Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

Ciagle zostaje zgoda wlasciciela drogi (u nas Agrowest).

Fantom

a tak a propos Agorwestu jako właściciela drogi (mam ten sam problem) to Pani w gminie na moje pytanie, kiedy będą przejmowali te drogi od nich odpowiedziała, że najchętniej w ogóle, bo nie są tym zainteresowani i notorycznie wyszują jakichs usterek do poprawki, byleby tylko tych dróg od nich nie przejąć!

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

Byłem u kumpla który mieszka w Wąbrzeźno - 30 km od Torunia i w zeszłym roku kończył budowę, za ujawnienie budynku i przyłączy zapłacił 400 zł w Szczecinie za taką usługę od 900 zł w górę. Metrowe tuje u nas w szkółce 30 zł (za Przecławiem) tam 15 zł. Pisze akurat o tym bo właśnie u mnie jest to na tapecie no i styropian, który drożeje dosłownie co tydzień.

po odbiorze budowy robiliśmy ujawnienie budynku. Nie pamiętam ile kosztował mapki, ale to było poniżej 100 zł.

Barnich Tobie chodzi o odbiór budynku, czy ujawnienie budynku?

Jeśli chodzi o tuje, to my 165 sztuk ściągaliśmy we wrześniu z wielkopolski. Nawet z transportem byliśmy sporo do przodu.

Byłem u kumpla który mieszka w Wąbrzeźno - 30 km od Torunia i w zeszłym roku kończył budowę, za ujawnienie budynku i przyłączy zapłacił 400 zł w Szczecinie za taką usługę od 900 zł w górę. Metrowe tuje u nas w szkółce 30 zł (za Przecławiem) tam 15 zł. Pisze akurat o tym bo właśnie u mnie jest to na tapecie no i styropian, który drożeje dosłownie co tydzień.

po odbiorze budowy robiliśmy ujawnienie budynku. Nie pamiętam ile kosztował mapki, ale to było poniżej 100 zł.

Barnich Tobie chodzi o odbiór budynku, czy ujawnienie budynku?

Jeśli chodzi o tuje, to my 165 sztuk ściągaliśmy we wrześniu z wielkopolski. Nawet z transportem byliśmy sporo do przodu.

Chodzi mi o wykonanie wszystkich czynności przez geodetę, aby dokonac odbioru budynku i to podobno jest własnie ujawnienie budynku i wszystkich przyłączy, czy wszystkie tuje Wam się przyjęły? podaj proszę namiary na szkółkę gdzie kupowaliście ja potrzebuję 170.

ujawnienie - to chodzi o ukazanie budynku w księgach wieczystych.

Tuje przyjęły się wszystkie. Braliśmy z allegro od użytkownika pieczara7

Chodzi mi o wykonanie wszystkich czynności przez geodetę, aby dokonac odbioru budynku i to podobno jest własnie ujawnienie budynku i wszystkich przyłączy, czy wszystkie tuje Wam się przyjęły? podaj proszę namiary na szkółkę gdzie kupowaliście ja potrzebuję 170.

1. Żaden straszak, ktoś się rypnął i tyle. Gdyby mieli się patrzeć na ilość odbiorców to wg. mnie nie powinni byli zaczynać inwestycji (<50% działek zabudowanych), albo najpierw puścili by rozeznanie czy uzbierają odpowiednią ilość ludzi. Tu (jak już pisałem) pewne prace zostały zlecone i wykonane.

2. Służebność ogranicza prawo własności właściciela i daje Tobie np. prawo do korzystania z drogi bez opłat, nie daje Tobie natomiast żadnego udziału we własności. Skoro nie masz własności to nie ma potrzeby aby prosić Ciebie o zgodę na umieszczenie jakiejkolwiek infrastruktury w drodze.

Wracając do telekomunikacji - według mnie instalację z Twoją zgodą, czy bez niej w drodze będą prowadzić. Jak nie podpiszesz umowy to nie doprowadzą Tobie kabelka do domu. Jak się kiedyś jednak zdecydujesz to zrobisz to już na własny koszt. I tylko tyle ten cały zamęt znaczy.

Z ostatniej chwili: wygląda na to, że TPSA jest zmuszona przez prezesa UKE do zbudowania takich łączy: http://www.internetnawsi.pl/aktualnosci/plany-inwestycyjne-tp-sa-na-lata-2011-2012

W excelku jest też Dobra Szczecińska, tak więc dywagacje na temat minimalnej liczby osób chyba można uznać za nieważne ;)

Witam

Centrala jest w Dobrej przy Ośrodku Zdrowia - przy tej odległości to pójdzie i 20MB prędkość

Inwestycja jest na rejon: Zakątek Dobrawki Graniczna oraz Migdałowa, Zagajnikowa, Lawendowa, Storczykowa

Zapis o wszystkich właścicielach działek należy rozumieć jako: wszyscy współwłaściciele danej nieruchomości muszą się zgodzić, dysponować nieruchomością na celu budowlane, a ogromne znaczenie dla ogółu ma to, jeśli jest np wielu właścicieli działki drogowej. (Obecnie prawo pozwala uzyskać decyzję administracyjną jeśli ktoś się nie zgodzi, ale jest to czasochłonne i dla firmy prowadzącej niewarte zachodu). Stąd zapis że wszyscy muszą się zgodzić - chodzi o to żeby zdopingować współwłaścicieli działek drogowych, że ich niezgoda na drogę uwali również przyłącza dla sąsiadów. Co do ilości to jak każda firma to TP też weźmie pod uwagę ilość ludzi którzy chcą przyłącze i zapewniam was że nie odpali inwestycji jak będzie to kilka osób z całego osiedla. Ale pocieszę Panów, że zainteresowanie jest powyżej 60%, termin kopania to jesień na 90%.

A ulica Zielona Gorka ?? Czemu nie jest ujeta w tym opisie powyzej ? To po co mi to pismo przyniesli ??

Skad wiadomo, ze zianteresowanie jest powyzje 60 % ? Jak u nas "na osiedlu" chyba z 60-70 dzialek mieszka moze z 10-15 rodzin. Do reszty na pewno nie dotarto noszac pisma po ulicy.

Fantom

Witam. W piątek pani pełnomocnik odbierała od nas podpisaną umowę i powiedziała, że kwiecień - maj zaczynają kopać. Nie wiem na ile wiarygodna jest ta informacja. Wspominała, że pozostałych właścicieli powiadamiają na adresy. jakie znajdą w ewidencji gruntów i tam to trwa najdłużej. My też czekamy z niecierpliwością. Ostatnie 2 lata ciągniemy na orangu, do czytania wystarcza, ale ściąganie... :(

Mam pytanie,

jak płaciliście wykonawcom? Czy były jakieś zaliczki czy też pokażdym etapie robót?

witam , ja płaciłem po wykonaniu etapów - fundamenty sicany i strop , dach itp - ale wszystko na umowie było napisane i gościu który mi robił jest SUPER . teraz gdy inne firmy wchodzą do wykończania mówią że dawno takiejbudowy nie widzieli . wszystko prosto , równo , szybko i facet konkretny .

A ulica Zielona Gorka ?? Czemu nie jest ujeta w tym opisie powyzej ? To po co mi to pismo przyniesli ??

Skad wiadomo, ze zianteresowanie jest powyzje 60 % ? Jak u nas "na osiedlu" chyba z 60-70 dzialek mieszka moze z 10-15 rodzin. Do reszty na pewno nie dotarto noszac pisma po ulicy.

Fantom

Pisząc rejon Storczykowej Lawendowej (to te ulice przed Wami) chodziło też o Zieloną Górkę

poz

może to kwestia samych roślin, a może rodzice za mało je podlewali.....

My sadziliśmy do rodzimej ziemi, bez żadnych dodatków i nie sypaliśmy nawozem. Miesiąc po posadzeniu wyglądały źle, ale dowiedzieliśmy się że tak bywa (że rośliny czasami odchorowują zmiany). Na wiosnę wszystkie są piękne, zielone i mają nowe odrosty.

rodzice sadzili 100 szt. i połowa się nie przyjeła(:o), w takim razie nie wiem jak oni to posadzili

rodzice sadzili 100 szt. i połowa się nie przyjeła(:o), w takim razie nie wiem jak oni to posadzili

a gdzie kupili iglaki ? kurde mam taki dylemat w castoramie tuja 17 zł, w szkółce 30 zł, ale boję się że się nie przyjmą te z castoramy bo mają strasznie połamane korzenie, ponadto są podobno "chemincznie" pędzone w Holandii aby szybko rosły, a potrzebuję bez mała 200 szt.

pzdr

słuchajcie - czy skrzynkę elektryczną którą mam przed granicą działki i należącą do ENEI można przenieść w inne miejsce? Kurcze z jednej strony gazowa z drugiej prądowa i tak poustawiane, że nie mam jak rozsądnie bramy wjazdowej zrobić.... to znaczy mam, ale chciałbym inaczej, czy można wnioskowac do ENEI o przesunięcie?