Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylot z rekuperatora przez komin

Recommended Posts

Mam w domu kominy i zamierzam podłączyć rekuperację.

Ponieważ nie zamierzam już korzystać z wentylacji grawitacyjnej, a obawiam się o stan kominów (pojawianie się np. pleśni) w momencie zaprzestania ich używania zastanawiam się, czy można by było podłączyć wylot z rekuperatora do kominów.

Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że musiałbym wylot z rekuperatora pociągnąć na parter (dom z parterem + poddasze uzytkowe) by podłączyć tak, aby powietrze przez komin leciało jak wcześniej. Dodatkowo wydaje mi się, że musiałbym zatkać otwory na poddaszu (aby wylotowe powietrze przypadkiem nie dostało się do tych pomieszczeń). 

Z dobrego rekuperatora w sezonie grzewczym wylatuje powietrze o temperaturze niewiele wyższej niż jest na czerpni i o wilgotności względnej bliskiej 100%. Dlatego nie możesz tego powietrza puścić bezpośrednio w komin WG - wychładzałoby ścianę w domu powodując skraplanie się pary na jej powierzchni. Ale jak komin jest na tyle duży, że da się wstawić przyzwoicie izolowaną rurę, to możesz z niego skorzystać.

15 godzin temu, marianpa napisał:

Czy w takim razie rekuperacja w ogóle ma sens w moim domu jeżeli mam kominy? Mam obawy, że będzie niewydajna w sąsiedztwie wentylacji grawitacyjnej, a kominów nie można tak sobie zatkać bo wtedy w srodku mogą się różne niekorzystne rzeczy dziać...

Oczywiście, że rekuperacja ma sens. To komfort i oszczędności. Jakie rzeczy w kominie mogą się dziać, którymi się przejmujesz? W niejednym domu i bloku jest nieużywany komin dymowy... O tragediach z tego wynikających nie słyszałem.

17 godzin temu, marianpa napisał:

Dzięki za informację. Czy w takim razie rekuperacja w ogóle ma sens w moim domu jeżeli mam kominy? Mam obawy, że będzie niewydajna w sąsiedztwie wentylacji grawitacyjnej, a kominów nie można tak sobie zatkać bo wtedy w srodku mogą się różne niekorzystne rzeczy dziać...

Dokładnie tak jak pisali poprzednicy.

Jeśli istniejące kominy są za wąskie do kanałów WM to trzeba je zaślepić. Najwyżej zrób tam rewizję to będziesz mógł weryfikować czy coś się nie dzieje dla spokoju. Tylko drzwiczki rewizyjne takie szczelniejsze, z uszczelką.