kogucik1337 30.06.2024 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca Cześć, mam problem z wilgocią w jednym pokoju parterowym w poniemieckim domu. Dom w połowie ocieplony, kiedyś podobno był robiony drenaż. Tylko ten pokój ma taki problem (wilgoć na poziomie 90-95%, obecnie pomagamy sobie osuszaczem powietrza), zakładam że powodem jest studnia w bliskiej odległości. Na ścianach koło okna wygoci grzyb + nieprzyjemny zapach w pokoju. Wiem, że najlepiej byłoby rozwiązać problem u źródła, ale niestety nie za bardzo mam na to pieniądze i czas w tym momencie. Zastanawiam się nad rekuperacją ścienną do tego pokoju (słyszałem że to pierwszy krok w celu walki z wilgocią?), tylko na rynku jest dużo ofert, od 600 zł do kilku tysięcy - które są już warte uwagi? Słyszałem też, że jak walka z wilgocią to tylko klimatyzacja i że rekuperacja się nie sprawdzi, jak to wygląda? Idealnym wyjściem dla mnie byłby zakup rekuperatora za jakieś 1500-2000 zł, montaż klimatyzacji to już byłoby pewnie powyżej trzech tysięcy. Co myślicie o tej ofercie: https://allegro.pl/oferta/rekuperator-scienny-vort-hrw-60-mono-evo-hcs-made-in-italy-14325373304 Jeżeli nie można wstawiać linków to przepraszam. Zależy mi na szybkim rozwiązaniu, które nie będzie wymagało cały czas jakiejś ingerencji z mojej strony jak w przypadku tego osuszacza, który trzeba cały czas opróźniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 10.07.2024 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca Klimatyzacja osuszy od wiosny do jesieni. Potem tylko wentylacja, tj. rozszczelnione okno. Na rekuperator szkoda kasy. Najlepiej jednak znaleźć i zlikwidować przyczynę nadmiernej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazzo 29.07.2024 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca Twoja pompa ciepła może osuszać w trybie AC lub oczywiście w trybie osuszania, ale zimą nie będzie osuszać w trybie ogrzewania. :) Jeśli chcesz spróbować uruchomić tryb AC na 20 minut kilka razy dziennie, to może ci pomóc, ale szczerze mówiąc, poziom wilgotności wydaje się w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 30.07.2024 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca Poszukaj przyczyny - studnia w pobliżu przy prawidłowo zbudowanym budynku nią nie jest. Wentylacja w sezonie grzewczym pomoże - latem tylko klima/osuszacz, bo zazwyczaj wilgotność bezwzględna jest wysoka na zewnątrz. Klima owszem, trochę kosztuje - ale skutecznie osusza, chłodzi a do tego to bardzo tanie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazzo 31.07.2024 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca On 7/30/2024 at 3:28 AM, gazzo said: Twoja pompa ciepła może osuszać w trybie AC lub oczywiście w trybie osuszania, ale zimą nie będzie osuszać w trybie ogrzewania. :) Jeśli chcesz spróbować uruchomić tryb AC na 20 minut kilka razy dziennie, to może ci pomóc, ale szczerze mówiąc, poziom wilgotności wydaje się w porządku. i got this... https://routerlogin.uno/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts