Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z wymiarami parapetów. Robił ktoś parapety bez wkuwania?

Recommended Posts

Planuję zrobić wewnętrzne parapety na równo z Aglomarmuru.

Wymierzyłem laserem i wziąłem najmniejszą szerokość między murami. Różnice są do 3-4 mm, czyli po 1-2mm na stronę to jeszcze ujdzie i się wypełni akrylem, ale jeżeli kamieniarzowi może się zdarzyć przy wykonaniu różnica 2-4mm to już się zrobią większe szpary, więc one by musiały trzymać wymiar. Dodatkowo podmurówka pod dłuższe okno przy słupku ma 198mm, a po drugiej stronie 204. Pierwszy raz to będę robił, więc proszę o poradę specjalisty. Może to nie jest dobry pomysł z tym robieniem na styk.

2fzP5K7.jpeg

Jeden fachowiec mi powiedział, że lepiej trochę więcej najwyżej się dotnie lekko kątówką, a drugi, że lepiej trochę mniej o 1mm bo wtedy się uzupełni akrylem, a jak przyjdzie coś docinać to będzie głupio wyglądać.

Z kolei odnośnie zewnętrznych jaką głębokość powinien mieć parapet granitowy przy styropianie 20 cm?

Ile powinien wchodzić mur? Wykonawca elewacji powiedział najpierw, że 0,5 cm a potem, że 1 cm z każdej strony.

Dzięki. no planował właśnie tak 1 cm z każdej strony i 26 cm głębokość. Zmierzyć grubości kleju nie mam jak, bo wykonawca elewacji mi powiedział, że mam sam zamówić jak chce kamienne, więc będę je już musiał mieć jak przyjdą robić.

a te wewnętrzne ma sens robić bez wkuwania? Firma, w której zamawiam zasugerowała mi, że lepiej nie, bo ja coś źle zmierzę, im zejdzie jakiś 1-2mm przy cięciu (chociaż to się niby bardzo rzadko zdarza) i będzie za krótki.

Edytowane przez Korleon
  • Like 2

Kleju mierzyć nie musisz bo to wyjdzie samo gdy zmierzysz samą elewację od profilu pod oknem do którego dochodzi parapet. Mając tam 1,5 lub czasem nawet 2cm można na parapet dokleić taśmę uszczelkę rozprężną EPDM która zapewni małą dylatację pomiędzy parapetem a profilem okna.

Pod okno parapet jednak wejść musi ze względu na opady deszczu spływające po oknie i skropliny wypływające z specjalnych otworów w ramię.

Do tego wymiaru dodasz 3,5 lub 4cm tak aby powstał okap i deszcz skapywał z dala od ściany nie tworząc zacieków.

Co do parapetów wewnątrz to tak samo 2cm więcej z każdej strony parapet jest wkuty w ścianę.

W taki sposób wszystkie ewentualne nierówności będą mało widoczne.

Można zrezygnować z wkuwania jeżeli mamy sytuację taką jak u ciebie z oknami narożnymi z żelbetowym słupem.

Parapety zamawiaj na wymiar + te 2 lub 4cm dopasowane pod konkretne okno.

Parapety robimy zazwyczaj po tynkach więc wymiar jest znany i nie ulegnie zmianie.

Parapety wewnętrzne na rogach warto zaokrąglić.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1

Okna mam posadzone na XPS i wcięcie jest 1 cm + 20 cm styropian + (2cm klej, siatka i tynk????) To bym chyba musiał wziąć 27 cm żeby były te 4 cm okapu.

Tak to wychodzi?

Nie wiem na ile rama okna jest zlicowana z pustakiem, pustaki mają wypustki zboku, jeszcze są prowadnice z rolet, ale to chyba nie ma znaczenia. Muszę zerknąć jak będę na budowie.

Wiesz te wewnętrzne bez wkuwania to chciałem zrobić, bo ja to sam robię pierwszy raz i niezbyt się czuję ze szpachelką. Drzwi w bloku wyszły mi tragicznie, ale wszyscy sąsiedzi mają tak samo.

Wiesz te wewnętrzne bez wkuwania to chciałem zrobić, bo ja to sam robię pierwszy raz i niezbyt się czuję ze szpachelką. Drzwi w bloku wyszły mi tragicznie, ale wszyscy sąsiedzi mają tak samo.

