Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary dom i fundamenty

nacs85

Recommended Posts

Hej,

Szukam kogoś w okolicy Brzeg-Grodków do sprawdzenia fundamentów w starym domu.

Dostałem z narzeczoną w spadku stary dom i szukamy kogoś kto zna się na rzeczy i nas pokieruje,

kilka osób było i każda co innego mówiła co mamy robić.

Mamy stare fundamenty kamienne z jednej strony a z drugiej ceglane a chcemy wyremontować cały dom łącznie z dachem,

kilka osób mówi o nadlaniu fundamentów kilka twierdzi że te co są dadzą radę.

proszę o podpowiedź co zrobić bądź do kogo się udać żebyśmy mogli na spokojnie myśleć o remoncie.

[ATTACH=CONFIG]469249[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469250[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469251[/ATTACH]

Pozdrawiam

To nie że dadzą radę czy nie dadzą, tylko projektant się wypowiada, co trzeba odkryć i ew. jak wzmocnić fundamenty. Zdjęcia tych kilku cm ponad poziom ziemi niewiele podpowie, tu trzeba zrobić inwentaryzację z odkrywkami z uwzględnieniem badań gruntu, odległości od źródeł drgań itd. Możliwe, że trzeba będzie odtworzyć izolację poziomą. Odkrywki też nie można robić na pałę. Zacznijcie od architekta.

Mam kilka pęknięć na fundamencie, które moim zdaniem prawdopodobnie nie są niczym, ale chcę odnowić 70-letnie patio i doszedłem do wniosku, że prawdopodobnie powinienem zapytać kogoś, zanim zrzucę tysiące pęknięć na patio, które być może trzeba będzie usunąć, jeśli wystąpi problem?

• 3 months później...