nacs85 27.06.2024 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2024 Hej,Szukam kogoś w okolicy Brzeg-Grodków do sprawdzenia fundamentów w starym domu.Dostałem z narzeczoną w spadku stary dom i szukamy kogoś kto zna się na rzeczy i nas pokieruje,kilka osób było i każda co innego mówiła co mamy robić.Mamy stare fundamenty kamienne z jednej strony a z drugiej ceglane a chcemy wyremontować cały dom łącznie z dachem,kilka osób mówi o nadlaniu fundamentów kilka twierdzi że te co są dadzą radę.proszę o podpowiedź co zrobić bądź do kogo się udać żebyśmy mogli na spokojnie myśleć o remoncie.[ATTACH=CONFIG]469249[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469250[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]469251[/ATTACH] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 27.06.2024 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2024 To nie że dadzą radę czy nie dadzą, tylko projektant się wypowiada, co trzeba odkryć i ew. jak wzmocnić fundamenty. Zdjęcia tych kilku cm ponad poziom ziemi niewiele podpowie, tu trzeba zrobić inwentaryzację z odkrywkami z uwzględnieniem badań gruntu, odległości od źródeł drgań itd. Możliwe, że trzeba będzie odtworzyć izolację poziomą. Odkrywki też nie można robić na pałę. Zacznijcie od architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 12.12.2024 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2024 BOT @pokelto3 BOT @filotki1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkulig 13.12.2024 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2024 Warto skonsultować się z kims który oceni stan fundamentów na miejscu. Taka ekspertyza pozwoli uniknąć ryzyka podczas remontu i zapewni bezpieczeństwo konstrukcji, zwłaszcza jeśli planujecie prace związane z dachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 11.01.2025 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia Może Redakcja czyta i zauważy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czessix 12.01.2025 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano Niedziela o 21:09 Witam, remontowałem dla siebie ponad 100 Stodołę który stała tylko na cegłach. Warto zobaczyć ja wygląda podłoże, czy jest wilgoć w ziemi. Czy w jakimś miejscu fundament "siadł" i są spękania w ścianach. Ze starym domem jest często jak ze starymi ludźmi, im bardziej się pogrzebie tym więcej się chorób znajdzie. Jeżeli podłoże jest solidne, radziłbym wiele nie kombinować. Ja osobiście odkopałem warstwę ziemi do głębokości cegieł (u mnie było to ok 25-30 cm), ok . 15 cm od ściany i zrobiłem wylewkę wychodzącą ok 10 cm powyżej powierzchni gruntu. Potem położyłem na to kafelki klinkierowe. Trzyma się już ponad 30 lat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts