Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż schodów drewnianych - zapomniany led

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z firmą montującą właśnie schody w moim lokalu. Otóż zapomnieli o oświetleniu led i muszą je teraz dorabiać.

Wymyślili, że wyfrezują schody na miejscu (co dla mnie było ok). Następnie zabrali się za przeprowadzenie kabli i to już mnie przerosło.

Mianowicie wiercą się przez krańce schodów pozostawiając dziury, które jak twierdzą przykryje listwa. :no:

Wykonawca upiera się, że nic nie będzie widać, ale mam wątpliwości.

Dodatkowo na niektórych stopniach widoczne są jakieś dziwne wzory. Czy to jest normalne i powinno być akceptowalne?

Co byście zrobili? Kazać to zerwać i robić od nowa?

[ATTACH=CONFIG]469264[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]469262[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]469260[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]469263[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]469261[/ATTACH]

Edytowane przez padmad
  • Like 1

Nie można było zrobić bruzdy w ścianie wzdłuż schodów.

Zrobione może i będzie, widać też nie ale świadomość że pod jakąś listewką jest dziura w stopnicy oraz ukryty kabel pozostanie.

Tym bardziej że ściana jak widać na załączonym obrazku raczej będzie jeszcze malowana.

Edytowane przez Mareks77

Jak widzisz wszystko można spartolić, chłopaki mają zdolności. Ja bym to schował w tynku (frezowanie z odkurzaczem), pionowa nawiertka w tynku i przewód wychodzi pod stopniem. Tynk przykrywa wszystko, troche popracowac aby od dołu stopnie nie było widac przewodu. Po kiego taki gruby przewód, pewnie LED na 12 V? Przy 24V przewód może byc cieńszy, bo prąd o połowe mniejszy.

Tym drutem bez izolacji to prawdopodobnie dopiero będą przeciągać te cieńsze.

Po drugie to nie wiem co to za typ podświetlenia bo jeśli zwykłe punkty obok stopnicy na ścianie to jeszcze przyjdzie im obsadzać puszki.

Jeżeli mają zamiar nawiercać w taki sposób wszystkie stopnie to autor powinien ich wygonić.