Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schemat podłączenia

Recommended Posts

Cześć,

jestem na etapie rozciągania przewodów na budowie i potrzebowałbym porady gdzie i jakie przewody doprowadzić w przypadku:

1) 2 łączniki schodowe potrójne (trzy przyciski) dla 3 odrębnych lamp

2) 3 łączniki schodowe podwójne (2 przyciski) dla 2 odrębnych lamp

Chyba, że można to w jakiś „lepszy” i łatwiejszy sposób rozwiązać to jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Godzinę temu, Bartek97 napisał:

Normalnie będę miał elektryka, ale zanim się przed nim ewentualnie wygłupię wolę zapytać czy moja „wizja” jest możliwa w ogóle do zrealizowania :) 

To lepiej nic nie rób bo przyjdzie elektryk i zrobi po swojemu a twoja robota pójdzie do kosza no i strata ewentualna materiału. Co jest możliwe a co nie to już elektryk Ci powie.

12 godzin temu, Bartek97 napisał:

Cześć,

jestem na etapie rozciągania przewodów na budowie i potrzebowałbym porady gdzie i jakie przewody doprowadzić w przypadku:

1) 2 łączniki schodowe potrójne (trzy przyciski) dla 3 odrębnych lamp

2) 3 łączniki schodowe podwójne (2 przyciski) dla 2 odrębnych lamp

Chyba, że można to w jakiś „lepszy” i łatwiejszy sposób rozwiązać to jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Jeżeli będziesz miał elektryka to nie próbuj go uczyć wiadomościami uzyskanymi z forum

1. do pierwszego i drugiego z włączników schodowych  doprowadzasz odpowiednio L oraz N idący przez 3 lampy.

Pomiędzy włącznikami prowadzisz 6 żył.

2 to samo jak w punkcie pierwszym tylko 2 lampy i pomiędzy włącznikami 4 żyły.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1