Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć w pokoju - rekuperacja czy klimatyzacja?

Recommended Posts

Cześć, mam problem z wilgocią w jednym pokoju parterowym w poniemieckim domu. Dom w połowie ocieplony, kiedyś podobno był robiony drenaż. Tylko ten pokój ma taki problem (wilgoć na poziomie 90-95%, obecnie pomagamy sobie osuszaczem powietrza), zakładam że powodem jest studnia w bliskiej odległości. Na ścianach koło okna wygoci grzyb + nieprzyjemny zapach w pokoju.

Wiem, że najlepiej byłoby rozwiązać problem u źródła, ale niestety nie za bardzo mam na to pieniądze i czas w tym momencie.

Zastanawiam się nad rekuperacją ścienną do tego pokoju (słyszałem że to pierwszy krok w celu walki z wilgocią?), tylko na rynku jest dużo ofert, od 600 zł do kilku tysięcy - które są już warte uwagi?

Słyszałem też, że jak walka z wilgocią to tylko klimatyzacja i że rekuperacja się nie sprawdzi, jak to wygląda?

Idealnym wyjściem dla mnie byłby zakup rekuperatora za jakieś 1500-2000 zł, montaż klimatyzacji to już byłoby pewnie powyżej trzech tysięcy.

Co myślicie o tej ofercie: https://allegro.pl/oferta/rekuperator-scienny-vort-hrw-60-mono-evo-hcs-made-in-italy-14325373304

Jeżeli nie można wstawiać linków to przepraszam.

Zależy mi na szybkim rozwiązaniu, które nie będzie wymagało cały czas jakiejś ingerencji z mojej strony jak w przypadku tego osuszacza, który trzeba cały czas opróźniać :bash:

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Twoja pompa ciepła może osuszać w trybie AC lub oczywiście w trybie osuszania, ale zimą nie będzie osuszać w trybie ogrzewania. :) Jeśli chcesz spróbować uruchomić tryb AC na 20 minut kilka razy dziennie, to może ci pomóc, ale szczerze mówiąc, poziom wilgotności wydaje się w porządku.

Poszukaj przyczyny - studnia w pobliżu przy prawidłowo zbudowanym budynku nią nie jest.

Wentylacja w sezonie grzewczym pomoże - latem tylko klima/osuszacz, bo zazwyczaj wilgotność bezwzględna jest wysoka na zewnątrz.

Klima owszem, trochę kosztuje - ale skutecznie osusza, chłodzi a do tego to bardzo tanie ogrzewanie.

On 7/30/2024 at 3:28 AM, gazzo said:

Twoja pompa ciepła może osuszać w trybie AC lub oczywiście w trybie osuszania, ale zimą nie będzie osuszać w trybie ogrzewania. :) Jeśli chcesz spróbować uruchomić tryb AC na 20 minut kilka razy dziennie, to może ci pomóc, ale szczerze mówiąc, poziom wilgotności wydaje się w porządku.

i got this...  https://routerlogin.uno/