maaszakk 29.07.2024 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca Głupie pytanie. Jak poradziliście sobie z wniesieniem bufora do chałupy, z niewielką tylko pomocą drugiej osoby? Bo pojemność 800-1000l z wężownicą cwu to już waga zdrowo powyżej 100kg. Może solidnie czymś owinąć zbiornik żeby nie uszkodzić króćców (mam sporo wełny do ocieplenie poddasza + folia) i przeturlać na płasko po ziemi pod schody, na schody deski i wciągnąć na linach do środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ratpaw 29.07.2024 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca Kwestia indywidualna. Widziałem nawet rozbieranie ściany w celu włożenia wyposażenia. 100 kg to niewiele, ja wnosiłem i wynosiłem kocioł o masie 350 kg i to po schodach do piwnicy. Możesz użyć belki albo podesty z drewna (byle nie ze stali) i po nich ślizgać kocioł, moze też użyć platformę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszakk 30.07.2024 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 22 godziny temu, Ratpaw napisał: Kwestia indywidualna. Widziałem nawet rozbieranie ściany w celu włożenia wyposażenia. 100 kg to niewiele, ja wnosiłem i wynosiłem kocioł o masie 350 kg i to po schodach do piwnicy. Możesz użyć belki albo podesty z drewna (byle nie ze stali) i po nich ślizgać kocioł, moze też użyć platformę. Dzięki. Tak właśnie to widzę. Też kiedyś pomagałem wnosić kocioł do piwnicy. Ale wtedy było nas trzech, a kocioł został dowieziony pod same schody do piwnicy. Teraz u mnie niestety nie ma luksusu, bufor musiałbym donieść te kilkadziesiąt metrów "na plecach", bo niczym większym nie dojadę, stąd pomysł na położenie go na płasko i przeturlanie, więc najbardziej tutaj boję się o skuteczne zabezpieczenie króćców i czy to nie wpłynie negatywnie na wężownicę cwu w środku (choć nie powinno). Cóż, będę kombinował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gondoljerzy 30.07.2024 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca W dniu 29.07.2024 o 13:53, maaszakk napisał: ...Może solidnie czymś owinąć zbiornik żeby nie uszkodzić króćców (mam sporo wełny do ocieplenie poddasza + folia) i przeturlać na płasko po ziemi pod schody, na schody deski i wciągnąć na linach do środka? Wełna ugnie się pod ciężarem baniaka i coś uszkodzisz. Jak już to paski twardego styropianu lub styroduru wzdłużnie, tak grubego żeby króćce się schowały i okręcić taśmą klejącą lub folią do pakowania. Końcówki króćców można też zabezpieczyć gwintowanymi korkami/nakrętkami. Ja radziłem sobie z pomocą dwu dorosłych synów i solidnego wózka dwukołowego. Ale po schodach do piwnicy z zakrętem, to już trzeba było wykazać się siłą i godnością osobistą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts