Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Szczecińska

koala1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 77,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Teska

8209

• Didi

3937

• bodekku

3703

• bryta

3343

Najaktywniejsi w wątku

słuchajcie - takie tymczasowe drzwi budowlane obite blachą to mimo wszystko castorama (jakieś 270 zł) czy znajdę coś gdzieś taniej?

No ja kupowalem z dwa lata temu w Casto. Nie mialem zbyt duzo czasu aby sie zorientowac w temacie, ale na szybko to tam bylo najtaniej. Jak dobrze pamietam nie ma tam wkladek - trzeba dokupic (a to znowu koszt) !

Fantom

ze wzgledu na najlepsza cene czy inne aspekty brales pod uwage?

A w ogole robiles to sam? Czytam wszedzie, zeby instalacje klasc na podspypce zwirowej i zwirem zasypac na 10-15 cm... jesli tak trzeba, to juz mam pierwszy dylemat - nie wiem ile zwiru zamowic ;-)

Jak zobaczysz ile zwir kosztuje to zrobisz jak wszyscy - w samej ziemi zakopiesz (ewentualnie piaseczek zamiast zwiru).

Ten zwir (wg mnie) to chyba po to, aby zmniejszyc ryzyko uszkodzen w przypadku ruchow ziemi dookola.

Fantom

Jak zobaczysz ile zwir kosztuje to zrobisz jak wszyscy - w samej ziemi zakopiesz (ewentualnie piaseczek zamiast zwiru).

Ten zwir (wg mnie) to chyba po to, aby zmniejszyc ryzyko uszkodzen w przypadku ruchow ziemi dookola.

Fantom

Żwir jest chyba po to aby nie zamulało rur wydaje mi się że bez żwiru to taki system nie pociągnie zbyt długo, przecież rury drenażowe są w otulinie i zakopane bezpośrednio w ziemi się szybko zamulą - tak mi się wydaje, ja mam zakopane w żwirze.

Pytanie konkursowe nr ... Szukam namiarow na stal zbjojeniową - macie może jakieś wskazówki. Sprawdzałem HIT felmax Hurtostal 2.

Ja "jak sie budowalem" to bralem w hurtostal2. Teraz jak robie plot, to wzialem od reki w najblizszej hurtowni (czyli wodkan w Dobrej) "przy okazji". Wyszlo tanio bo transport juz wliczony. A za sam transport 12m kawalkow wczesniej placilem chyba z 300 zl :(

Fantom

Pytanie konkursowe nr ... Szukam namiarow na stal zbjojeniową - macie może jakieś wskazówki. Sprawdzałem HIT felmax Hurtostal 2.

Z.Siąkajło 605-406-763. Dajesz rysunki fundamentów, słupów, belek, podciągów itp. a on robi zestawienie gotowych prętów (jak trzeba spawać to też pospawa) i strzemion. Na plac budowy przyjeżdżają gotowe "puzzle" tylko powkładać w odpowiednie miejsca. Aktualnie robię z nim już strop (belki) i bardzo sobie chwalę, bo służy pomocą i jak trzeba gdzieś odchudzić to doradzi gratis ;) .

hm. Rafał był i oglądał u nas jak wygląda praca brukarzy. Jak się nie podobało to nie trzeba było ich brać...

Ale każdy robi jak uważa.

a my jesteśmy w trakcie układania kostki brukowej i wiem już kogo nie polecić ;(. Wpis dodam do listy.

Poszukuję jeszcze kafelkarza - dokładnego i takiego, który nie syfi wokół siebie (to tak dla odmiany, żeby nie było znów "tani i dobry ;) )

Żwir jest chyba po to aby nie zamulało rur wydaje mi się że bez żwiru to taki system nie pociągnie zbyt długo, przecież rury drenażowe są w otulinie i zakopane bezpośrednio w ziemi się szybko zamulą - tak mi się wydaje, ja mam zakopane w żwirze.

a muszą być te w otulinie? oj chyba u mnie będą musiały...

Witam

mam dwa pytania

dostałam warunki przyłącza elektroenergtycznego z Enei i jest tu napisane że mogę też sama zrobić to przyłącze i oni je ode mnie odkupią. Nie zastanawiałabym się nad tym gdyby nie to, że mają na pociagnięcie kabla ROK a ja chcę się budować na wiosnę 2012 i nie wiem czy zgra mi się to w czasie. Czy robienie tego samemu się opłaca? Znacie moze kogoś kto się zajmuje tym na terenie Kobylanki/Bielkowa?

nadal szukam architekta najlepiej z terenuKobylanki, polećcie kogoś...

Z.Siąkajło 605-406-763. Dajesz rysunki fundamentów, słupów, belek, podciągów itp. a on robi zestawienie gotowych prętów (jak trzeba spawać to też pospawa) i strzemion. Na plac budowy przyjeżdżają gotowe "puzzle" tylko powkładać w odpowiednie miejsca. Aktualnie robię z nim już strop (belki) i bardzo sobie chwalę, bo służy pomocą i jak trzeba gdzieś odchudzić to doradzi gratis ;) .

Dzięki, zadzwonię do niego.

hm. Rafał był i oglądał u nas jak wygląda praca brukarzy. Jak się nie podobało to nie trzeba było ich brać...

Ale każdy robi jak uważa.

Ależ podobało się, bardzo się podobało :) Dlatego własnie ich wzięliśmy i dziękujemy za kontakt. Ale cóż... u jednych wszystko idzie ok, u innych coś może nie grać, prawda?

Ależ podobało się, bardzo się podobało :) Dlatego własnie ich wzięliśmy i dziękujemy za kontakt. Ale cóż... u jednych wszystko idzie ok, u innych coś może nie grać, prawda?

Hej.

Ano może. I właśnie dlatego do listy podchodzę z rezerwą :) Z jednej strony, jak widać, wpływ na jakość wykonania może mieć faza księżyca a z drugiej strony znam przykłady, że ludzie walczą ze swoimi wykonawcami, owi muszą przyjeżdżać na poprawki, swoją indolencję i brak wiedzy uzasadniają słowami "że tak się nie da" a i tak inwestorzy potem mówią, że to świetni specjaliści.

Pzdr.

żółwik

W święta byłem na swojej pustej działeczce jeszcze i postanowiliśmy, że nasz nadzór inwestorski w osobie teścia przy pomocy pana z ciągnikiem dokona orki naszej ziemi, bo ja niestety będę miał 40 km do nowego domu i nie mogę tam często być. Orka z powodu trawska które panoszy się na działce. Chcemy z moją Kasieńką postawić w lecie oprócz ogrodzenia budowlanego jakiś płotek panelowy drewniany coby zasłonić się od wścibskich i upiec jakiegoś grila. Wypada na pustej działce? Wy też tak mieliście?

...jak widać, wpływ na jakość wykonania może mieć faza księżyca ...

albo faza u Inwestora, też się zdarza co nie?

Ja mam chyba jakąś taką fazę, bo ja jak słyszę od wykonawcy "oddzwonię" i nie otrzymuję tego telefonu zwrotnego to już nie mam ochoty z takim fachowcem rozmawiać? Tak właśnie odpadło mi dzisiaj dwóch tynkarzy i posadzkarz, bardzo proszę o jakieś namiary, jak oddzwoni to już jakiś dobry znak... nawet nie mam od kogo wyceny poprosić, wszyscy tak profesjonalnie traktują klienta.