Rób jak uważasz. Nie musisz wkuwać jeśli nie czujesz się przy szpachelką to potem ściany będą i tak pewnie szpachlowane przez fachowców.

Po drugie zawsze możesz zamówić coś w tym stylu.

https://allegro.pl/oferta/parapety-konglomerat-aglomarmur-luna-beige-venus-100x10x2cm-producent-15011570415?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_budownictwo_pla_pmax&ev_campaign_id=17961365662&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwkdO0BhDxARIsANkNcreCi0C16DiKVq0iCrWDYUrm84SZ-4O1breHZyrbso8rw3GL0t3QbsIaAhcmEALw_wcB

Po trzecie to bez szpachlowania parapety osadzane na piankę nie trzymają się boków ściany więc istnieje ryzyko że pianka je podniesie więc muszą być porządnie ustabilizowane rozpórkami lub deskami do górnego ościeża okna.

• Like 1

sam sie powoli bede bral za wewnetrzne parapety i nie kumam tego wkuwania, jesli komus sie tak podoba ok niech ryje i wkuwa, ale poza efektem estetycznym nie widze powodu by sie meczyc i wkuwac, zwlaszcza gdy jest juz po tynkach.

sam bede robil normalne bez wkuwania, albo mdf albo kupie deske debową i sobie sam dotne na wymiar, ladnie ostrugam i wyszlifuje i pomaluje chociazby olejem do drewna. Tylko musze sprawdzic cenowo jak mi to wyjdzie.

Wizualnie też nie wiem czemu ludzie mówia, że to będzie źle wyglądać. Dla mnie wygląda dobrze i też mam już tynki. Problematyczna może być natomiast nierówność węgarów - ścian przy oknie. U mnie są to zwykle różnice 2-4 mm. To jeszcze nie problem po 1-2mm na stronę. Ja zamawiam z internetu aglomarmur. Tam mi powiedzieli, że jakieś mm też mogą wyjść inaczej raz mówił, że 2-4 innym razem, że może 1mm i raczej się nie zdarza. Także kurcze sam nie wiem.

Problematyczna może być natomiast nierówność węgarów - ścian przy oknie. U mnie są to zwykle różnice 2-4 mm. To jeszcze nie problem po 1-2mm na stronę. Ja zamawiam z internetu aglomarmur. Tam mi powiedzieli, że jakieś mm też mogą wyjść inaczej raz mówił, że 2-4 innym razem, że może 1mm i raczej się nie zdarza. Także kurcze sam nie wiem.

2 - 4 mm to żadna różnica. Na szerokości węgarka spokojnie można to pokryć akrylem i będzie niezauważalne..

Na głębokości także to nie ma wpływu bo czy wystaje on 3 cm czy 3,5 cm to jest niezauważalne.

Każde okno należy traktować osobno zamawiając indywidualne wymiary parapetów.

Cięcie i polerowanie to sprawa wytwórcy i to on powinien wziąć poprawkę na takie czynności tym bardziej że ta druga jest wykonywana ręcznie więc owe 1mm jest raczej prawdą. Klient nie po to zamawia 154cm aby dostać 153,5 i zastanawiać się co ma z tym fantem zrobić.

No muszę i tak chyba wkuć, nawet ten narożny, bo jak sprawdziłem kątownikiem to węgary są tak "prosto" zrobione, że przy ramie okiennej bym musiał 4mm szpary wypełniać silikonem. Z nim mam największy kłopot.

4mm można wypełnić akrylem, ale już tak średnio to wygląda, a z drugiej strony nie wiem czy mi wyjdzie lepiej przy wkuwaniu. No najwyżej poproszę jakiegoś wykończeniowca o poprawienie.

Edytowane przez Korleon

No muszę i tak chyba wkuć, nawet ten narożny, bo jak sprawdziłem kątownikiem to węgary są tak "prosto" zrobione, że przy ramie okiennej bym musiał 4mm szpary wypełniać silikonem. Z nim mam największy kłopot.

4mm można wypełnić akrylem, ale już tak średnio to wygląda, a z drugiej strony nie wiem czy mi wyjdzie lepiej przy wkuwaniu. No najwyżej poproszę jakiegoś wykończeniowca o poprawienie.

4 mm to suma czyli po 2mm z każdej strony.

Najlepiej dokonać pomiarów i odrysować ołówkiem a następnie ze względu na to że w tynku węgarka zazwyczaj są zatopione narożniki siatkowe wyciąć miejsce na parapet przy pomocy szlifierki kątowej.

Reszta już przy pomocy dłuta i młotka.

4 mm to suma czyli po 2mm z każdej strony.

no właśnie nie bo żelbet jest na równo, a ucieka od drugiej strony nawet chyba 0,5 cm, więc dodałem mu 7mm żeby za głęboko nie wchodzić.

prawie wszystkie węgarki uciekają jak teraz sprawdziłem.

a powiedz mi proszę jeszcze czy zewnętrzny wystarczy mi 26 cm szerokości - 1 cm pod oknem do listwy, jakieś wypustki z porothermu, śruby itp, to się chyba zakrywa w warstwie kleju i podobno klej, tynk siatka to się liczy 2 cm? To nie jest przesadzone? Niektórzy piszą nawet, że to minimum. Czy to już się uwzględnia w nich ten 1 cm gdzie parapet wchodzi pod okno? Będzie pod kątem lekkim na spad.

1+2+20 to przy parapecie 26 cm zostanie 3 cm na okap. Trochę chyba mało, więc chyba wezmę 27 cm, ale też nie chciałbym żeby odstawał, bo to potem brzydko wygląda. Także to jest różnica 25-27 cm. 3 cm okapu chyba za mało, a 6 to już chyba za dużo. Trudno przewidzieć jak wyjdzie. 2 tygodnie się czeka, więc nie mogę zamówić jak już ekipa wejdzie i zrobi ocieplenie, żeby potem policzyć.

Edytowane przez Korleon

no właśnie nie bo żelbet jest na równo, a ucieka od drugiej strony nawet chyba 0,5 cm, więc dodałem mu 7mm żeby za głęboko nie wchodzić.

prawie wszystkie węgarki uciekają jak teraz sprawdziłem.

.

Ustalmy że parapet z regóły wchodzi ok 1 cm pod ramę okna. Możliwe że u Ciebie jest inaczej ale jakaś mała kompensacja zawsze będzie. Nie wiem z czym są związane owe nierówności.....

grubość tynku ?

a może krzywo osadzone okna?

a powiedz mi proszę jeszcze czy zewnętrzny wystarczy mi 26 cm szerokości - 1 cm pod oknem do listwy, jakieś wypustki z porothermu, śruby itp, to się chyba zakrywa w warstwie kleju i podobno klej, tynk siatka to się liczy 2 cm? To nie jest przesadzone? Niektórzy piszą nawet, że to minimum. Czy to już się uwzględnia w nich ten 1 cm gdzie parapet wchodzi pod okno? Będzie pod kątem lekkim na spad.

.

Przy parapetach wewnętrznych spadek jest nie potrzebny. Tam deszcz nie pada

Parapet wsówasz pod ramę okna prostopadle do niego. Wszelkie nierówności mają zostać pod spodem a jeśli wystają powodując inne ułożenie powinny być wyrównane.

Jeżeli używamy pianki to po zablokowaniu parapetu klinami oraz zablokowaniu od góry aby pianka podczas rozprężania nie spowodowała podnoszenia, pęknięcia lub innych rzeczy, zabezpieczamy parapet i ścianę taśmą malarską w miejscach gdzie pianka wypłynie a następnie aplikujemy warstwami tak na 3 razy począwszy od najgłębszej do płytszej

Jeżeli montujemy parapet bez wkówania robimy to zazwyczaj na klej. W tym sposobie istnieje jednak pewna niedogodność związana z wcześniejszym przygotowaniem podłoża czyli miejsca gdzie go osadzimy.

Musi być w miarę równe tak aby warstwa kleju nie była grubsza niż 0,4 - 0,8 cm.

Spodnią stronę parapetu jeśli jest wypolerowana zarysowujemy kilka razy szlifirką kątową.

Po przygotowaniu powierzchni aplikujemy na całą powierzchnię klej, to samo robimy na spodzie parapetu a następnie wsówając go pod kątem pod ramę okna kładziemy dociskając i blokując jego boki klinami.

Jeżeli mowa o siatce z klejem to mowa o przygotowaniu powierzchni tylko pod parapety zewnętrzne lub oba typy w których okna są montowane na tzw ciepły parapet z kształtką ze styropianu XPS.