Toty 05.07.2024 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Mam w kuchni blaty dębowe olejowane - przynajmniej 5 warstaw jak nie wiecej przez 6-7 lat. Pierwsze 3 lata blaty wyglądały super, ale teraz już widać niedoskonałości. Ponowne olejowanie na istniejące stare warstwy nie zdaje egzaminu. Ciągle prześwitują stare odbicia np tłustego garczka (ciemniejsze półkola) albo inne substancje które "weszły" w stary olej i go odbarwiły. OD początku stosowaliśmy olej Osmo do blatów kuchennych. Pytanie czym go zmyć żeby uzyskać prawie "gołe drewno" ? Na necie jest sporo substancji ale większość ma dopisek "nie stosować wewnątrz" , albo "nie stosować na dąb" Ktoś przetestował coś na blatach i może polecić?Uprzedzam - tak próbowałem usuwać warstwę oleju papierem ściernym ale jest to niewykonalne - papier momentalnie zamula się kleistą warstwą starego oleju. Punktowo to może jeszcze jakoś daje radę, ale to miejsce potem się odróżnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 05.07.2024 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca Tego co wlazło już w drewno nie usuniesz. Ogólnie uważam olejowanie za zły pomysł na zabezpieczenie drewna na podłogi czy blaty. Nie dość że bez przerwy trzeba to ponawiać to i tak potrafi w nie wsiąkać niechciana materia. Próbowałem przelakierować krzesło ogrodowe zabezpieczone wcześniej olejem które juz po roku dostało plam - uzyłem wybielacza do drewna i przed lakierowaniem wygladało jako tako jednak po lakierowaniu zrobiło sie ohydnie łaciate. Na szczęście resztę ogrodówki pomalowałem porządnymi lakierobejcami i nie ma z n tym problemu.Więc olej polecałbym jedynie tam gdzie drewno jest jako ozdoba a nie użytkowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 05.07.2024 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca (edytowane) https://allegro.pl/oferta/czyszczenie-drewna-aquanett-usuw-oleju-owatrol-1l-10604262848?offerId=10604262848&inventoryUnitId=bFca9bI2zN4ivMWl3uyzmQ&adGroupId=NGZlMGQ1ZWUtZmQ4Ny00ZDYxLWI5ODMtMGRiYTk5NTRkYTAzAA&campaignId=NjUwODYwMmYtYzhlMi00M2RiLWFkNGEtMjRlMzAyODk5NTQ1AA&clientId=NDU0NzEzNQA&sig=af71a42bbe41441bb6ff83727080005d&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjws560BhCuARIsAHMqE0GKpWxkEMnIJQeG18CeaV9QsDt3AYLUMT1sa3dHvMuxhBs-I2MaELsaAvccEALw_wcB Stosować się do instrukcji na opakowaniu. Wynieść blat na taras a po aplikacji, odczekaniu i wyszorowaniu najlepiej spłukać myjką ciśnieniową.Następnie pozostałości zneutralizować.Jeżeli coś pozostało to przed neutralizacją powtórzyć czynności. Edytowane 5 Lipca przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Toty 09.07.2024 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca (edytowane) Ten srodek który polecasz to okropny syf- czytałem o nim. Ani nie usuwa skutecznie, ani nie jest przeznaczony do tego typu blatów. To środek do czyszczenia tarasów, niszczy wszystko na co napotka.Nie ma możliwości zdemontowania blatów. Zastanawia mnie dlaczego przez pierwsze 3 lata olej osmo chronił blaty idealnie -przed wszystkimi tłuszczami, windem, burakami, długo stojącą wodą. Teraz mimo zakupienia nowej puszki oleju - nie spełnia już swojego zadania. Musimy na bieżąco wycierać blaty ze wszystkiego, co wiadomo jest trudne przy dzieciach ktore coś rozleją i idą dalej.... Edytowane 9 Lipca przez Toty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts