spraw (wielkosc domu, jego polozenie, rozklad pomieszczen, okien, drzwi, itd) niz w kwestii samych rozwiazan (rodzaj izolacji, zrodlo ciepla...).Polecam to wszystkim budujacym sie, myslenie nie kosztuje, choc czasem boli no właśnie! ja podłogówke robię na parterze, chociaż ja zawsze marznę w nogi, a moja żona cały rok lata boso po mieszkaniu! Będzie konflikt interesów w salonie przy TV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts