mitek 06.07.2024 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca W starym remontowanym domu zrobiłem podłogówkę. Część domu na starych grzejnikach a część na podłogówce i stąd mieszacz w skrzynce. Ale brakło miejsca na recznikowiec a inna sprawa że niska temperatura podłogówki to też nie idealne rozwiązanie. No ale jak podłączyć teraz recznikowca ? Bo jak dam zupełnie przed pompką to czy nie będzie się przez niego mieszać wodą? Może jakiś zawór zwrotny... proszę coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juan 07.07.2024 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca Jeśli ręcznikowiec tylko do ręczników, a nie ogrzewania łazienki, to wysokie zasilanie mu zupełnie niepotrzebne. Te około 30 stopni z zasilania podłogówki w zupełności wystarczy.W dużej łazience termostat na drabinkowym grzejniku mam ustawiony tak, że jest lekko ciepły przy dotknięciu ręką. Przez cały sezon grzewczy ręczniki są idealnie suche. W małej nie mam w ogóle żadnego grzejnika, za to jest skuteczna wentylacja i problem wilgotnych ręczników nie występuje w ogóle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 08.07.2024 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca W innym domu tak mam ale tam będzie pompa ciepła i robienie obiegu z wyższą temperaturą było zbędną komplikacją. W tej instalacji jeden piec grzeje i grzejniki i podłogówkę no i w skrzynce rozdzielczej będę miał wyższą temperaturę stąd zastanawiam się czy nie udało by się jakoś podłączyć tego by temperatura na ręcznikowcu była jednak wyższa. Kwestia tylko czy się tak da i czy ta pompka zwyczajnie nie zabierze wszystkiego. W ostateczności zamontuje jak mówisz i będzie też dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 08.07.2024 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca W innym domu tak mam ale tam będzie pompa ciepła i robienie obiegu z wyższą temperaturą było zbędną komplikacją. W tej instalacji jeden piec grzeje i grzejniki i podłogówkę no i w skrzynce rozdzielczej będę miał wyższą temperaturę stąd zastanawiam się czy nie udało by się jakoś podłączyć tego by temperatura na ręcznikowcu była jednak wyższa. Kwestia tylko czy się tak da i czy ta pompka zwyczajnie nie zabierze wszystkiego. W ostateczności zamontuje jak mówisz i będzie też dobrze. Jeżeli obecnie instalacja działa i grzejniki są napędzane pompą zintegrowaną w kotle a pompka od podłogówki jest na rozdzielaczu i nie zabiera wszystkiego to po podłączeniu grzejnika bezpośrednio do zasilania rozdzielacza dalej będzie OK. Instalacja jak to zwykle bywa wymagać będzie lekkiej korekty poprzez kryzowanie grzejników, przełączenie wydajności pomp lub regulacje rotametrów podłogówki. Pompa jeżeli chodzi o tą na rozdzielaczu nie zabierze wszystkiego bo bierze ona zarówno z zasilania jak i z powrotu. Stosunek mieszania obu ustalasz poprzez ustawienie zaworu trójdrogowego lub temperaturę zadaną na kotle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 09.07.2024 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca Dzięki serdeczne, czyli podłączam grzejnik na zasilanie stosując zwyczajne trójniki. Czy jest sens dodać jakiś zawór zwrotny na linii tego grzejnika czy sobie darować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.07.2024 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca Jeżeli przy podejściu grzejnika będą zawory to dawanie dodatkowych przy rozdzielaczu nie ma sensu natomiast gdy ich tam nie ma to zawsze w przypadku innych prac na instalacji mogą one być pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitek 14.07.2024 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca Cała ta podłogówka i recznikowiec to nowy system. (Wczesniej oba piętra miały grzejniki) Na recznikowcu mam głowice termostatyczną. Dobra czyli w szafce robię zawory i przyłącz do rozdzielacza a wcześniej trójniki i zawory to jednego recznikowca. I ma działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 14.07.2024 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca Cała ta podłogówka i recznikowiec to nowy system. (Wczesniej oba piętra miały grzejniki) Na recznikowcu mam głowice termostatyczną. Dobra czyli w szafce robię zawory i przyłącz do rozdzielacza a wcześniej trójniki i zawory to jednego recznikowca. I ma działać Jeżeli pompa w kotle pozwoli na przepływ w dodatkowym grzejniku nastawiając ją na 100% wydajności, po drugie to grzejnik należy zkryzować na zaworze tak aby nie odbierał wody dla podłogówki bo ta zawsze wybierze krótszą łatfiejszą drogę, z kolei pompa podłogówki może wysysać wodę dla grzejnika. Dlatego układ będzie działał ale wymaga regulacji. Może działać od razu lub będzie wymagał regulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts